Posted on

Mennyi pénzt fektessek részvényekbe

Amikor elkezdünk befektetésekkel foglalkozni, az egyik legnagyobb kérdés, hogy mennyi pénzt érdemes részvénybe fektetni. A válasz azonban több különböző dologtól is függhet.

Először is, mielőtt belemegyünk a részletekbe, fontos tisztázni, hogy egy dolog nem kérdés. Nem kérdés, hogy mindig kell, hogy legyen egy vésztartalékunk. A vésztartalék olyan pénz, amit semmibe nem fektetünk be. Sem részvénybe, sem kötvény, sem ingatlan. Ez egy olyan összeg kell hogy legyen, ami fedezi a megélhetési költségeid legalább 6 vagy akár 12 hónapig, ha bármi történik, például kirúgnak az állásodból. Soha ne fektesd be minden pénzed, nem számít mennyire vagy biztos abban a befektetésben. A következő öt dolgot érdemes átgondolni mielőtt eldöntöd, hogy mennyi pénzt teszel részvényekbe.

A vagyonod egyéb eszközökben

Érdemes végiggondolni, hogy milyen eszközökben tartod még a vagyonod. Van tulajdonodban ingatlan? Például a lakás vagy ház amiben laksz, vagy egy lakás amit kiadsz albérletnek. Van aranyad, vagy kötvényeid? Vagy egy telek? Van autód? Van egy vállalkozásod? Ezek mindegyike a vagyonod része, amit figyelembe kell venni.

Ha például egy 30 millió forintos lakásod van, és 10 millió forintot részvénybe teszel, akkor még mindig csak a vagyonod 25%-a lesz részvényben.

Szóval írd össze az összes vagyontárgyad értékét, és ez alapján döntsd el, hogy hány százalékot szeretnél részvénybe tenni. Ha semmi másban nincs pénzed, akkor talán nem a legokosabb dolog minden pénzed részvénybe tenni.

Mennyire vagy magabiztos a részvényekkel kapcsolatban

A következő dolog amit át kell gondolnod, hogy mennyire vagy magabiztos a részvényeket illetően. De azért tisztázzuk, hogy mi is a magabiztosság.

Ha a szomszédtól vagy valami internetes fórumon olvasol valami részvény tippet, és ez alapján belenyomod az összes pénzed egy részvénybe, anélkül hogy bármit tudnál a mögöttes cégről – az nem magabiztosság.

Magabiztosság a tudásból jöhet. Ami azt jelenti, hogy ismered-e és elemezted-e a részvény mögötti céget.

Azt fontos tudatosítani, hogy soha nem lehetsz semmiben 100% biztos. Nem számít mennyire vagy jó befektető, az életben semmi sem 100% biztos.

Tehát az tökéletesen természetes, hogy ha nem vagy 100% biztos valamit illetően. De ha SEMMIT nem tudsz a részvényekről, akkor csak annyi pénzt tegyél bele, amennyit nem sajnálsz elveszíteni. Főleg akkor, ha egyedi részvényeket veszel.

Mert ha úgy veszel egyedi részvényeket, hogy nem elemzed a mögöttes céget, akkor nem befektetsz, hanem szerencsejátékot űzöl. Természetesen szerencsejátékkal is lehet pénzt keresni, de valószínűleg nem tennéd fel a teljes vagyonod a rulett asztalon sem.

És persze lehet részvénybe fektetni anélkül is, hogy elemeznénk az egyedi cégeket. Ha passzív, indexkövető részvényalapokat veszünk.

A befektetési stratégiád

Ma a részvénypiac (az S&P 500) rekord magasan van. De nem csak az árak, hanem az értékeltségek is. A piaci átlag P/E 40 körül van, míg ez historikusan valahol 15 körül szokott lenni.

Mindezek ellenére ma is lehet találni egyedi részvényeket, amik olcsók.

Tehát azoknak a passzív részvénybefektetők, akik csak ETF-eket vásárolnak, valószínűleg nem lesz túl nagy hozama azokon a vásárlásokon, amiket mostanság hajtanak végre. Nem hiszem, hogy ez az értékeltség, amit ma látunk, hosszabb távon is fenntartható. Ami azt jelenti, hogy innen csak egy út van a – lefelé.

