Posted on

Miért nem fektetek aranyba

Sokan ajánlják, hogy a befektetési portfóliónknak legalább egy kis részét érdemes aranyban tartani. Ezt számtalan érvvel szokták indokolni, nézzünk is meg néhányat ezek közül.

1. “Véd az infláció ellen

Az egyik érv, amivel indokolni szokták, hogy aranyba tegyük a pénzünket, hogy véd az infláció ellen. Sajnos az arany NEM véd az infláció ellen. Roy Jastram már 1978-ban bebizonyította, hogy ez az állítás mennyire nem állja meg a helyét. Különböző időszakokat vizsgált, és arra jutott, hogy nagyon gyengén teljesített az arany ebből a szempontból.

Egy 2018-as tanulmányban Claude B. Erb és Campbell R. Harvey szintén bebizonyították, hogy az arany sem rövid távon, sem hosszú távon nem véd az infláció ellen.

2. “Jó fizetőeszköz válság esetén”

Ez szintén nem igaz. Egy valódi válság esetén egy palack víz többet ér, mint egy darab arany. Nem szabad elhinni, hogy ha majd az ország összeomlik, akkor azok lesznek jó helyzetben, akiknek aranyuk van. Egy valódi krízis esetén más dolgok sokkal értékesebbek, mint az arany.

3. “Jó befektetés válság esetén

Az igazság az, hogy az arany az NEM befektetés. Befektetés az, ami pénzt termel. Amikor valami pénztermelő eszközt veszünk: céget (részvényt), ingatlant stb.

Az arany semmit nem termel és nem duplázza magát. Az arany nem más, mint egy spekulatív eszköz. Ennél fogva aki ebbe teszi a pénzét, az arra spekulál, hogy lesz egy tőle még nagyobb hülye, aki majd még drágábban megveszi.