Posted on

Vállalkozzunk, vagy befektessünk?

vállalkozás

Manapság egyre divatosabb azt ajánlgatni, hogy az ember hagyja ott az állását, mint alkalmazott, és kezdjen vállalkozni, hiszen akkor nincs főnöke, és több a szabadsága, esetleg több pénzt is kereshet.

(Hozzá kell tenni, hogy akik ezt ajánlják, azoknak a többsége önjelölt szakértő/tanácsadó/guru, aki el akarja adni neked, hogy majd pénzért megtanítja, hogyan vállalkozz.)

Azonban ha összehasonlítjuk a vállalkozást a befektetéssel, az emberek 99%-a sokkal jobban járna ha vállalkozás helyett inkább befektetne.

Mondom ezt úgy, hogy 20 éve vállalkozó vagyok.

Amikor kezdő vállalkozó voltam, és elkezdtem komolyabb összegeket keresni, akkor én is nagyon lelkes voltam, hogy “mindenkinek ezt kellene csinálnia, hiszen nekem működik”. Aztán később, miután több iparágba beleláttam, és sokkal többet tanultam a vállalkozás különböző területeiről, rájöttem, hogy a legtöbb embernek nem való a vállalkozás.

Nézzük meg, hogy miért.

Nagy a verseny

Tény, hogy manapság rendkívül sok lehetőségünk van vállalkozás indítására és nagyon könnyű vállalkozást indítani, de pont emiatt a verseny is sokkal nagyobb. Minél könnyebb elkezdeni egy vállalkozást (például minél kisebb a belépési küszöb), annál többen fogják elkezdeni és annál nagyobb lesz a verseny az adott területen.

Emellett minél “menőbb” az adott iparág, szintén annál többen fognak rá vállalkozni. Például sokkal többen akarnak belekezdeni grafikus, fotós, coaching vállalkozásba, mint mondjuk szemétszállítással vagy mobil WC-s vállalkozással foglalkozni.

Senkitől nem hallottam még, hogy “az az álmom, hogy WC deszkákat fogok gyártani”. (Épp ezért ezeken a területeken könnyebben lehet érvényesülni! Főleg, hogy ezekre mindig lesz is igény.)

Épp ezért, a nagy verseny miatt a legjobbnak kell lenni az adott iparágban ahhoz, hogy érvényesülni tudjon az ember. Nem szakmailag, hanem minden területen, például marketingben is!

Nagyobb kockázat

A befektetéshez is, és a vállalkozáshoz is pénz kell ahhoz, hogy beinduljon. Mindkét esetben tőkét kockáztatunk. De vajon melyik nagyobb kockázat? A 128 éve nyereségesen működő Coca Cola cégbe tenni a tőkénket (és részesedni a nyereségből), vagy egy nulláról induló vállalkozásba, amiről még nem tudjuk, hogy akár 1 forintot is fog-e termelni?

Nagyobb tudást igényel

Alapvetően két nagy csoportra osztom a vállalkozókat. Az egyik vállalkozó, aki valójában csak papíron vállalkozó, de órabéres munkát csinál. Ilyen például egy könyvelő, egy grafikus, egy tréner/coach, virtuális asszisztens, esetleg fodrász, kozmetikus… illetve bárki, aki valójában órabéres munkát csinál (saját maga végzi). A gyakorlatban, tevékenység szempontjából semmi különbség nincs aközött, hogy ő ezt a munkát egy cégnél alkalmazottként végzi, vagy szabadúszóként.

Ezek tipikusan olyan területek, amikre óriási kereslet van, ezért az illetőnek semmivel nem kell foglalkoznia, csak a saját szakmájával.

Ezzel ellentétben egy “klasszikus” vállalkozónak egy kicsit mindenhez kell értenie: piackutatás, marketing, vevőszerzés, branding, termék/szolgáltatás fejlesztés, management, pénzügyek, HR, logisztika stb. stb.

Az emberek többsége pont úgy is képzeli el a vállalkozást, hogy ő csak csinálja a kis dolgát, a többi meg majd megy magától (vagy nem is tud arról, hogy a többivel is foglalkoznia kellene.)

Ahogy ezt írtam, bizonyos iparágakban ez működik, de a legtöbb esetben, egy klasszikus vállalkozásnál nem.

Ha más cégekbe fektetek (részvényt veszek), akkor nem nekem kell érteni ezekhez a területekhez, hanem világszínvonalú menedzsment vezeti ezeket a sikeres világcégeket, én pedig így is részesedek a nyereségből.

Nincs diverzifikáció

Ha ki is tanulok egy bizonyos iparágat, és nyereséges a vállalkozásom, sosem tudhatom, hogy a következő 15-20-30 évben is nyereséges lesz-e. Ha pedig egy vállalkozásba teszek bele mindent (pl. tőke, ingatlan befektetés, eszközök megvásárlása stb.) akkor nincs diverzifikálva a tőkém, ez szintén növeli a kockázatot.

A világ leggazdagabb emberei toplistán 20 év alatt az emberek 95%-a kicserélődött. Ez is mutatja, hogy mennyire változik az, hogy épp melyik iparág sikeres.

Persze bármikor meg lehet tanulni egy újabb szakmát, de az emberek 99%-a még azt az egy szakmát is csak felületesen tanulja meg, amit épp csinál.

Ezzel ellentétben ha például részvénybe fektetek, akkor akár több száz különböző cégbe is befektethetem a pénzem.

Több munka

Egy igazi vállalkozó mindig arra törekszik, hogy minél passzívabb legyen az ő szerepe a saját vállalkozásában. Tehát nem órabérben akar dolgozni (mondjuk fodrászkodni napi 8 órában), hanem fodrászokat vesz fel, és ő a vállalkozás egyéb területeit fejleszti. Még oda is el lehet jutni, hogy a teljes vállalkozást el tudja engedni, mert még a cégvezetésre, menedzsmentre is felvesz embert.

Ezt a szintet viszont nagyon kevesen tudják elérni (részben persze azért is, mert nem is tudják, hogy ezt kellene elérniük), ezért egy vállalkozás soha nem lesz igazán passzív, sőt sok vállalkozó többet dolgozik, mintha alkalmazott lenne.

A részvénybefektetés viszont a lehető legpasszívabb bevételi forrás, hiszen a cégnek, amiben részesedést veszek, alkalmazottai és menedzsmentje van, nekem egyáltalán nem kell dolgoznom az adott cégben.