Posted on

Miért nem veszek fel hitelt

hitel

Az embereknek teljesen hétköznapi dolog, hogy hitelt vesznek fel, annak ellenére, hogy ez egy rossz pénzügyi döntés, kockázattal jár és pénzt bukunk rajta.

Az iskolában gyönyörűen megtanultuk az olyan “hasznos” dolgokat, mint a kovalens kötés, vagy a verselemzés, de sajnos semmit nem tudunk a pénzügyekről. Pedig nem olyan bonyolult dolgok ezek, ami azt illeti már általános iskolában lehetne (és kellene) oktatni a pénzügyekről.

Emellett az sem elhanyagolható, hogy a médiában rengeteg az ilyen reklám, vagy bújtatott reklám (“sajtóközlemény”, azaz hírnek álcázott reklám), ami arra buzdít, hogy vegyünk fel hiteleket.

Ha az emberek képben lennének a pénzügyekkel, akkor sokkal kevesebben vennének fel hitelt.

Miért nem veszek fel hitelt

1. A hitel azt jelenti, hogy többet költök, mint amit megengedhetek magamnak. Ami egyben azt jelenti, hogy nem megtakarítok, és befektetek, hogy egyre több pénztermelő eszközt tudjak venni, hanem pont a totál ellenkezőjét csinálom, felélem a vagyonom.

2. A hitellel tipikusan valami nagyobb (drágább) dolgot veszek (pl. autó, lakás), és a nagy dolgokon lehet igazán sok pénzt bukni. Ugyanis ha drága dolgokban lekötöm a pénzem, akkor nem tud pénzt termelni nekem az a tőke. (nem, a saját ingatlan, amiben élsz, az NEM befektetés)

3. A hitelen pénzt buksz, költsége van. Ezt úgy hívják, hogy kamat. Ez azt jelenti, hogy fizetsz a banknak azért, hogy használod a pénzét. Ugyanis a tőke nincs ingyen.

4. A hitel totál ellentéte a befektetésnek és a meggazdagodásnak. Mert a hitelnél te fizetsz valakinek azért, hogy használod a pénzét, míg a befektetésnél te keresel pénzt azzal, hogy más használja a pénzed. A hitellel a banknak lesz egyre több pénze, neked meg egyre kevesebb – a befektetéssel pedig neked lesz egyre több pénzed.

5. Ha valamit a saját pénzemen veszek meg, akkor az ára X, viszont amit hitelre veszek meg, azt X + kamat áron veszem meg. Tehát drágábban veszem meg az adott dolgot, ha hitelre veszem meg.

6. A hitel kockázat, mert olyan pénzt költök el, amit még meg sem kerestem! Pedig soha nem tudhatom, hogy mikor szűnik meg a bevételforrásom (mondjuk kirúgnak az állásomból).

7. A hitel stresszel jár. Kimutatták, hogy akiknek adóssága van, azoknál sokkal gyakoribbak a következő betegségek: szívproblémák, magas vérnyomás, depresszió, gyomorfekély, izomgörcsök, álmatlanság, szorongás, migrén/fejfájás. Az USA-ban az öngyilkosságok 16%-a valamilyen adóssággal kapcsolatos pénzügyi probléma miatt van.

A lehető legrövidebb út a vagyonosodáshoz, ha egyáltalán nincs semmilyen hitelem, hanem addig nyújtózkodom, ameddig a takaróm ér.