Posted on

Melyik részvénynek legnagyobb a kockázata

Az első szó ami az embereknek eszébe jut a tőzsdéről, az a rizikó, vagy kockázat magyarul. És nyilván mindenki el akarja kerülni az olyan részvényeket, amik kockázatosak, mivel senki nem szeret pénzt veszíteni.

“Szakértők” rendre azt mondják, hogy a volatilitás mértéke egyenlő a kockázat mértékével. Azaz minél hevesebben mozog egy részvény (vagy bármilyen eszköz) árfolyama, annál kockázatosabb. Ez egyáltalán nem igaz. A volatilitásnak semmi köze a kockázathoz.

A volatilitást az okozza, hogy a részvények likvidek. A likviditás azt jelenti, hogy valami gyorsan és egyszerűen el tudsz adni. Ha az ingatlanok is ennyire likvidek lennének, akkor szerintem sokkal nagyon lenne a volatilitásuk. Függetlenül attól, hogy mekkora kockázatot jelentenek.

A volatilitás, az árfolyamingadozás tehát NEM kockázat. Akkor nézzük meg, hogy melyek a legkockázatosabb részvények.

Amit nem ismersz

A legkockázatosabb olyan részvénybe fektetni, amit nem ismersz. Ha úgy veszel meg egy részvényt, hogy nem elemezted a mögöttes cég pénzügyeit, mennyi pénzt termel, akkor nem befektetsz, hanem szerencsejátékot űzöl.

Sokan úgy vesznek részvényt, hogy a szomszéd keresett mondjuk a Teslán kétszázezer forintot, ezért belenyomják ebbe a részvénybe az összes megtakarításuk. Vagy látnak a hírekben egy céget, és megveszik a részvényt, anélkül, hogy fundamentálisan elemeznék. Vagy azt gondolják, hogy a menő, ismert márka az csak jó befektetés lehet.

Mások az árfolyambörge alakzatából próbálnak megfejteni dolgokat, vonalakat húznak a görbére, és ebből próbálják megfejteni, hogy rövid távon merre fog mozdulni az árfolyam. Ez semmivel nem jobb a horoszkópnál vagy a tarot kártyánál.

A részvények árfolyamának görbéjéből az ég világon semmit nem fogsz tudni megfejteni. Ha lenne akár csak egy nyerő stratégia erre, akkor már lenne a bolygón legalább EGY ember, aki így gazdagodott meg. De valamiért, csodák-csodájára, nincs ilyen ember, aki abból gazdagodott volna meg, hogy megfejtette volna az árfolyamok rövid távú mozgásának irányát.

Felmérések szerint azok az emberek, akik napi szinten kereskednek részvényekkel, a 99%-uk csak pénzt bukik. Ez azért érdekes, mert ha bemész a kaszinóba, és a ruletten a pirosra fogadsz, akkor csak 54% az esélyed, hogy pénzt buksz. De a napi kereskedéssel 99% az esélyed, hogy pénzt buksz.

Azért is érdekes még, mert az elmúlt 200 év statisztikája alapján ha megvetted az S&P 500 részvénycsomagot, és semmit nem csináltál vele, csak tartottad, akkor 20 éves periódus alatt lehetetlen volt pénzt bukni.

Szóval ezeket mind szerencsejátéknak hívják, és rendkívül felelőtlen és kockázatos.

Ha nem akarsz egyedi cégeket elemezni, akkor inkább ne fektess egyedi részvényekbe, hanem vegyél egy S&P 500 ETF-et, így nem kell foglalkoznod elemzésekkel, és minimálisra csökkented a kockázatod.

Csökkenő bevételek

Egy részvénybe, azaz egy cégbe azért fektetünk, mert pénzt termel, és remélhetőleg a jövőben növekszik, tehát még több pénzt fog termelni. Ez talán nyilvánvaló.

Azonban sajnos nem mindegyik cégnek növekszik a bevétele. Ezért az egyik legfontosabb dolog amit meg kell néznünk egy részvénnyel kapcsolatban, hogy a bevételek növekednek-e vagy nem. Illetve, hogy milyen mértékben növekednek.

