Posted on

Mi lesz, ha jön a válság?

Amikor arról beszélek valakinek, hogy részvényekbe fektetek, akkor gyakori kérdés, hogy “dehát mi lesz, ha jön a válság?” – és hogy a válságban biztosan elbukod a pénzed.

Azt szögezzük le, hogy igen, lesz válság. Csak épp senki nem tudja, hogy mikor.

Viszont a jó hír az, hogy ha okosan fektetek be, akkor nem lényeges, hogy mikor lesz válság.

Ha tudod, hogy mit veszel, akkor nem fog igazán érdekelni, hogy mikor jön a válság.

Amikor részvényt veszek, akkor egy cégben veszek részesedést. Ráadásul kizárólag kiváló, nyereséges, pénzt termelő cégekben.

A részvények ára nem mindig tükrözi a cégek értékeit.  Ugyanis ha egy cég profitot termel, akkor irreális eladni azért, mert éppen rossz a piaci hangulat.

Tegyük fel, hogy veszel egy ingatlant 40 millióért, amit bérbeadsz, tehát bevételt termel neked. Mondjuk van rajta 4% hozam az albérleti díjon (most nem számolunk költségekkel). Tehát havonta szépen megkapod a 133.000 Ft albérleti díjat.

Mi történne, ha az ingatlanárak elkezdenének zuhanni, és azt látnád, hogy a lakásod ára már csak fele annyit, azaz 20 milliót ér?

Mit tennél egy ilyen helyzetben? Megijednél és eladnád az ingatlant? Nyilván semmi értelme, hiszen akkor buknál rajta 20 millió forintot, és még bevételt sem termelne neked onnantól kezdve.

Ha az ingatlanok ára a felére csökkenne, akkor ez azt jelenti, hogy (ha van pénzed), akkor még olcsóbban tudsz venni egy újabb ingatlant, ami még több pénzt termel majd neked, és még nagyobb hozamot tudsz elérni, mert sokkal olcsóbban vetted meg a pénztermelő eszközt.

Tehát butaság eladni egy pénztermelő eszközt csak azért, mert rövid távon, ideiglenesen alacsonyabb árajánlatot ad rá a piac. Pedig a részvényesek többsége ezt csinálja, azaz eladja a pénztermelő eszközét, csak mert rossz a piaci hangulat.

A részvényekkel tehát ugyanaz a helyzet, mint az ingatlannal. Ha beüt egy válság, és a pénzt termelő cégek részvényei elkezdenek zuhanni, akkor ez azt jelenti, hogy akciós áron tudsz világszínvonalú, kiváló pénzt termelő cégekben részesedést venni.

A piaci visszaesés, a részvények árzuhanása pedig nem tart örökké! Sőt, ami azt illeti, viszonylag rövid ideig tartanak ezek a visszaesések.

A piaci emelkedések és visszaesések mindig ciklusokban történnek. 1854 és 2009 között összesen 33 ilyen ciklus volt. Ebben az időszakban az átlagos recesszió 17,5 hónapig tartott. (forrás: investopedia.com)

1900 óta a leghosszabb visszaesés 43 hónap, azaz 3,5 év volt. Ez befektetési távlatokban egy jelentéktelen időhossz. (Befektetésben minimum 15 – 20 év távlatában gondolkodunk).

A szakértők szerint ami nekünk relevánsabb adat, az az 1954-től 2009-ig tartó időszak. Ha ezt az időszakot nézzük, akkor az átlagos piaci visszesés 11 hónapig tartott. Tehát még 1 évig sem.

Az alábbi ábrán az S&P 500 historikus árgörbéjét látjuk kb. 140 évre visszamenőleg. Látható, hogy hosszú távon mennyire jelentéktelenek még a legnagyobb visszaesések is, mivel a piac hosszú távon növekszik.

Amikor beüt egy válság, az emberek elkezdenek pánikolni, elkezdik eladni a részvényeiket, ezért zuhan a részvények ára. Az ár viszont nem mindig tükrözi a cég értékét. Például ha egy cég ugyanannyi (vagy még több) profitot termel a válságban is, mint előtte, akkor indokolatlan eladni.

A legtöbb ember viszont vagy nem elég tájékozott, vagy nem tud érzelmileg elvonatkoztatni attól, hogy a részvényei ára elkezd zuhanni, ezért megijed, és eladja – realizálja a veszteséget, és ezért bukik.

Pedig ha tartotta volna, SŐT még több részvényt vett volna akciós áron, akkor sokkal nagyobb hozamot tudott volna elérni.

Kimutatták, hogy azok az emberek értek el a legnagyobb hozamokat, akik részvényvásárlás után elfelejtették, hogy részvénytulajdonosok, ezért nem nyúltak hozzá a befektetéseikhez.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ész nélkül bármilyen részvényt érdemes megvenni és tartani. Az okos befektető kizárólag kiváló, nyereséget termelő cégek részvényeit veszi és tartja.

Warren Buffett, a világ leggazdagabb befektetője azt mondja, hogy csak úgy érdemes megvenni egy részvényt, ha akkor is nyugodt szívvel tudsz aludni, ha másnap 5 -10 évre bezárna a tőzsde, és évekig nem tudnád eladni a céget.

Ha téged megijeszt az, hogy a részvényed ára lefelé megy, mondjuk mert rossz a piaci hangulat, akkor nem érted, hogy mit vettél, és nem érted a befektetés lényegét.

Ha rossz a piaci hangulat, és látom hogy esik a részvényeim ára, akkor bennem egy kicsit pozitív izgatottság van, mert arra gondolok, hogy most vajon melyik kiváló cég részvényét tudom majd olcsón megvenni.