Posted on

Tencent részvény elemzés

Amíg a legtöbb befektető épp dobálja kifelé a kínai részvényeket, néhányan óriási lehetőséget látnak az olyan részvények vételében, mint például az Alibaba. Sőt, ami azt illeti, jó néhány legendás befektető vásárolt nemrég Alibaba-t, olyan nevek, mint Guy Spier, Charlie Munger és Mohnish Pabrai. Eközben van egy kínai részvény, ami még az Alibabánál is kevesebb figyelmet kap, konkrétan senki nem beszél róla, pedig Ázsia legnagyobb vállalatáról van szó, irdatlan sebességgel növekszik és valószínűleg alulértékelt.

A Tencent cégről

A Tencent Ázsia legnagyobb vállalata, 575 milliárd dolláros piaci kapitalizációval. Ha amerikai cégekhez hasonlítjuk, a Tencent nagyobb mint a Visa, a JPMorgan Chase, a Johnson & Johnson, vagy a Walmart. És majdnem olyan nagy, mint Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway. A Tencent igazából még Alibabánál is.

A Tencent egy tech cég, többek közt a WeChat, Kína legnépszerűbb üzenetküldő platformja az övék. De a WeChat több, mint egy messenger app. A WeChat egy komoly fizetési szolgáltató is egyben. Több, mint egymilliárd felhasználójával az egyik legnépszerűbb platform a bolygón. De a Tencent online játékokkal és más közösségi szolgáltatásokkal, felhő alapú szolgáltatásokkal és online hirdetésekkel is foglalkozik.

OTC részvények

Jelenleg ha Tencent részvényt akarsz venni, akkor úgynevezett OTC (over-the-counter) részvényként tudod megvenni, és valószínű, hogy ez az egyik oka, hogy a legtöbb befektető elsiklik efölött a befektetési lehetőség fölött. Az OTC részvények, vagy más néven “pink sheets” azokat a részvényeket takarja, amiket nem tudsz megvenni az olyan nagy tőzsdéken, mint például a New York Stock Exchange. Bár a Tencent nem az, a legtöbb ilyen OTC részvény “penny stock”, ami azt jelenti, hogy egy részvény ára kevesebb, mint 5 dollár. Felvetődik a kérdés, hogy mennyire biztonságos ilyen részvényekbe fektetni?

A legtöbb ember akkor hallott a pink sheets vagy penny stocks típusú részvényekről, amikor a hírekben valamilyen befektetési csalásról volt szó. De talán még többen találkoztak ezzel a Wolf Street Farkasa című filmben. Általában több rizikó is van az ilyen típusú részvényekkel. Először is ezeknek a cégeknek nem kell olyan sok követelménynek megfelelniük, mint a nagy részvényeknek, ezért ez már önmagában magasabb kockázatot jelent. Rengeteg “pump and dump” eset történik az ilyen részvényekkel. Azt is tudni kell, hogy az ilyen részvényeknek általában nagyobb a volatilitása és erősen spekulatívnak számítanak. Kockázatos-e tehát a Tencent részvényét megvenni?

Igaz, hogy általában az OTC részvények sokkal kockázatosabban, a Tencent egy teljesen más eset. Ahogy már említettem, a Tencent Ázsia legnagyobb vállalata. Azt is tudni, hogy erősen profitábilis cég, iszonyú gyors növekedéssel, gyorsan növekvő felhasználóbázissal, és nem utolsó sorban: növekvő osztalékkal. Hogy a növekvő osztalék miért fontos, arról ebben a cikkben írtam: Miért számít az osztalék. Röviden: mivel ezerféleképpen lehet manipulálni egy cég beszámolóját, a folyamatosan növekvő osztalék egy jel arra, hogy a cég tényleg jól teljesít és nem csak ügyeskednek a könyveléssel. Az osztalékkal nem lehet hazudni, mivel az konkrét pénzkifizetés a brókerszámládra.

Értékeltség

Az értékeltség egy fontos szempont mielőtt bármilyen részvénybe fektetünk. Kérdés az, hogy eléggé alulértékelt-e a Tencent. A legelső dolog amit meg szoktam nézni egy részvénynél, az a bevétel. A bevétel a legfontosabb szempont egy részvénnyel kapcsolatban. Nem az árfolyam, nem az osztalékhozam, hanem a bevétel. Növekszik-e, vagy nem. Ha a bevétel nem növekszik, akkor nem számít mennyit esett a részvény ára, vagy hogy mennyire jó az osztalékhozam. És ha megnézzük a Tencent bevételeit, láthatjuk, hogy gyorsan növekszik. Annyira gyorsan, hogy két-három évente duplázódik! Ez valódi exponenciális növekedés.

Természetesen a bevétel csak egy szempont, és még több másik adatot meg kell nézni. Például ugye a jelenlegi értékeltséget. Azt gondolnánk, hogy egy ilyen gyorsan növekvő cég biztosan túlértékelt, pedig nem így van. Az egyik legegyszerűbb módja, hogy megnézzük, mennyire értékel a piac egy részvényt, ha megnézzük a P/E rátát, és összehasonlítjuk 1. historikus adatokkal 2. a piaci átlaggal 3. más hasonló részvényekkel.

HISTORIKUS ADATOK

Ha megnézzünk a Tencent P/E rátáját az elmúlt 5 évre, akkor azt látjuk, hogy még soha nem volt ilyen alacsony. Az átlag P/E 38 körül volt az elmúlt 5 évben, és a legalacsonyabb 19. Jelenleg 21 körül van, tehát a minimumhoz van a legközelebb, ami azt sugallja, hogy historikusan alulértékelt a részvény.

