Posted on

Miért érdemes befektetéssel foglalkozni?

befektetés

A mai modern világban kétféleképpen tudunk pénzt keresni: vagy dolgozunk, vagy a tőkénk (pénzünk) dolgozik, azaz pénzt termel nekünk.

Valószínűleg minden ember vágyna arra, hogy ne kelljen dolgoznia a pénzért. Azaz nem kéne bemenned a munkahelyedre, hanem mondjuk kapnál havi 500.000 Ft-ot a számládra, és azt csinálnál, amit akarsz. Mondjuk egy olyan munkát vagy hobbit, ami boldoggá tesz, és szívesen csinálod.

A helyzet az, hogy ez egy létező dolog, és szinte bárki el tudja érni. Sőt, ami azt illeti, nem is nehéz elérni az anyagi függetlenséget.

De ha egyszerű elérni, akkor miért nem gazdag mindenki?

Információhiány. Azaz a legtöbb ember nem is tud erről, vagy ha tud is, csak nagyon felületesen, és nem értik a lényeget.

A világ teljes vagyonának az 50%-a az emberek 1%-ának a tulajdonában van. Bármennyire is izgalmasan hangzik összeesküvés elméleteket gyártani, ebben semmi összeesküvés nincs.

Az egyszerű magyarázat az, hogy az az 1% tudja, hogy a tőke nincs ingyen.

Mit is jelent ez?

A legtöbb ember képes lenne milliomos lenni kb. 20 év alatt, ha befektetné a pénzét, ahelyett hogy fölösleges dolgokra költené.

Igen, mindenki költ fölösleges dolgokra.

Amikor egy 200.000 forintos okostelefont veszel meg, miközben egy 40.000 forintos is tökéletesen használható, akkor nem csak a 160.000 forintod bukod el.

Hanem azt a pénzt is elbukod, amit a 160.000 forint termelne neked a következő 30-40-50 évben.

Ha ezt a 160.000 forintot befektetted volna, akkor egy nagyon konzervatív 7%-os éves hozammal 30 év után kb. 1 millió forinttal több pénzed lenne. (És a 7%-nál nagyobb hozamokat is el tudsz érni.)

Tehát 30 év alatt 1 millió forintot buksz azon, hogy a drágább telefont veszed meg, ami semmivel nem jobb, nem tudsz vele többet telefonálni, nem tudsz vele “jobban fészbukozni”.

Ha ez nem tűnik nagy bukónak, akkor gondolj bele, hogy az átlagember 1-2 évente új telefont vesz, és ez mennyi bukó 30 év alatt.

A végtelenségig lehetne sorolni a fölösleges költéseket: nagyobb lakás (albérlet helyett), drágább nyaralás, nagyobb TV, drágább autó, hitelek, éttermek, havonta egy újabb konyhagép amit csak egyszer használsz… és ha mindezeket összeadod, akkor szépen ki is jön, hogy az átlagember milliomos tudna lenni, ha nem költene fölöslegesen, hanem befektetné a pénzt, és tényleg csak a szükséges dolgokat venné meg.

Az nem érv, hogy te nem értesz a befektetéshez, és úgysem fektetsz be. Attól, hogy nem tudsz róla, attól még pénzt buksz.

Az 1% nem összeesküdött ellened. Az 1% nem költ fölösleges dolgokra, hanem befekteti a pénzét, hogy később magasabb életszínvonalon éljen, és ne kelljen dolgoznia a pénzért.

A befektetésnek tehát nem az a lényege, hogy nyomorogjunk, hanem az, hogy rövid távon lemondjunk bizonyos (amúgy sem fontos) dolgokról azért, hogy később sokkal magasabb színvonalon élhessünk, anyagi biztonságban.

Az a tapasztalatom, hogy bármennyire is egyszerű a koncepció, és a matek, a legtöbb ember nem érti a lényegét, még akkor sem, ha elmondják neki. A legtöbben azt élik meg veszteségnek, hogy nem költhetik el a pénzüket egyre drágább dolgokra.

Az igazság az, hogy mindkét verzióval lemondasz valamiről, ha nem veszel autót, akkor a rövidtávú kényelemről mondasz le, ha pedig 5 milliós autót veszel, akkor arról a 35 millió forintról mondasz le, amit az 5 millió forintos tőke 30 év alatt termelne neked.

Melyik a nagyobb bukó? Egy okos befektetőnek nem kérdés.

Ha nem költesz fölösleges dolgokra, az már egy jó kezdő lépés. Viszont pénzben tartani a vagyonod sem túl okos dolog. Ugyanis az infláció miatt a pénz egyre kevesebbet ér.

Ha tavaly 250.000 forintot kerestél, és idén is ennyit keresel, akkor valójában kevesebbet keresel most mint tavaly. Mert kevesebbet ér a pénz, kevesebbet tudsz belőle vásárolni.

Tehát ezért nem bankszámlán vagy matracban tartjuk a pénzünket, hanem befektetjük, hogy később ne kevesebbet érjen, hanem többet.

A befektetés tehát azt jelenti, hogy a pénzünk még több pénzt termel, anélkül hogy nekünk dolgozni kellene.

Egy bizonyos szinten pedig el tudjuk érni, hogy kizárólag a befektetéseinkből érkező jövedelemből meg tudunk majd élni.

Az, hogy mit kezdesz a megkeresett pénzzel, sokkal fontosabb mint az, hogy most mennyit keresel.

Ha ezen a linken keresztül nyitsz Interactive Brokers számlát, akkor 1000 dollár értékig ingyen kapsz részvényeket: https://bit.ly/3q0qy5K