Posted on

Megéri napelemet telepíteni?

Az állam újabb milliókat dob az embereknek felújításra, és ennek fényében vannak, akik napelemet telepítenek a házukra abban a hitben, hogy ez a hülyének is megéri, hiszen ez “ingyen pénz”, és utána “ingyen lesz az áram”.

Gyönyörű példája annak, hogy az emberek mennyire nem értenek a pénzügyekhez. Hiszen az emberek több összetevővel sem számolnak.

1. Alternatív költség

A legjellemzőbb az, hogy nem tudják, hogy a tőke nincs ingyen. Azaz alternatív költséggel nem számolnak. (opportunity cost) Pedig az alternatív költség az, ami a legnagyobb döntő szempont abban, hogy megéri-e bármibe pénzt tenni.

Egy napelem rendszer telepítése alsó hangon 2,5 millió forinba kerül. De ez a legolcsóbb rendszer. Egy átlag otthon áramfogyasztása 10.000 Ft. Ha a 2,5 millió forintot NEM napelembe teszed, hanem befekteted, éves 7% hozammal havi 14.000 forintot termel! Már ezen a ponton nem éri meg napelemmel bajlódni, hiszen befektetésben többet termel, mint az éves áramfogyasztásod.

Oké, állami támogatás. Tegyük fel, hogy a felét az állam fizeti (mármint hogy MI, adófizetők). Ebben az esetben csak 1,25 millió forintot kell napelembe tenned, azaz 1,25 millió forint alternatív költségével kell számolni. Ez az összeg 7000 Ft-ot termelne befektetésben. Ezt a 7000 forintot kell túlszárnyalnia a napelemnek, hogy megérje vesződni vele.

2. Valóságban felhasznált áram és valós termelés

Az emberek nagy része (hacsak nem home officeban van), pont akkor nem fogyaszt áramot, amikor süt a nap. Hiszen nap közben nincs otthon. Azaz az áramfogyasztás 70%-a reggel és este történik, amikor nem sokat süt a nap. Az eddigi beszámolók alapján (fórumok, kommentek) a megtermelt áram 10%-át használják fel a napelem tulajdonosok. Az értékesítők pedig gyönyörűen kiszámolják, hogy mennyi a napelem MAXIMUM POTENCIÁLIS áramtermelése akkor, amikor hét ágra süt a nap egész nap. De mennyit termel ez egész évben valóságban, ha beleszámítjuk, hogy mennyit süt a nap Magyarországon?

3. A napelem ára exponenciálisan csökken

Érdemes megnézni az alábbi ábrát, ami a napelem árát mutatja a 70-es évektől:

És ne gondoljuk azt, hogy ez az árcsökkenés megállt, az árcsökkenés tovább folytatódik, és még csak most kezdtek ráugrani a tömegek a napelemre, amivel még gyorsabb lesz az árcsökkenés:

Azaz a 2,5 millió forint (támogatással 1,25 m Ft) nem csak hogy nem fog pénzt termelni, hanem a napelem amit megvettem, biztosan egyre kevesebbet fog érni. (Plusz ugye amortizálódik is.) Ugyanis a tőke benne van a napelemben és az a tőke egyre kevesebbet fog érni. Ha napelem vásárlás helyett befektetem a pénzt, akkor a tőkém is megmarad, nem csak a hozam amit termel.

Kína, a világ legnagyobb napelem gyártója, épp idén ír alá egy olyan papírt, ami számítások szerint 2025-re 50%-al fogja csökkenteni a napelem árakat.

Ezzel a tendenciával 3-4 évente FELEZŐDIK a napelem ára. De legyünk pesszimisták, és mondjuk azt, hogy 10 év alatt csak kétszer feleződik az ár, azaz 10 év múlva 75%-al lesz olcsóbb a napelem. Tehát 10 év múlva már csak a tőkéd 25%-a szükséges, hogy megvedd “ugyanazt” a napelemet.

Az ugyanaz szót azért teszem idézőjelbe, mert 10 év alatt rengeteg fejlesztés és innováció fog történni, azaz nem ugyanazt fogod venni 10 év múlva, hanem egy sokkal jobb, hatékonyabb napelemet. (Ezért is fog kevesebbet érni a 10 évvel korábban vásárolt napelem. Azaz ha el akarod adni a házad, a napelem nem fogja megdobni annyival az ingatlan árát mint amennyiért vetted a napelemet. Ha 2 millióért vettél napelemet, 10 év után max 500 ezer forinttal emeli az ingatlanod értékét.) A ma 2,5 millió forintért kapható napelem 10 év múlva 625.000 Ft-ért lesz kapható.

4. Nem kell mindenkinek napelem ahhoz, hogy mindenkinek ingyen legyen az áram

Németországban már ma is gyakori, hogy a megújuló energiaforrások annyi áramot termelnek, hogy negatívba megy az áram ára. Azaz konkrétan fizetnek azért, hogy használod az áramot.

Már most is nagyjából annyi napelem van Magyarországon, ami a Paksi Atomerőmű teljesítményével vetekszik, és egyre többen beruháznak napelembe (főleg, hogy az emberek nem számolnak utána, illetve nem tudják, hogy mit kellene számításba venni), PLUSZ az állam is folyamatosan napelemeket telepít.

Érdemes belegondolni, hogy ha egy Új-Mexikó állam nagyságú területre napelemeket telepítenének, az az egész bolygó áramfogyasztását biztosítani tudná. Ennek fényében, mennyi napelem kell ahhoz, hogy egész Magyarországon ingyen (vagy fillérekért) legyen az áram?

Konklúzió, megtérülés

Tehát ha 2,5 millióért vettél napelem rendszert, ami havi 10.000 Ft áramszámlát vált ki, és a felét az állam fizette, te pedig 1,25 millió forint tőkét tettél bele, akkor az alternatív költség havi 7000 Ft, azaz a napelem csak havi 3000 Ft-ot termel pluszban neked – ahhoz képest, ha mondjuk ugyanezt az összeget befektetted volna.

Ez éves szinten 36.000 Ft. Ezért az összegért telepítettél napelemet, vesződtél vele és a pályázattal.

Ha NEM számolunk azzal, hogy a napelem ára 3-4 évente felére csökken, akkor az éves 36.000 forintos termeléssel 17 év alatt térül meg a napelem ára, és akkor még csak nullán vagy, tehát semmi hozama nem volt 17 évig. Ha viszont számolunk azzal, hogy a napelem ára 3-4 évente feleződik, akkor gyakorlatilag SOHA nem térül meg a pénz amit napelembe tettél.

Vagy máshogy megfogalmazva: a napelembe tett tőkéd állami támogatás nélkül éves 4,8% hozamot termel, állami támogatással 9.6%-ot, DE a napelemed értéke éves szinten 20%-ot CSÖKKEN. Azaz állami támogatással is mínusz 10% az éves veszteséged a tőkéden (a jelenlegi napelem árak mellett!). Tehát ez pont olyan, mintha vennél egy osztalékfizető részvényt, ami éves szinten 10% osztalékot fizetne, DE a részvény ára éves szinten 20%-ot csökkenne minden évben.

Egy olyan részvényen, aminek az ára éves szinten 20%-ot csökken, akkor lenne pozitív hozam, ha minimum 21% osztalékot fizetne éves szinten. És akkor az még mindig csak 1% hozam lenne éves szinten, ami még az inflációt sem éri el. Ennél még a 4% kamatot fizető állampapír is jobb.