Posted on

Mekkora hozamot lehet elérni osztalékos részvényekkel?

Hogy mi is az az osztalékos részvény, arról ebben a cikkben írtam részletesen. Ha ezt az előző cikket még nem olvastad, akkor mindenképp azzal kezdd, mert különben ezt a cikket nem fogod érteni!

De vajon mekkora hozamot lehet elérni osztalékfizető részvényekkel?

Azt már tudjuk, hogy a befektetéssel nem gyorsan akarunk meggazdagodni, hanem lassan. Ezért nem a kezdő osztalékhozamot nézzük, mert ha túl magas a kezdő osztalékhozam, akkor az kockázatos részvényt jelent.

Mondjuk, hogy van minimum 30 osztalékfizető részvény a portfóliónkban, átlagosan 4% osztalékhozammal első évben.

Laikusan azt mondaná az ember, hogy minek venne meg egy részvényt 4% hozammal, ha ugyanezt mondjuk magyar állampapíron is megkapja.

Igen ám, csak mi már tudjuk, hogy ezek a cégek minden évben emelik az osztalékot. De ami még plusz bónusz, hogy az osztalék növekedése miatt az árfolyam is növekedni fog, tehát duplán nyerünk vele.

Legyen 10% osztalék emelkedés átlagosan. Ez azt jelenti, hogy a cégnek 10%-al kell emelnie a nyereségét minden évben, ami nem olyan nagy elvárás.

Tehát ha évente 10%-al emelik az osztalékot, akkor a második évben már 4,4% az osztalékhozamunk az eredeti tőkénken.

Ez nem tűnik olyan nagy előrelépésnek, és talán még az árfolyam sem emelkedik 1 év alatt egy ilyen mértékű osztalék emelés miatt.

Második évben újabb 10% osztalékemelés, tehát már 4,84% az osztalékhozamunk az eredeti tőkénken. Az árfolyam még lehet, hogy itt sem emelkedett, de nézzük meg a további éveket:

3. évben 5,32% osztalékhozam
4. évben 5,85%
5. évben 6,44%
6. évben 7%
7. évben 7,7%
8. évben 8,4%
9. évben 9,3%
10. évben 10,2% osztalékhozam!

A tizedik évben KIZÁRÓLAG az osztalékon van éves szinten 10% hozamunk. És addigra már az árfolyam is garantáltan követni fogja ezt a növekedést, méghozzá ugyanolyan mértékben. Ha az osztalékhozam megduplázódik, akkor a részvényárfolyam is megduplázódik.

Tíz év az pedig nem olyan nagy távlat ha befektetésről beszélünk, tehát nézzük tovább hogy hogyan növekedik az osztalék a további években.

11. évben 11,22% osztalék
12. évben 12,34%
13. évben 13,57%
14. évben 14,93%
15. évben 16,42%
16. évben 18,06%
17. évben 19,86%
18. évben 21,85%
19. évben 24%
20. évben 26,44%

Tehát a huszadik évben kizárólag az osztalékokból 26,44% a hozamunk éves szinten, amit semmilyen más befektetéssel nem lehet elérni! És ebben nincs benne az árfolyamnyereség, ami hosszú távon ugyanígy növekszik, mint az osztalékok.

Mivel az árfolyam is növekszik, ezért aki a huszadik évben veszi meg a részvényt, az ugyanúgy csak 4% osztalékhozammal kezd.

Hiszen ha pl. 100 dolláron vettük meg a részvényt, és 4 dollárt fizet, akkor 4% a kezdő osztalékhozamunk. Ha az osztalék 6 dollárra emelkedik (50% emelkedés), és az árfolyam is 50%-ot emelkedik (150 dollárra), akkor aki 150 dolláron veszi meg a részvényt, az ugyanúgy 4% osztalékhozammal veszi meg.

Ezért fontos minél hamarabb elkezdeni befektetni, mert ezeket a nagy hozamokat csak hosszú távon lehet elérni.

Egy másik lényeges része ennek, hogy az osztalékokat majdnem napi szinten megkapjuk a számlánkra. Az amerikai cégek tipikusan negyedévente fizetnek osztalékot, tehát harminc részvénynél ez éves szinten 120 kifizetést jelent.

Az osztalékok pedig nem a céget növelik, hanem mi újabb részvényeket tudunk venni belőle magunknak. Ezért ráadásul még a kamatos kamat is növeli a vagyonunkat.

De még ha úgy döntünk, hogy egy napon elkezdjük felélni a bejövő osztalékokat, az osztalékok akkor is minden évben emelkedni fognak, ráadásul az inflációt meghaladó mértékben!