Posted on Hozzászólás most!

Osztalékhozam számítás

Ebben a cikkben arról lesz szó, hogy hogyan számítunk osztalékhozamot, és egyáltalán mi értelme van kiszámolni, hogy hány százalék az osztalékhozamom.

Bármilyen hozamról beszélünk, legyen az kamat, osztalék, árfolyamnyereség, vagy egy kiadott lakásból befolyó bérleti díj, hozamot mindig éves szinten és mindig százalékban mérjük a befektetett tőkére vetítve.

Az éves hozam százalékban egy közös nevező, amivel össze tudjuk hasonlítani a befektetéseket. Ha például azt mondod, hogy egy befektetés 1 millió forintot hozott, az még semmilyen információt nem ad nekem.

Ha 1 milliárd forintot fektettél be, akkor nagyon rosszul jártál, mert az éves hozamod 0,1% volt. Ha viszont 1 millió forintot fektettél be, akkor nagyon jól jártál, mert 100%-os hozamod volt, azaz megdupláztad a pénzed. Mindkét esetben ugyanakkora összeget kerestél, viszont nagyon nem mindegy, hogy mekkora tőkéből.

Ezért számítjuk ki az osztalékfizető részvények is, hogy mekkora az osztalékhozam.

Az amerikai osztaléknövelő cégek általában negyedévente fizetnek osztalékot, és ezt szokták bejelenteni. Ez egy konkrét összeg, például egy dollár osztalék minden részvény után.

Mivel négy negyedév van, ez éves szinten 4 dollár osztalékot jelent. Ha mondjuk 100 dollárba kerül most a részvény, akkor az elérhető, potenciális osztalékhozam 4%.

Azaz ha 100 dollárt fektetek a részvénybe, megveszek egy részvényt, akkor kapok éves szinten 4 dollár osztalékot.

Fontos hangsúlyozni, hogy amíg nem veszem meg a részvényt, addig az osztalékhozam csak egy POTENCIÁLIS osztalékhozam. Hiszen ha a részvény ára 100 dollárról 50 dollárra esik, akkor már csak 50 dollárt kell befektetnem, hogy megkeressem a 4 dollár éves osztalékot.

A 4 az 50-nek pedig a 8%-a. Tehát ha 50 dollárért tudom megvenni a részvényt, és az osztalék továbbra is 4 dollár, akkor máris 8% az ELÉRHETŐ osztalékhozam.

Mindeddig arról beszéltem, hogy mi van akkor, ha nincs még a tulajdonomban a részvény, csak szemezek vele, és látom hogy ahogy mozog az árfolyam, úgy változik a potenciálisan elérhető osztalékhozam.

Viszont itt most egy kicsit bonyolódik a történet. És ezzel kapcsolatban még komoly pénzügyi tanácsadónál is láttam, hogy nem érti ennek a lényegét.

Az éves osztalék tehát 4 dollár, és megveszem a részvényt 100 dollárért. Ebben a pillanatban, a vásárlás pillanatában én FIXÁLOM az ÉN osztalékhozamomat. Függetlenül attól, hogy az árfolyam utána is mozogni fog, amikor már részvénytulajdonos vagyok.

Tehát megvettem a részvényt 100 dolláron, viszont másnap a részvény ára felmegy 200 dollárra.

Ha a 100 dolláron vett részvényem most már 200 dollárt ér, és az éves osztalék továbbra is 4 dollár, akkor mennyit változott az ÉN osztalékhozamom?

A válasz: SEMENNYIT.

Mivel nekem 100 dollár volt a bekerülési költségem, ezért az ÉN osztalékhozamom továbbra is 4%.

Tehát 200 dolláros részvényárnál NEKEM van egy 100 dolláros (nem realizált) árfolyamnyereségem, ÉS egy éves 4% osztalékhozamom.

VISZONT aki 200 dolláron veszi meg a részvényt, az ő osztalékhozama már csak 2%. Hiszen az éves 4 dollár a 200 dollárnak csak a kettő százaléka.

Ha ezen a linken keresztül nyitsz Interactive Brokers számlát, akkor 1000 dollár értékig ingyen kapsz részvényeket: https://bit.ly/3q0qy5K

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.