Posted on

Prémium euró magyar állampapír vagy máp+

A magyar állampapír ma a legalacsonyabb kockázatú befektetés. A szakértők gyakran mondják kockázatmentesnek. Cserébe persze nem is keresel rajta semmit. Hiszen a 4% körüli kamat mellett egy 4-5% körüli infláció társul. Azaz legjobb esetben is maximum az inflációt követi a pénzed értéke.

Egy ismerősöm épp magyar állampapírokat vett, és szóba került, hogy euró vagy forint alapú állampapírt érdemes-e venni. A Prémium Euró Magyar Állampapír most fizet 2,05% kamatot éves szinten, a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) pedig 4,5 – 6% kamatot fizet. Ezért első ránézésre úgy tűnhet, hogy inkább megéri a forint alapú állampapírt megvenni, hiszen az nagyobb kamatot fizet. Melyiket éri meg venni?

A probléma az, hogy nem számol az árfolyamváltozással. Természetesen senki nem lát a jövőbe, és senki nem tudja, hogy a forint-euró árfolyam milyen irányba fog mozdulni, de historikus adatok alapján meg lehet saccolni az esélyeket. 1993-ban 106 forint volt az euró, ma pedig 355 forint. Ez azt jelenti, hogy 28 év alatt éves szinten 4%-ot romlott a forint az euróhoz képest. Tehát ha 28 évvel ezelőtt eurót vettél volna, és az ég világon semmibe nem fekteted, hanem beteszed a fiókodba, akkor is éves szinten 4%-ot nyertél volna azon, hogy a forint folyamatosan romlott. Ugyanez a helyzet a forint-dollár árfolyammal is egyébként, ott éves szinten 6%-ot nyertél volna a dolláron 30 év alatt.

Elképzelhető, hogy hosszú távon ez másik irányba fog menni, azaz a forint fog erősödni az euróhoz vagy a dollárhoz képest? Elvileg igen, gyakorilatilag erre nem sok esély van. A forint mögött egy csökkenő népességű, korrupt vezetésű ország van, plusz a forinton mindig is nagyobb volt az infláció, tehát a pénzromlás gyorsabb. Mai hír például, hogy az EU-ban messze Magyarországon a legnagyobb az infláció. Ezen adatok alapján kell “fogadást” kötnünk, azaz hogy mire számítunk, milyen irányba fog menni az árfolyam hosszú távon.

Ha a forint-euró historikus adataival számolunk, akkor a 2,05% kamatra még rászámolhatunk plusz 4%-ot, tehát feltételezzük, hogy hosszú távon továbbra is ilyen mértékben fog romlani a forint az euróhoz képest. Ez alapján ha 1 millió forintot fektetünk az 5 éves Prémium Euró Magyar Állampapírba, akkor 5 év után 550.000 Ft hozamunk lenne.

A MÁP+, mivel forint alapú, ugyanezen idő alatt 276.000 Ft hozamot adna. Tehát az eurós állampapír látszólag kisebb kamatot ad, de mivel nagy eséllyel a forint romlani fog az euróhoz képest, ezért az eurós állampapíron nagy eséllyel dupla akkora hozamunk lehet 5 év alatt.

Ezek természetesen csak esélyek, és semmiben nem lehetünk 100% biztosak. Rövid távon a jó döntéseknek is lehet kedvezőtlen eredménye, és a rossz döntéseknek is lehet kedvező eredménye. Egy biztos, állampapírból nem fogsz meggazdagodni, maximum megtakarításnak jó.