Posted on

Mennyi pénzt érdemes befektetni

Az egyik legelső kérdés kezdő befektetőknél, hogy mennyi pénzt érdemes befektetni. Ez így önmagában egy olyan kérdés, amire nehéz egyszerű választ adni. Viszont azt gondolom, hogy igazából ez eleve egy rossz megközelítés és az egész gondolatot teljesen a másik végéről kell megfogni. A megfelelő kérdés ugyanis az, hogy mennyi pénzt szeretnél majd keresni a befektetéseidből?

Sajnos a hagyományos iskolarendszerben sehol nem tanítanak pénzügyi tudatosságot, személyes pénzügyeket, így a legtöbb ember eleve rosszul közelíti meg a befektetés kérdését. A legtöbben úgy gondolják, hogy akkor érdemes befektetni, ha már nagyon sok fölösleges pénzed van, épp ezért el sem kezdik. A probléma ezzel az, hogy ha el sem kezded, akkor SOHA nem lesz semennyi fölösleges pénzed, hiszen mindig el fogod költeni, hiszen te úgysem fektetsz be “még”.

Enyhe túlzással olyan ez, mintha azt mondanád, hogy addig nem mész vízbe, amíg meg nem tanulsz úszni. Holott nyilván az egyetlen módja annak, hogy megtanulj úszni, ha vízbe mész. A pénzügyek és a befektetés is ilyen. Azért nem fektetsz be, mert nincs elég pénzed, holott a befektetés az egyik eszköz arra, hogy több pénzed legyen.

Szintén rossz megközelítés, ha arra alapozod, hogy mennyi pénzt fektetsz be, hogy mennyit vagy hajlandó havonta félretenni. Ez egy teljesen rossz megközelítés. A jó megközelítés az, ha először eldöntöd, hogy mennyi pénzt akarsz keresni a befektetéseiden mondjuk 30 év múlva. Természetesen senki nem tudja a jövőt, és senki nem tudja pontosan megmondani, hogy 30 év múlva mennyi pénze lesz. Hiszen rengeteg összetevője van ennek, például nem tudhatod, hogy mennyi pénzt fogsz keresni a következő 30 évben, így nem tudhatod, hogy mennyit fogsz tudni befektetni és nem tudhatod, hogy mekkora hozamokat fogsz elérni.

Ennek ellenére mégis fontos, hogy legyen egy viszonyítási alapunk, ezért érdemes kitűzni egy célt. Az átlagfizetés Magyarországon nagyjából 270.000 Ft ma, ezért számoljunk ezzel. Mondjuk azt, hogy 30 év múlva ennyi pénzt akarsz keresni a befektetéseidből. A legjobb hozamokat az elmúlt 200 évben az amerikai részvénypiaccal lehetett elérni. Hogy ez így lesz-e a jövőben is, azt nem tudhatjuk, de nagy eséllyel feltételezzük, hogy igen. Az S&P 500 az elmúlt 200 évben éves szinten átlag 8% hozamot adott, így számolhatunk ezzel a hozammal a következő 30 évre. Plusz ugye azt feltételezzük, hogy a harmincadik évtől a hozamokból fogsz élni, tehát az akkori tőkéd 8%-a lesz kvázi a nyugdíjad.

Innentől nem nehéz kiszámolni, hogy a havi 270.000 Ft, ami éves szinten 3,24 millió forint az mekkora összegnek a 8%-a. Pontosan 40,5 millió forintnak. Tehát 30 év múlva 40,5 millió forintot kell érnie a befektetésednek ahhoz, hogy havi szinten 270.000 forintot keress. Viszont számolni kell az inflációval. Ugyanis 30 év múlva nem ugyanannyit fog érni 40,5 millió forint mint ma. Ha 3%-os éves inflációval számolunk, akkor 30 év múlva nagyjából 98 millió forint tőkédnek kell lennie ahhoz, hogy ugyanannyit érjen, mint ma 40,5 millió forint.

Innentől pedig azt kell kiszámolni, hogy mostantól havi szinten mennyi pénzt kell befektetni ahhoz, hogy elérd ezt a 98 millió forintot. Ehhez használhatunk egy online kalkulátort, amivel hozamokat lehet számolni. Ahhoz, hogy 30 év múlva 98 millió forintot érjen a befektetésünk, a mai naptól 30 éven keresztül minden hónapban 71.000 forintot kell befektetnünk – éves 8%-os hozamot feltételezve.

Vedd figyelembe, hogy ezzel a mai átlagfizetést fogja elérni a befektetéseid hozama 30 év múlva (inflációval korrigálva). Tehát tedd fel magadnak a kérdést, hogy neked elég-e, ha ennyit fogsz keresni majd 70 – 80 évesen. Mert akkor megkapod a választ magadtól, hogy elég-e ha havi 71 ezer forintot fektetsz be.

Azt gondolom, hogy ha az emberek így gondolkodnának, eleve végiggondolnák, hogy mennyi pénzt akarnak majd keresni 30 év múlva, és kiszámolnák, hogy ehhez mennyit pénzt kell befektetni havi szinten, akkor egyből máshogy állnának hozzá a dolgokhoz. Akkor már egyből nem is olyan fontos, hogy rendszeresen éttermben kajálj, vagy pizzát rendelj, akkor már nem is olyan fontos a robotporszívó, vagy a kétszázezres ájfón. Érdekes módon az emberek veszteségként élik meg ha nem szórhatják a pénzüket fölösleges kacatokra, holott az nagyobb veszteség, hogy a jövőbeli saját magukat szegényítik ezzel.