Posted on

Milyen részvényt veszek most (és milyet nem)

Most, hogy szabad szemmel is láthatóan visszaesett a részvénypiac, rengeteg ember azt gondolja, hogy ez remek beszállási lehetőség, tehát most érdemes elkezdenie részvényeket venni.

Az igazság az, hogy BÁRMILYEN piaci helyzetben lehet alulárazott részvényeket venni, és bármilyen piaci helyzetben lehet túlárazott részvényeket is venni. Igen, még most is.

Emellett vannak a tipikus “csapdák”, amikbe könnyű beleesni, ha nem eléggé tájékozott a befektető.

Az egyik ilyen tipikus csapda, ha egy cégnek az átlagosnál jobban leesik az ára, és ezért magas osztalékhozammal forog.

A gyanúsan magas osztalékhozam bármilyen piaci szituációban kockázatos.

Gondoljunk csak bele, hogy nem azért 15% az osztalékhozam egy részvényen, mert a többi egymillió befektető nem vette észre. Pontosan azért 15%, mert a befektetők többsége veszélyben látja a cég pénztermelő képességét, ezért eladja (illetve nem veszi meg) a részvény, ezért esik le a részvény ára.

Persze vannak kivételek, “anomáliák”, amikor extrém magas osztalékhozamon lehet venni jó részvényt, de az extrém magas osztalékhozam általában azzal jár, hogy a cég vissza fogja vágni az osztalékát a jövőben.

De mi számít túl nagy osztalékhozamnak? Hiszen most minden részvénynek esett az ára, tehát mindegyik osztalékfizető részvény osztalékhozama emelkedett.

Általában a piaci átlaghoz (pl. S&P 500-hoz) érdemes viszonyítani. Az S&P 500 osztalékhozama nagyjából 2,3% körül van jelenleg, ehhez képest a 15% (6,5-szöröse) egyértelműen a rizikós kategória.

Az egyik részvény, amiről láttam, hogy befektetői fórumokon beszélnek, az a Carnival (CCL), aminek az osztalékhozama jelenleg 15,62%.

A jelenlegi helyzetben a legnagyobb csapás a turizmusra és vendéglátásra esik, és a Carnival óceánjáró hajókat üzemeltet. Az osztalékot a cégek a nyereségükből fizetik, és mivel a Carnivalnak beláthatatlan ideig nullázódik a bevétele, ezért nem nehéz megjósolni, hogy visszavághatják az osztalékot. Hiszen nem lesz miből fizetni.

Nemrég egy amerikai járványügyi szakértő nyilatkozta a médiában, hogy “jelenleg a legrosszabb hely ahol lehetsz, az egy óceánjáró”.

Tehát amikor magas osztalékhozammal kecsegtet egy részvény, akkor mindenképp meg kell néznünk, hogy mennyi bevételt képes termelni akár most, akár a következő hónapokban, években.

Persze ha valaki hosszú távon gondolkodik, akkor akár a Carnival is jó befektetés lehet, hiszen 1-2 éven belül akár ugyanazon a szinten lehet a bevétel termelő képessége. A probléma csak az, hogy amíg a Carnival hónapokig semmit nem fog termelni, addig vannak más osztalékfizető cégek, akik viszont igen, tehát ott jobb helyen van a pénzünk.

Mert szinte biztos, hogy az emberek még a karantén alatt is esznek chipset, kólát, megveszik a cigit, tisztítószereket. Nem véletlen, hogy az ilyen cégek részvénye sokkal kisebb esést szenvedett.

Például van Pepsi (PEP) részvényem, ami még mindig nem esett akkorát, hogy újabb részvényeket tudjak belőle most venni, de erősen rajta tartom a szemem.

Amiket ebben a hónapban valószínűleg venni fogok:

Wallgreens Boots Alliance (WBA)
3M (MMM)
Philip Morris (PM)
Eastman Chemical (EMN)
Whirlpool (WHR)
Omnicom Group (OMC)
Ingredion (INGR)

Fontos, hogy NEM azért veszem ezeket a részvényeket, mert azt gondolom, hogy ezeknek az ára nem fog esni a következő hetekben, hónapokban.

Egy okos befektető nem a rövid távú árfolyam nyereségre játszik. Olyan pénzt semmiképp nem teszek részvénybe, amire a következő 10 évben szükségem lenne.

Rövid távon, bármerre ingadozhat a részvények ára, de elsősorban azért veszem ezeket a cégeket, mert minimális az esélye annak, hogy ezek a cégek osztalékot fognak vágni.

A fentiek természetesen semmiképp nem minősülnek befektetési tanácsadásnak.