Ha a piaci átlaggal összevetjük, az S&P 500 P/E rátája 35. De vedd figyelembe, hogy az S&P 500 rengeteg lassan növekvő céget is tartalmaz! Tehát ha a piaci átlaghoz hasonlítjuk, akkor is alulértékeltnek tűnik.

Ha más, gyorsan növekvő tech cég részvényéhez hasonlítjuk, a Netflix P/E rátája 58, a Facebook P/E rátája 27, az Amazoné pedig 58. Tencent pedig ugye 21 – pedig a Tencentnek nem csak több bevétele van mint a Netflixnek, hanem gyorsabban is növekszik a bevétele. Az alábbi ábrán lila színnel látod a Tencent bevételeit, narancs színnel pedig a Netflixét.

Tencent részvény osztalék

A Tencent egy osztalékfizető cég, sőt, úgy néz ki, hogy egy osztaléknövelő cég is. Már több, mint 10 éve emelik az osztalék kifizetéseket. Viszont ha tisztán osztalékbefektetőként nézném a részvényt, akkor biztosan nem venném meg. Mivel a Tencent osztalékhozama ma 0,35%.

Az osztalék fókuszú befektetők tipikusan nem vásárolnak olyan részvényeket, amelyeknek ilyen alacsony a kezdő osztalékhozama. Általában olyan részvényekre fókuszálunk, amiken az átlagnál (az S&P 500) nagyobb az osztalékhozama, nagyjából 4% körüli. Viszont a Tencentre nem úgy tekintek, mint egy tipikus osztaléknövelő cégre, és a kezdő osztalékhozam helyett inkább a teljes potenciális hozamra fókuszálok.

Bár a Tencent kezdő osztalékhozama jelenleg 0,35%, ez soha nem volt magasabb mint 0,38%. Tehát ha az osztalékhozamot értékeltség szempontjából nézzük, akkor a jelenlegi osztalékhozam a mindenkor elérhető legmagasabbhoz van közel, ami szintén egy jel arra, hogy a részvény valószínűleg alulértékelt.

És ez még mindig nem minden. Az osztalék növekedési üteme szintén egy fontos szempont. Hiszen rengeteg részvényt találsz, aminek sokkal magasabb az osztalékhozama, viszont azok a cégek sokkal lassabban is növelik az osztalékot. A Tencent esetében ahogy a bevétel 2-3 évente duplázódik, úgy a kifizetett osztalék is 2-3 évente duplázódik!

A Tencent osztalék kifizetése 2009 – 2021

Tehát lehet, hogy jelenleg kicsi a kezdő osztalékhozam, de az osztalék olyan mértékben növekszik, hogy nem sok kell, hogy sokkal magasabb osztalékhozamom legyen rajta. Mennyire magas? Ha feltételezzük, hogy a bevételnövekedés ugyanilyen mértékű lesz (három évente duplázódik), akkor 15 év múlva 9,7% lesz az osztalékhozamom a befektetett tőkémre vetítve!

Persze ez azt feltételezi, hogy a bevétel (és a free cash flow) ugyanilyen mértékben fog növekedni, mint most. Azonban még ha lassulna is a növekedés, akkor is van még egy fontos szempont. Ma az osztalék kifizetési ráta 11%. Ez azt jelenti, hogy a Tencent akár tízszer ekkora osztalékot is tudna fizetni. Egy átlag osztaléknövelő cég általában a free cash 70 – 80 – 90%-át is ki szokta fizetni osztalékként. De őszintén szólva, egyáltalán nem bánom, hogy ennyire alacsony a kifizetési ráta. Ez azt jelenti, hogy a cég több pénzt tud visszaforgatni növekedésre, (tehát nem nekem kell a kifizetett osztalékokkal új befektetési célpontokat keresnem.) És ez azt is jelenti egyben, hogy van hova növelni az osztalékot, még akkor is, ha lassul a növekedés.

TCEHY vagy TCTZF

Még egy pratikus dolog a Tencent részvényével kapcsolatban. Ha a brókercégednél rákeresel a Tencent nevére, valószínűleg két tickert fogsz találni: TCEHY és TCTZF. Mi a különbség a kettő között? A legnagyobb különbség, hogy bár mindkettőt dollárral tudod megvenni, a TCEHY tulajdonosok dollárban kapják az osztalékot, míg a TCTFZ tulajdonosok hong kongi dollárban! A brókercégedtől függően, ha HKD-ban kapod az osztalékot, akkor az átváltás költségén bukhatsz pénzt az osztalékból. Azt is érdemes tudni, hogy a TCEHY tickeren magasabb a kereskedési volumen, ami nagyobb likviditást ad.

Konklúzió

Vedd figyelembe, hogy ez a cikk nem egy teljes részvényelemzés, és pláne nem befektetési tanácsadás. Mindenkinek érdemes egyedi kutatást és elemzést végeznie mielőtt egy részvénybe fektet. Ahogy látod, jó néhány adat utal arra, hogy a Tencent részvénye nagy valószínűséggel alulértékelt. Ez pedig vélhetően a Kínával kapcsolatos félelmek és bizonytalanságok miatt van. Tény, hogy ez egy valós kockázat, de vedd figyelembe, hogy ahogy ezek a félelmek eloszlanak, a lehetőség is egyben eltűnik, mert mindenki rá fog ugrani a részvényre. Avagy ahogy Warren Buffett mondta, akkor kell mohónak lenni, amikor mások félelemben vannak.