Posted on

Miért szárnyalnak most a részvények?

részvény

Rekord magas a munkanélküliség, a turizmus még mindig halott, a gazdaság soha nem látott mértékben visszaesett az egész világon, de a részvények szárnyalnak.

Hogyan lehetséges ez?

A legfontosabb tényező, hogy a részvénypiac nem egyenlő a gazdasággal.

Amikor a hírekben azt látjuk, hogy szárnyalnak a részvények, akkor általában az indexeket említik, pl. az S&P 500-at. Amiben jelenleg túlnyomóan a TECH cégek szárnyalnak, mint például az Amazon vagy az Apple. Akik nem meglepő módon a járvány alatt is jól teljesítettek fundamentálisan is.

Az olyan cégek részvényei, amik jobban tükrözik a gazdaság helyzetét – például autók (Ford), fogyasztási cikkek (Coca Cola) – nem szárnyalnak annyira.

És akkor még nem beszéltünk a több ezer vállalkozásról, akik teljesen lenullázódtak a járvány miatt (pl. éttermek), és egyáltalán nincsenek jelen a részvénypiacon.

Több szakértő is azt feltételezi, hogy nagyon durva negatív jelentések fognak jönni a következő hónapokban, ennek ellenére a befektetők nem foglalkoznak ezzel, és veszik a részvényeket.

Ez is tükrözi, hogy a hatékony piacok elmélete nem állja meg a helyét.

Rengeteg vásárló nem nézi a cégek fundamentumait, nem azt nézi, hogy a cég amit megvesz, mennyi nyereséget termel, hanem csak spekulál. Ez igazából semmivel nem különbözik a szerencsejátéktól. Ezek a kereskedők arra spekulálnak, hogy vajon a többi ember hogyan fog viselkedni a részvénypiacon – elad, vagy vásárol?

Miután másik több tízezer ember ugyanígy spekulál, ezért ez egy ördögi kör, ami a részvények túl- vagy alulértékeltségét eredményezheti.

Nemrég a Hertz autókölcsönző csődöt jelentett, aminek a hatására lezuhant a részvényének az árfolyama 56 centre, majd a napokban kilőtt kb. a tízszeresére, 5,53 dollárra. Annak ellenére, hogy ezt fundamentálisan semmi nem indokolja.

Ne felejtsük el azt sem, hogy mivel mindenki otthon maradt, és unatkozott, a sportesemények és kaszinók bezártak, ezért azok az emberek is ráugrottak a tőzsdézésre, akik mondjuk eddig fogadásokra költötték el a pénzüket…

És ugye az USA most rengeteg pénzt öntött a gazdaságba, amit ha nem költenek el az emberek, (mert mondjuk nem is tudják elkölteni a korlátozások miatt) akkor azt a pénz nem nagyon tudják máshova befektetni a nulla kamatok mellett, csak részvényekbe.

Mindent összevetve, nem hiszem, hogy most fogok lemaradni életem nagy lehetőségéről, ha pár hónapig semmilyen részvényt nem veszek. Ugyanakkor nyitva tartom a szemem, mert bármilyen piaci helyzetben lehet találni jó vételt.

Mindeközben rendszeresen dollárra váltom a forintomat, főleg hogy a 330 – 340-es történelmi csúcsról újra 303 Ft a dollár. Hosszú távon szerintem még azzal is jól járok, ha csak dollárra váltom a pénzem.