Posted on

Tesla részvény – érdemes venni?

tesla részvény

A Tesla mára egy nagyon menő márkanév lett, és a befektetők ( = tipikus részvényvásárlók) körében is felkapott téma. De vajon jó befektetés Tesla részvényt venni?

Nézzük meg mi szól ellene és mellette.

1. Veszteséges a cég

Tegyük fel, hogy megkeresne két ember, és mindkettő el akarna adni neked egy céget. Az egyik cég évek óta nyereséges, a másik cég pedig veszteséges. Melyikbe fektetnéd a pénzed? Gondolom inkább az előbbibe. Az utóbbit is nevezhetjük befektetésnek, de az inkább spekuláció. Jelenleg ez a helyzet a Teslával, azaz veszteséget termel – ezért rendkívül kockázatos ebbe fektetni.

Ugyanis a befektetés nem arról szól, hogy egy rángatózó árfolyamgörbére fogadunk, hanem hogy értékes cégekben legyünk tulajdonosok.

Korábban írtam arról, hogy részvényt csak akciós áron szoktam venni, amikor alulértékelt. A legfőbb értékeltségi mutató pedig az, hogy mennyi nyereséget termel a cég. Ha nem termel nyereséget, akkor mi alapján értékelem, hogy a részvény túlárazott-e, vagy alulárazott? Egyelőre senki nem tudja, hogy mennyi nyereséget fog termelni a Tesla.

2. Nem fizet osztalékot

Én kizárólag azért fektetek pénzt valamibe, hogy cashflowt biztosítson, azaz passzív bevételem, folyamatosan növekvő “fizetésem” legyen belőle. A Tesla nem fizet osztalékot a részvénytulajdonosoknak.

Önmagában az, hogy egy cég fizet-e osztalékot, még nem döntő tényező, hogy megvegyem a részvényét. (Ha a Tesla holnaptól osztalékot fizetne, még akkor sem venném meg a részvényt, mert sok más tényező is számít – például hogy mióta fizet osztalékot.) Ugyanakkor amelyik cég nem fizet osztalékot, az nálam már eleve ki van zárva.

3. Túl nagy a hype körülötte

A Tesla és Elon Musk folyamatosan benne van a hírekben, egy ismert és menő márkáról beszélünk. Ez garantálja, hogy a részvény valószínűleg túl van árazva. Miért?

A Google Trends szerint egyre több laikus keres rá a Tesla részvényre Google-ben. Aki olyan keresőszót ír be a Google-be, hogy “hogyan tudok Tesla részvényt venni“, az egyértelműen a laikus kategória. Aki még olyan alap dolgot sem tud, hogy hogyan lehet részvényt venni, az nyilvánvalóan nem ért a befektetéshez és a részvényekhez.

Tehát a hozzá nem értő befektetők tömegesen nyomják a pénzt a Tesla részvénybe, anélkül hogy tudnák, hogy mit vesznek. Ennek a másik vonzata pedig az, hogy amint beszakad az ár, ezek a befektetők pánikolni fognak, és pánikszerűen eladják majd a részvényeiket, ami még nagyobb árfolyam zuhanást okoz majd.

4. Van jobb alternatíva

Ahogy az első pontban írtam, vannak jobb lehetőségek befektetésre. Mégpedig olyan évtizedek óta nyereséget termelő cégek, amik még osztalékot is fizetnek.

Én ugyan nem fektetek ingatlanba az itt leírt okok miatt, de még az ingatlanbefektetést is jobbnak tartom, mint veszteséges cég részvényét venni.

5. Nem mindig az úttörő cégek a nyertesek

A Facebook nem az első közösségi oldal, a Google nem az első kereső, az Apple nem az első cég, aki mobiltelefont gyártott, a McDonalds nem az első étteremlánc. Igen, az elektromos és önvezető autók a jövő, de senki nem tudja, hogy ki lesz benne sikeres hosszú távon.

Nézzük meg azt is, hogy milyen érvek szólnak a Tesla mellett. Azt továbbra is leszögezem, hogy a pozitívumok egyike sem győz meg engem abban, hogy megvegyem a részvényt, a pozitívumok ellenére is inkább spekulációnak ( = szerencsejátéknak) gondolom, mint ésszerű befektetésnek.

1. Túl nagy a hype körülötte

Igen, ezt a negatívumok között is írtam, de ez marketing szempontból pozitív, és egy erős márkára utal. Az erős és széles körben ismert márkanevek pedig óriási előnyt jelenthetnek.

2. Amerikai cég

Ugyan nem mindig az elsők jönnek ki hosszú távon a győztesnek, azonban valahogy mindig amerikai cégek uralják végül a globális piacot. A világ legnagyobb és legsikeresebb cégei mind amerikai cégek: Apple, Amazon, Microsoft, Coca Cola, Starbucks, Facebook, Google.

3. Jelenleg a Tesla ad el a legtöbb elektromos autót

Az amerikai statisztikák alapján messze a Tesla ad el a legtöbb elektromos autót, ahogy az alábbi ábrán is látszik.

4. Növekvő bevételek

Annak ellenére, hogy a cég veszteséges, a bevételei elég látványosan nőnek.

(A bevétel nem egyenlő a nyereséggel. Bevétel az, ami az eladásokból befolyik pénz, nyereség pedig az, ami a költségek után marad.)

Ez pedig egy pozitívum, ugyanis ha a hatékonyságot javítani tudja (a költségek csökkentésével nagyobb árrést tud elérni az eladásokon), akkor nyereséges tud lenni.

Hogy mennyire jó döntés Tesla részvénybe fektetni, az csak idővel fog kiderülni, addig is ez inkább spekuláció mint ésszerű befektetés. Szerencsére vannak jobb alternatívák, vagyis olyan cégek részvényeit is meg tudjuk venni, amik már évtizedek óta bizonyítottak és nyereségesek.