Ugyanis ami a tőzsdén történik az árakkal, az nem mindig racionális. Lehet, hogy a részvény árfolyama felfelé megy, miközben a cégnek évek óta csökken a bevétele. Ezért is van, hogy az árfolyamból az égvilágon semmi információt nem kapsz. Ha viszont a bevétel már évek óta csökken, akkor csak idő kérdése, hogy mikor fogja ezt a piac beárazni. Rövid távon bármi megtörténhet az árakkal, de hosszú távon a részvény ára nem fog eltérni a valós értéktől.

Azt azért érdemes tudni, hogy ha egy negyedévben vagy akár egy egész évben csökken a cég bevétele, az még nem akkora probléma. Inkább az elmúlt 10 év bevételét érdemes megnézni éves szinten, és hogy növekszik-e. Úgyhogy ezért is nonszensz, hogy a befektetők a negyedéves jelentésekre eladásokkal reagálnak.

Túlárazott részvények

Lehet, hogy egy kiváló pénztermelő céget néztél ki, minden stimmel, a bevételek növekednek. De ha túl drágán vetted meg a részvényt, akkor sokkal nagyobb eséllyel fogsz pénzt bukni, vagy legjobb esetben is csak minimális hozamod lesz rajta.

Ahogy már mondtam, ami a tőzsdén történik a részvényárakkal, az nem mindig racionális. Ami azt illeti, sokkal gyakoribb, hogy egy-egy népszerű cég részvényét túlárazzák, mert rengeteg pénzt nyomnak bele a befektetők.

Részvényt mindig alulárazva érdemes venni, amikor olcsó. Ezzel van egy biztonsági ráhagyásunk, azaz ha mégsem jönne be, még akkor is kereshetünk rajta pénzt. Illetve így maximalizálhatjuk a hozamunkat amennyiben minden jól megy a céggel.

Honnan tudjuk, hogy egy részvény túlárazott?

Ehhez nem elég egy dolgot megnéznünk, nincs egy mutató, ami megmondaná. Viszont első ránézésre az osztalékhozam, és a P/E ratio ami utalhat az értékeltségre.

Az átlagnál alacsonyabb osztalékhozam az egyik mutatója lehet, hogy a részvény valószínűleg túlárazott. Az átlag az S&P 500 osztalékhozama, ehhez érdemes hasonlítani. Az osztalékhozam akkor alacsony, ha nagyon sok befektető veszi a részvényt, ezért felmegy az árfolyam.

A másik mutató lehet a P/E azaz az árfolyam osztva az egy részvényre jutó nyereséggel. Egy átlagos, vagy normál P/E nagyjából 15. Tehát ha látunk egy 1500-as P/E-t, akkor sejthető, hogy a részvény extrém magas értékeltségen forog.

Persze önmagában a P/E sem mond el mindent. Mert ha például ha egy cég gyorsabban növekszik az átlagnál, és várhatóan továbbra is gyorsan fog növekedni, akkor egy magasabb P/E annyit jelent, hogy a befektetők nagyobb növekedést várnak a cégtől, azaz nem teljesen indokolatlan az átlagnál magasabb P/E.

Túl magas osztalékhozamú részvények

Ha osztalékbevételre számítunk, akkor logikus lehet, hogy a magasabb osztalékhozamú részvényeket vegyük. De sajnos ez nem ilyen egyszerű. Sőt, általában a legmagasabb osztalékhozamú részvények a legkockázatosabbak.

Gondold végig, hogy miért magas egy részvény osztalékhozama? Az osztalékhozam akkor lesz magasabb, ha az árfolyam leesik. Miért esik le az árfolyam? Azért, mert a befektetők eladják a részvényt, mivel azt gondolják, hogy valami probléma van a céggek.

Tehát ha magas osztalékhozamot látsz, akkor az nem azért van, mert rajtad kívül senki nem vette észre azt a részvényt.

De mi számít túl magas osztalékhozamnak?

Általában én maximum 5% – 6% körüli osztalékhozammal szoktam nézni részvényeket. Minden ami ennél magasabb osztalékhozammal kecsegtet, az már általában kockázatos. Ott már valami probléma van a céggel.

Ha ezen a linken keresztül nyitsz Interactive Brokers számlát, akkor 1000 dollár értékig ingyen kapsz részvényeket: https://bit.ly/3q0qy5K