Posted on

Újabb nyomós ok az osztalékbefektetés mellett

starbucks részvény

Korábban írtam egy cikket arról, hogy miért számít az osztalék általánosságban, most viszont egy konkrét hír, ami szintén ezt az oldalt erősíti.

A Luckin Coffee (LK) kínai kávézólánc a szintén Kínában terjeszkedő Starbucks (SBUX) komoly versenytársa volt… pontosabban úgy tűnt egészen mostanáig.

Ugyanis kiderült, hogy a Luckin Coffee meghamisította a pénzügyi beszámolóit, és kamu eladásokat produkált papíron. A hírre a cég részvényei 50 dolláros csúcsról 6 dollára leestek, tehát eddig 88%-ot zuhantak, és bőven a 20 dolláros kibocsájtási ár alá estek.

Erre mondják azt, hogy “a papír mindent elbír”, azaz ahogy a korábbi cikkben is írtam, egy cég ezerféleképpen tudja kozmetikázni a beszámolóját, és azt mutatni hogy profitja van, miközben ez nem biztos, hogy tényleg így van. Viszont egy valamit nem lehet kozmetikázni: az osztalékot. Mert az konkrétan kifizetett pénz.

A Luckin Coffee nyilvánvalóan soha nem fizetett osztalékot, hiszen nem is lett volna miből. Miközben a Starbucks éves szinten 20%-okkal emelgette a kifizetett osztalékot az elmúlt években, ami brutális osztalék növekedés!