Posted on Hozzászólás most!

Most jön a nagy részvénypiaci összeomlás

A sajtó adja a formáját, és a kattintásért boldogan ír világvége katasztrófáról. Jelenleg a részvénypiacot célozva karolták fel a “szakértők” véleményét.

Most, hogy az S&P 500 16%-ot esett a minenkori csúcsról, természetesen a “jövőbe” látó guruk megmondják a tutit: jön a történelem legnagyobb összeomlása.

Ne is törődjünk azzal, hogy ezek a “szakértők” minden hónapban ezt jósolják.

A sajtóban megjelenő ilyen jellegű cikkek komolyságát tükrözi, hogy általában úgy beszélnek a részvényárfolyamokról, mintha azoknak teljesítménye lehetne.

Például “az S&P 500 már 1932 óta nem indította ilyen rosszul az évet” vagy “az S&P 500 így és így teljesített”.

Gondoljuk csak végig hogy ez mekkora nonszensz. Az S&P 500 egy olyan index, ami nagyjából 500 amerikai cég részvényárfolyamát követi. Nem a cégek teljesítményét, hanem a cégek részvényeinek az ÁRFOLYAMÁT.

Egy árfolyam nem tud sehogy sem “teljesíteni”, és egy árfolyamkövető index sem tud teljesíteni. Teljesíteni csak cégek tudnak. Az árfolyamok pedig kizárólag árajánlatok. Az árajánlatok sehogy nem tudnak teljesíteni. Az árajánlatok csupán vélemények. A befektetők kollektív véleménye, hogy aktuálisan mennyit hajlandóak adni az adott részvényért.

A részvényárfolyam pedig nem feltétlenül tükrözi a mögöttes cégek valós teljesítményét.

Ha csak az elmúlt pár hónapot nézzük, az S&P 500 napok alatt 10 – 15 százalékokat ment fel vagy le. Ép eszű ember nem gondolhatja, hogy pár héten belül ennyit változott a világ 500 legnagyobb cégének a teljesítménye.

Tehát maradjunk annyiban, hogy az S&P 500 árfolyama nem teljesítmény, és semmiképp nem tükrözi a mögöttes cégek teljesítményét.

Arról nem beszélve, hogy részvényt azért veszünk, mert azt gondoljuk, hogy a cég a következő 10 – 15 – 30 évben növekedni fog. Ez az utóbbi, azaz a cégek növekedési potenciálja aztán meg pláne nem változik néhány héten belül 10 – 15 százalékokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.