Posted on

Mikor érdemes beszállni a részvénypiacba?

részvény

Gyakori hiba a részvény befektetéssel kapcsolatban, hogy azért nem merik elkezdeni az emberek, mert félnek a piaci visszaeséstől, illetve hogy pénzt buknak. Mi van akkor, ha pont most kezdek el részvény venni, és utána hirtelen összeesnek az árak?

Már írtam arról, hogy mi van akkor, ha jön a válság és miért nem kell félni ettől. Egyrészt ezek a piaci összeesések általában néhány hónapig tartanak csak (kevesebb, mint 1 évig átlagosan). Másrészt befektetésben csak hosszú távon érdemes gondolkodni, és hosszú távon a piaci visszaesésekből semmit nem fogsz megérezni.

Az más kérdés, hogy az emberek többsége fejben ezt nem igazán képes tudatosítani, és érzelmileg áll a dologhoz. De ez csak az információ hiánya miatt van. Ha követünk néhány nagyon egyszerű szabályt, akkor csak győztesen lehet kijönni hosszú távon.

Ha a részvények ára jelentősen visszaesik, az egy fantasztikus lehetőség, hogy kiváló cégekben még olcsóbban vásároljunk részesedést.

Rendben, de mi van akkor, ha én mégis megvárnám a következő visszaesést, és majd csak az “alján” veszek részvényt?

A probléma az, hogy ezt még senki nem tudta megcsinálni a világon. Senki nem tudja, hogy mikor jön a következő visszaesés, és senki nem tudja hogy hol van az alja. Hiszen ha bárki meg tudná ezeket mondani előre, akkor ebből valaki már meggazdagodott volna. Ezeket mind csak utólag látjuk – például hogy hol volt az alja, ahol érdemes lett volna jelentősen bevásárolni.

Szerencsére nem is kell tudnunk, hogy mikor jönnek a piaci visszaesések, és hogy hol lesz a teteje és az alja.

Készítettek egy statisztikát a historikus adatok alapján, és kiszámolták, hogy milyen hozamokat lehetett elérni különböző befektetési stratégiákkal. Az elképzelt szcenáriókban minden év elején kaptak az emberek 2000 dollárt, amit befektethettek.

PERFECT TIMING Az első oszlop azt mutatja, hogy mi lett volna, ha mindig a legtökéletesebb időzítéssel fektetjük be a pénzt, azaz pont a legalján vásárolunk, amikor legolcsóbbak a részvények. Itt fontos megjegyezni, hogy ez egy teljesen elméleti oszlop, ugyanis erre még soha senki nem volt képes. Warren Buffett, a világ leggazdagabb befektetője is elmondja, hogy erre még ő sem képes, azaz hogy megjósolja hol van az alja.

INVEST IMMEDIATELY A második oszlop azt mutatja, hogy mi lett volna, ha az év elején kapott 2000 dollárt azonnal befektetjük részvénybe, és egyáltalán nem foglalkozunk az időzítéssel. Már itt látható, hogy nem sok különbség van a kettő között (és ugye az első oszlop az gyakorlatilag a lehetetlen kategória.)

DCA A harmadik oszlop azt mutatja, hogy mi lett volna, ha a dollárköltség átlagolással fektetjük be a 2000 dollárt. Ez azt jelenti, hogy elosztjuk a 2000 dollárt mondjuk 12 hónapra, és minden hónapban veszünk a részvényekből különböző árfolyamokon, ekkor lesz egy éves átlag költségünk.

BAD TIMING A negyedik oszlop azt mutatja, hogy mi lett volna, ha annyira szerencsétlenek vagyunk, hogy pont mindig a legtetején, a legrosszabb időben szállunk be. Ez szintén a lehetetlen kategória, ugyanúgy, mint az alját eltalálni.

STAY IN CASH Az utolsó oszlop pedig azt mutatja, mi lett volna, ha pénzben tartjuk, és várunk, nem fektetünk be.

Ezekből az a tanulság, hogy ha valaki annyira szerencsétlen, hogy mindig a legrosszabbkor fektet be, még az is sokkal jobban jár, mint az, aki nem fektet be egyáltalán.

Minél később kezdesz el befektetni, vagy ha egyáltalán nem fektetsz be, akkor garantáltan pénzt buksz.

Alapvetően kétféle módja van annak, hogy részvénybe fektessünk. Az egyik módszer, ha nem akarok cégeket elemezni, és egyesével válogatni, hogy milyen cégek részvényeit veszem, akkor egy index követő alapot veszek, amivel gyakorlatilag az egész piacot megveszem.

Ha pedig egyesével szeretném kiválasztani a cégeket, amiben részvényt veszek (például azért, mert speciális osztalékfizető részvényeket akarok), akkor mindig, minden piaci helyzetben lesznek cégek, amiket “akciós áron” tudok megvenni.