Posted on

Napelem megtérülés számítás

Instagramon jött szembe egy hirdetés, amiben napelem rendszert hirdettek. A hirdetés videójában a napelem megtérülését kalkulálgatták. Az üzenet röviden az volt, hogy ha havi húszezer forint áramot fizetsz, akkor az 20 év alatt 4,8 millió forint, tehát inkább vegyél 2 millió forintért napelem rendszert, mert az olcsóbb.

Az ilyen pénzügyi tudatlanság miatt marad csóró a legtöbb ember. A kalkuláció ugyanazon vérzik el, ahol a lakás vásárlás – albérlet téma szokott elvérezni. Amikor valaki azt mondja, hogy a havi hiteltörlesző kevesebb, mint a havi albérleti díj, ezért jobban megéri lakást venni.

A tőke ugyanis nincs ingyen. Az a pénz, amit beleteszel valamibe, legyen az lakás, autó, napelem, azt nem tudod befektetni, tehát elbukod a potenciális hozamot. Ezt hívjuk alternatív költségnek. Az alternatív költség az, amin általában a legtöbb pénzt bukják az emberek, mert nem számolnak vele. Az alternatív költség az, ami miatt a saját lakásodban sincs ingyen a lakhatás.

Nézzük meg, hogyan is kell jól kiszámolni a napelem megtérülését. Ha a 2 millió forintot nem napelemre költjük, akkor be tudjuk fektetni. Ha semmi másba nem teszed, csak az S&P 500 részvényindexbe, akkor éves szinten 8%-os hozamod lehet. (Historikus adatok alapján.) Ez azt jelenti konkrétan, hogy a 2 millió forintból 20 év után 9,3 millió forintod lesz.

Aki megveszi a napelemet, az nagyjából 9 évnyi villanyszámláját nyomja bele. Azaz a tizedik évtől viszont (mivel ELVILEG nem kell villanyszámlát fizetnie) éves szinten 240.000 forintot tud befektetni. Vagy máshogy fogalmazva, az áramszámla alternatív költségével is számolunk, de csak a tizedik évtől. A huszadik évre a napelemes fickónak 4,5 millió forintja van abból, hogy nem kell villanyszámlát fizetnie, hanem befektetheti azt a pénzt. Azonban nyugodtan levonhatunk 2 millió forintot, ugyanis 20 év után a napelemrendszer szinte biztos, hogy elértéktelenedik. Tehát összesen 2,5 millió forint lesz abból a pénzből, amit nem áramszámlára fizetett, hanem befektette.

Azaz húsz év után 6,8 millió forinttal lesz több pénzed, ha NEM fektetsz napelembe! Azonban ez csak tiszta matekozás, és rengeteg más tényezővel nem számoltunk.

KARBANTARTÁS – Először is, a napelemek idővel amortizálódnak, elromolhat a rendszer, tehát karbantartási költsége van, ezt nem vontuk le. Nagyjából évente 1%-ot romlik a napelem hatékonysága, azaz 20 év múlva 20%-al kevesebb áramot termel majd – elvileg, papíron. (Ha viszont ennél hamarabb megy tönkre, akkor sok sikert, hogy érvényesítsd a garanciád 20 év múlva, amikor már lehet hogy nem is létezik majd a cég akitől vetted.)

TISZTÍTÁS – Szakértők szerint évente tisztítani kell a paneleket, hiszen ha koszos a panel, akkor nem termel hatékonyan áramot. Ez éves szinten nagyjából 50.000 Ft körüli költség. Valakinek ez az egész éves áramdíjának a 20 – 30%-a…

AZ ÁRAM ÁRA – Nem tudjuk, hogy 20 év múlva mennyibe fog kerülni az áram, de az azért erősen sejthető, hogy sokkal olcsóbb lesz. A napelem telepítések exponenciálisan nőnek, nagyjából 2-3 évente duplázódik a telepített napelemek száma. És már most is rengeteg van! Ez azt jelenti, hogy 16 – 17 év múlva nagyjából ingyen lesz az áram MINDENKINEK, még annak is, akinek nincs napelem, vagy csak marginális ára lesz. Nem beszélve arról, hogy addigra sokkal fejletebb lesz a technológia, már ma is fejlesztenek olyan napelemeket, amik éjszaka is termelik majd az áramot. Tehát ha sokkal olcsóbb lesz az áram (ami szinte biztos), akkor nem 6,8 millió forintot buksz a napelemeden, hanem sokkal többet.

VALÓS MEGTÉRÜLÉS – Bár baromi jól hangzik az, hogy ELVILEG mennyi áramot tudnak termelni a napelemek, a valóságban általában pont akkor használunk a legkevesebb áramot, amikor süt a nap. A legtöbb áramot reggel és este használjuk, amikor pont nem süt a nap. Hogy mennyiért veszi vissza a megtermelt áramot a szolgáltató, az még mindig homályos. Tehát amíg a tárolást nem tudjuk megoldani, addig nem tudjuk használni a megtermelt áram nagy részét.

MILYEN ÁRON ÉRNÉ MEG A NAPELEM RENDSZER?

Az alternatív költséget beleszámítva nagyjából akkor érné meg ma napelem rendszert venni, ha MINDENNEL EGYÜTT összesen 500.000 forintból kijönne. Ebben az esetben 20 év után nagyjából 200.000 forint előnyünk lenne, azzal szemben, aki inkább részvénybe teszi azt az 500.000 forintot, ami valljuk be, húsz év távlatában nem túl sok. És ha figyelembe vesszük megint, hogy az áram ára valószínűleg csökkenni fog, akkor még abban az esetben is átfordulhat bukóra, ha ilyen olcsón vettük a napelemet.