Posted on

Mikor érdemes eladni a részvényt

Ez a cikk most a részvényeladásról fog szólni, azaz mikor érdemes eladni a részvényeinket. Ez egy érdekes kérdés, mert sokat foglalkozunk azzal, hogy hogyan azonosítsuk a jó befektetési lehetőségeket, vagy hogyan döntsük el, hogy alulértékelt-e a részvény. Viszont kevesen foglalkoznak azzal a témával, hogy mikor érdemes eladni egy részvényt.

A legtöbben valószínűleg azt gondolják, hogy akkor érdemes részvényt venni, amikor olcsó, és akkor kell eladni, amikor túlértékelt. De ez nem egy nyerő stratégia. Nézzük meg inkább, hogy mik azok a körülmények amikor érdemes eladni egy részvényt.

Soha

Warren Buffett mondta, hogy “a legalkalmasabb időpont a részvényeladásra: soha”. És sok befektető van ezen a véleményen. Mégpedig azért, mert dolgoztatni akarjuk a pénzünket. Azt akarjuk, hogy a pénzünk még több pénzt termeljen nekünk. Tehát ha a cég növekszik, egyre több pénzt termel, akkor miért akarnánk eladni?

Ez ugyanolyan, mint az ingatlan bérbeadás. Ha van egy ingatlanod ami bevételt termel, akkor miért adnád el?

És ez kimondottan igaz az osztaléknövelő részvényekre. Mivel ezek a részvények – ellentétben mondjuk a növekedési részvényekkel – folyamatos bevételt termelnek nekünk osztalék formájában. Szóval miért adnánk el egy részvényt ami pénzt termel és fizet nekünk folyamatosan?

Ugyanakkor lehetnek olyan helyzetek, amikor érdemes eladni a részvényt. Nézzük mik ezek.

Amikor valami nem stimmel fundamentálisan

Olyan cégekbe akarjuk tenni a pénzünket, amik növekednek és egyre több pénzt termelnek idővel. De nem mindegyik cég képes folyamatosan növelni a bevételeit. Úgyhogy az egyik ok az eladásra az lehet, ha valami nem stimmel a biznisszel. Mondjuk a bevételek évek óta csökkennek.

Például ha évtizedekkel ezelőtt vettem volna Coca Cola részvényt, ma valószínűleg eladnám. Mivel a cég bevételei 10 éve csökkennek. És ez különösen fontos, ha osztalékfókuszú befektetők vagyunk.

Mivel egy cég csak akkor tudja továbbra is növelni az osztalékot, ha a bevétel is növekszik. Bár a Coca Cola egy osztaléknövelő cég, és évtizedek óta növeli az osztalék kifizetést, 10 éve csökkennek a bevételei.

Osztalékvágás

Az osztalék fókuszú befektetők olyan osztalékbevételre számítanak, ami növekszik idővel. Tehát egyértelmű, hogy nem akarunk olyan céget tartani, amelyik csökkenti az osztalékot. Úgyhogy én akkor is eladok egy céget, ha az csökkenti az osztalékot.

Most lehet hogy arra gondolsz, hogy ha egy cég csökkenti az osztalékot, akkor az árfolyam bezuhan. És ez így is van. De éppen ezért csak akkor veszek meg egy részvényt, amikor alulárazott – egy biztonsági ráhagyással. Ha biztonsági ráhagyással veszel részvényt, amikor alulárazott, akkor sokkal kisebb az esélye, hogy pénzt veszítesz, és nagyobb az esélye, hogy pénzt keresel – még akkor is, ha csökkentik az osztalékot.

Például néhány éve megvettem az L Brands nevű osztalékfizető cég részvényét, és pár év múlva csökkentették az osztalékot, ami miatt a részvény ára lezuhant. Ennek ellenére még mindig árfolyamnyereséggel tudtam eladni a részvényt, mivel rendkívül áron alul vettem meg.

Amikor jobb alternatívát találsz

A befektetések világában mindig fontos kérdés, hogy van-e jobb alternatíva. Tehát az is lehet oka a részvényeladásnak, hogy találtál egy jobb alternatívát. De ezt igazából nagyon át kell gondolnod.

A részvények, azaz a vállalatok gyorsabban tudják növelni a pénzünket, mint bármi más. Pont. Nem véletlen, hogy a világ leggazdagabb emberei mind túlnyomórészt részvényben tartják a vagyonukat, és nem véletlen, hogy ezek az emberek egyre gyorsabban gazdagodnak.

A világ 100 leggazdagabb embere közül pedig csak NÉGY ember gazdagodott meg ingatlanból, és a leggazdagabb ingatlanos is csak NEGYVENEDIK helyen van.

Tehát a “jobb alternatíva” valószínűleg nem ingatlan, nem arany, nem kötvény, nem Bitcoin – hanem egy másik vállalkozás.

Mondjuk lehet hogy elindítod a saját kis vállalkozásod, ami sokkal nagyobb hozamokat generálhat neked, és ehhez kell a pénz. Bár én csak a részvényportfóliómnak csak minimális részét adnám el azért, hogy saját vállalkozásba fektessem, mivel a részvényeknek sokkal kisebb a kockázata, mint egy saját kisvállalkozásnak.

Ma minden részvényem extrém drága, így logikus lehet arra gondolni, hogy eladjam őket. De igazából azért nem adom el, mert nincs jobb alternatíva. Nem tudom azt a pénzt másik részvénybe tenni, mivel most minden drága.

És eladni a részvényeinket azért, hogy pénzben üljünk, és várjuk a piaci összeomlást, bizonyítottan a legrosszabb stratégia, amivel hosszú távon csak pénz veszítünk.