Hogy mikor lesz korrekció, azt senki nem tudja. A piac hosszabb ideig tud irracionális lenni, mint te fizetőképes. Szóval nem tudjuk, hogy a következő hónapban a részvénypiac felfelé vagy lefelé fog menni. Senki nem tudja. Ezért a legrosszabb stratégia pénzben állni. Ha minden vagyonod pénzben tartod, az a biztos útja, hogy pénzt bukj.

Ha én ma kezdenék részvényekbe fektetni, valószínűleg nem tenném az összes pénzem részvényekben, főleg ETF-ekbe nem, DE vásárolnék minden hónapban valamennyit.

Ugyanakkor sokkal nagyobb magabiztossággal vásároltam az elmúlt hónapokban olyan egyedi részvényeket, amik alulárazottak voltak. Nem számít, hogy a piaci átlag merre fog menni, nekem valószínűleg nagyobb hozamom lesz ezeken a részvényeken mint az átlag.

A havi bevételed

Egyértelmű, hogy a havi bevételed jelentősen meghatározza, hogy mennyi pénzt tudsz részvényekbe fektetni.

Én abban hiszek, hogy a részvénybefektetésnek egy havi rutinnak kell lennie, függetlenül attól, hogy mik a céljaid. És minél több pénzt fektetünk be MA, annál hamarabb érjük el a pénzügyi célunkat – például egy passzív jövedelemforrást osztalékokból.

Természetesen vannak olyan dolgok, amik esszenciálisak az életben, amit muszáj megvennünk. Mint például a kaja, számlákat befizetni, öltözködés, utazás. De minden más a nem esszenciális kategóriába tartozik. És azt gondolom, hogy sokkal okosabb dolog inkább befektetni a maradék pénzt, mint elszóri olyan dolgokra, amikre nincs is igazán szükségünk.

Tehát számold ki, hogy havi szinten mennyit kell költened az esszenciális dolgokra, ezt vond le a havi fizetésedből, így megkapod, hogy mennyi pénzt tudsz befektetni havi szinten.

És lehet, hogy már azt is kitaláltad, hogy a pénzed hány százalékát akarod részvényben tartani, az alapján amikről itt írtam.

Ha pedig egy nagyobb összegen ülsz, például mert örököltél, vagy hosszabb ideje gyűjtötted és nem fektetted be, én elosztanám azt a pénzt 12 vagy akár 24 hónapra, és úgy fektetném be. Főleg mivel ma nem túl sok jó lehetőség van a részvények terén, tehát semmiképp nem raknék egy nagyobb összeget ma részvényekbe.

A terveid a következő években

Vedd figyelembe azt is, hogy tervezel-e valamilyen nagyobb költést a következő években. Mondjuk egy autót vagy egy lakást. Bár én azt gondolom, hogy az autó a legnagyobb pénzügyi bukta a világon. Ugyanakkor egy saját lakás nem a legrosszabb pénzügyi döntés, kivéve ha túl nagyot és túl drágát veszel.

Tehát ha tervezel valami nagyobb dolgot venni a következő pár évben, akkor azt a pénzt nem biztos, hogy részvényekbe kell ma tenni. A részvénypiaci esések ritkák és rövidek. Nagyjából 10 évente történnek, és kevesebb mint 1 évig tartanak.

De mindig gondolj a legrosszabbra ami történhet. Mi van akkor, ha ezt a pénzt részvényekbe teszed, és 2 év múlva épp ott tartasz, hogy kinézted álmaid házát, és épp úton vagy, hogy megkösd a szerződést – amikor a részvénypiac összezuhan, és a részvényeid mínuszban állnak.

Ez az a pillanat, amikor a legrosszabb eladni a részvényeket, mivel pénzt fogsz bukni – még akkor is ha a legkiválóbb cégek részvényeit vetted. A piac néha nem racionális, tudjuk.

Azért érdemes tudni, hogy ez a legrosszabb eshetőség, és ismerek embereket, akik minden pénzüket részvényekben tartják, annak ellenére, hogy ismerik ezt a kockázatot. A döntés rajtad múlik, de nem árt tudni ezekről a dolgokról.

Ha ezen a linken keresztül nyitsz Interactive Brokers számlát, akkor 1000 dollár értékig ingyen kapsz részvényeket: https://bit.ly/3q0qy5K