Posted on

Lehet, hogy milliomos a szomszédod, csak nem tudsz róla.

“The Millionaire Next Door” (Milliomos szomszéd) címen íródott amerikai könyv egy nagyon érdekes jelenséget tárt fel, ami hatalmas tanulság lehet mindenkinek.

Amikor a könyv íródott (ha jól tudom 1996-ban), akkor 100 millió háztartás volt Amerikában, ebből 3,5 millió volt milliomos.

Azt már most fontosnak tartom megjegyezni, hogy amikor azt mondjuk “milliomos”, az mindig dollárban értendő. Tehát ha forintban van egymilliód, akkor még nem vagy milliomos. Csak mert itthon sokan dobálóznak ezzel, hogy “milliomos” lett, meg hogyan kereste az első “millióját”.

Ez jól hangzó parasztvakítás, csak a milliomos az azt jelenti, hogy dollárban van legalább 1 milliója, ami nem ugyanaz, mint forintban.

A könyv arról szól, hogy Amerikában fel akarták kutatni a milliomosok szokásait, és ennek a kutatásnak az eredményeit és tanulságait írja le.

Az első megdöbbentő felismerés az volt, hogy a milliomosokat nem egyszerű megtalálni. Ugyanis mindenki azt gondolná, hogy a milliomosok a gazdag városrészben laknak, hatalmas villákban, drága autóik vannak.

Azonban kiderült, hogy akik ennyire fényűzően élnek, azoknak a többsége nem milliomos, hanem hitelből tartja fent ezt a látszat életmódot, és semmi pénze nincs, csak adósságai.

Kiderült, hogy a milliomosok többsége teljesen átlagos lakásban lakik, gyakran albérletben, tehát nem saját ingatlanban, gyakran autójuk sincs, hanem tömegközlekedést használnak, nem vásárolnak luxus termékeket, ruhákat, ékszereket…. tehát az átlag milliomost valószínűleg nem ismernéd fel az utcán, vagy ha éppen a szomszédodban lakna!

Egy másik tévhit, hogy a gazdagok biztosan gazdag családban születtek eleve. Ez részben igaz, de a második generációs milliomosok nem azért vagyonosak mert sok pénzt örököltek, hanem azért, mert olyan pénzügyi tudást és kultúrát örököltek a szüleiktől, ami segítette őket.

A sok pénz öröklése bizonyítottan nem segít. A lottónyertesek 99%-a például pár éven belül elkölti az összes pénzét, és anyagi csődbe kerül.

Egyébként pedig a milliomosok 80%-a első generációs – tehát a szüleik nem voltak milliomosok!

Másik meglepő dolog volt, hogy az átlag milliomosnak nagyjából havi 10.000 dollár bruttó keresete van. Ez arra enged következtetni, hogy az átlag milliomos nem azért gazdag, mert nagyon sokat keres, hanem azért, mert okos pénzügyi döntéseket hoz, hogy mire használja a fizetését.

Rengeteg ember van, akiknek magas a fizetése, mégis mindet elköltik (személyesen is ismerek több ilyen embert). És ezért nem tudnak soha anyagi függetlenséget elérni (azaz, hogy a befektetéseikből megéljenek), és amikor valami nagyobb dologra kell költeni, akkor állandóan kölcsönkérnek, vagy hitelt vesznek fel.

Ha jól keresel, és mindet elköltöd, akkor soha nem leszel gazdag, egyszerűen csak többet költesz luxus dolgokra. Ezért soha nem lesz vagyonod, ami pénzt termeljen neked.

A milliomosok azért lesznek milliomosok, mert a pénzükből (a szükséges dolgokon túl) nem luxus dolgokat vesznek, hanem pénztermelő eszközöket. (részvény, kötvény, ingatlan stb.)

A milliomosok 90%-a részvényekbe fektet, és a részvényeket hosszú évekig tartja (ha nem örökre) – tehát nem foglalkoznak rövid távú (napi szintű) kereskedéssel.

A milliomosok kevesebbet költenek, mint amennyit keresnek. Ez egy egyszerű koncepció, mégis az emberek többsége nem érti.

Az apró (fölösleges) költekezések pedig hosszú évek alatt hatalmas bukót jelentenek. Amikor valamire fölöslegesen költök, akkor nem csak azt az összeget buktam el, hanem azt is elbuktam, amit az a pénz befektetésben termelt volna nekem.

Most egy doboz cigi 1200 forint. Ez egy év alatt 365 dobozzal számolva több, mint 400.000 Ft. De aki erre költ, az nem csak a 400.000 forintot bukja, hanem azt a pénzt is, amit az a pénz befektetésben termelt volna. A 400.000 forint elbukott hozama harminc év alatt 7 millió forint is lehet.

(Nem beszélve arról, hogy a statisztikák alapján átlagosan 40 év dohányzás után halnak meg az emberek a dohányzás okozta rákban.)

A milliomosok nem vásárolnak luxus ékszereket, karórát, drága ruhákat. Ők úgy gondolják, hogy a pénzügyi biztonság sokkal fontosabb, mint látszatból státusz szimbólumokat gyűjtögetni, és csórónak lenni. A milliomosok többsége soha nem vesz 250 dollárnál drágább karórát például.

A milliomosok általában nem vesznek új autót, mert tudják, hogy az új autóknak romlik leggyorsabban az értéke. Egy új autó az első 5 évben veszít a legtöbbet az értékéből, ezért a milliomosok általában inkább használt autókat vesznek, amik minimum 5 évesek.

A tanulság tehát az, hogy az átlagember, átlagkeresettel milliomos tudna lenni, ha nem élné fel az összes pénzét, és befektetne.