Posted on

Miért érdemes takarékoskodni

Ha megkérdeznénk az emberek többségét, hogy szerintük jó dolog-e a takarékoskodás a pénzzel, valószínűleg mindenki igent mondana. De az is valószínű, hogy kevesen tudnák megindokolni, hogy miért.

És ez lehet az első számú oka annak, hogy az emberek elköltik minden pénzüket. Mert nem tudják a miértre a választ, és így nincs motivációjuk arra, hogy megtakarítsanak. Hiszen miért takarítsunk meg, ha azt sem tudjuk, hogy mit nyerünk vele?

Ebben a cikkben a legfontosabb dolgokat fejtem ki bőven, amik miatt érdemes megtakarítani.

Mert kell egy vésztartalék

Egyik fizetésről a másikra élni, amikor hónap végén az embereknek már nincs pénze, a lehető legfelelőtlenebb pénzügyileg. Nem csak azért, mert így soha az életben nem fogsz előrébb jutni pénzügyileg, hanem azért is, mert bármikor jöhet egy váratlan kiadás, amire nem számítasz. Baleset, vagy elromlik az autó, tetőt kell felújítani, és még lehetne sorolni. Az ilyen esetekben a lehető legrosszabb pénzügyi döntés hitelt felvenni. Mert a hitel egyrészt rizikó, másrészt a hitelnek költsége van, így több pénzt költesz, mint kellene.

A másik rizikója ha nincs megtakarításod, hogy bármikor elveszítheted az állásod, vagy vállalkozóként a bevételed. Aki egyik fizetésről a másikra él, az mégis hogyan tervez életben maradni, ha kirúgják? Nem gondolják végig ezeket a dolgokat az emberek.

Mindig kell lennie legalább 6 havi megélhetéshez szükséges tartaléknak.

Mert jobban jársz

Akár megtakarítasz, akár nem, ígyis – úgyis lemondasz valamiről. Az emberek azt hiszik, hogy ha spórolnak, akkor veszítenek, illetve lemondanak valamiről. Az az igazság, hogy ha elköltöd a pénzt, akkor is lemondasz valamiről. Sőt, akkor nagyobb dologról mondasz le.

Fontos leszögezni, hogy azért nem érdemes megtakarítani, hogy a bankszámlán álljon a pénz. Hiszen akkor az infláció megeszi, azaz egyre kevesebbet fog érni. Takarékoskodni azért kell, hogy befektessük a pénzt.

A befektetés lényege pedig az, hogy később több pénzünk legyen belőle. Vagy máshogy fogalmazva, ma azért mondok le egy adott összeg elköltéséről, hogy a jövőben nagyobb összeget tudjak költeni, mert több pénzem lesz a befektetés által.

Ha ezt a koncepciót érted, akkor azt is érted, hogy a takarékoskodással (és befektetéssel) kisebb dologról mondasz le, mintha ma elköltenéd a pénzt. Azaz a fölösleges pénzköltést kellene nagyon bukónak gondolni, nem a megtakarítást.

Mert később kevesebbet kell dolgoznod

A befektetésnek a lényege az is, hogy egy pénztermelő eszközöd legyen. A legtöbb ember abban a hitben van, hogy pénzt csak úgy tudunk keresni, ha dolgozunk. Pedig ez nem így van. A tőke (a pénz) további pénzt tud nekünk termelni – ha befektetjük – anélkül, hogy dolgoznunk kellene érte.

Tehát a takarékoskodás és befektetés egyik célja az, hogy később passzív bevételforássunk legyen, ami azt jelenti, hogy később kevesebbet, vagy egyáltalán nem kell dolgoznunk a pénzért.

Azt gondolom, hogy nincs olyan ember aki ne szeretne kevesebbet dolgozni, és több pénzt keresni.

Mert nyugodtabb, egészségesebb életet élhetsz

Ahogy írtam, egyik fizetésről a másikra élni, és hitelekből élni felelőtlen dolog. Ráadásul stresszel is jár, ha valaki pénzügyileg instabil. Konkrétan kimutatták, hogy különböző betegségeket okoz a pénzügyeken való stresszelés. Olyan betegségeket mint depresszió, szorongás, magas vérnyomás, stroke, szívbetegségek sb.

Ha rendben vannak a pénzügyeid, ha nem aggódsz azon, hogy miből fogsz élni, ha kirúgnak, ha nem aggódsz azon, hogy túl sok hiteled van, ha van elég vésztartalékod, ha a befektetéseid is pénzt termelnek neked, akkor bizonyítottan egy sokkal nyugodtabb és egyészségesebb életet tudsz élni. Az egészség pedig nem egy utolsó szempont a boldog élethez.