Posted on

Részvény utáni adózás 2021

részvény adózás

Hogyan adózunk az osztalékok vagy az árfolyamnyereség után?

Azt előrebocsájtom, hogy nem vagyok sem könyvelő, sem adótanácsadó, tehát ez semmiképp nem minősül adótanácsadásnak, mindenképp kérdezd meg a könyvelődet erről. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ha felhívod a NAV-ot telefonon, akkor pontosan ezt fogják elmondani, hogy így kell csinálni.

Mivel kizárólag amerikai osztalékfizető cégek részvényeit veszem, ezért ezeknek az adózásáról fogok írni.

Az amerikai részvények osztaléka után már előre levonnak tőlünk 15%-ot, így itthon már nem kell SZJA-t fizetni utánuk. ELVILEG. A gyakorlatban viszont valamikor kevesebbet vonnak le.

Mindenesetre az itthoni SZJA bevallásunkban fel kell tüntetni a kapott osztalékokat, és a levont forrásadót is.

Az osztalékokat dollárban kapom, viszont nekem forintban kell beírni az SZJA bevallásomba. Ezért az MNB weboldaláról letöltöm a teljes évre az adott napi forint-dollár árfolyamokat. Ezt egy Excel táblázatként le lehet tölteni.

Az Interactive Brokerstől szintén napi lebontásban megkapom, hogy mikor utaltak nekem osztalékokat – szintén Excel táblázatban.

Egy kicsit itt érteni kell az Excelhez, hogy úgy rendezzük, hogy az adott dátumok egymás mellé kerüljenek, amikor a két táblázatot összevetjük.

Ha megvan, hogy forintban mennyi osztalékot kaptam az adott évre, az osztalékot és a levont forrásadót az SZJA bevallás 182-ik sorába (“b” oszlop) írom (külföldi osztalékból származó jövedelem és adója). A “c” oszlopba pedig a külföldön megfizetett adó mértékével csökkentett összeget kell írni!

Fontos tudni, hogy ha így töltöd ki, akkor valószínűleg sárga hibakódot fog mutatni az űrlap, de ettől még be kell küldeni – és a NAV szerint ez a helyes kitöltési mód.

Ha árfolyamnyereségem volt – mert például eladtam egy részvényt – akkor ezt szintén forintban a 172-ik sorba kell írnom (ellenőrzött tőkepiaci ügylet).

Ezután az űrlap ki fogja dobni, ha van még fennmaradó adótartozásom.

2019-től az osztalékok után SZOCHO-t csak akkor kell fizetni, ha az adóévben megszerzett összes jövedelem nem éri el a minimálbér 24-szeresét.

Ha ezen a linken keresztül nyitsz Interactive Brokers számlát, akkor 1000 dollár értékig ingyen kapsz részvényeket: https://bit.ly/3q0qy5K