Posted on

Kinek tartozik Magyarország?

Nemrég megjelent egy cikk az egyik portálon, amiben az állt, hogy “a magyarok kezében van a legtöbb államadósság”. A cikk alatti egyik hozzászólás pedig naivan feltette a kérdést: “tartozunk, de kinek?”.

Ha nem tudjuk, hogy miről van szó, akkor valóban félreérthető. Nézzük is meg, hogy pontosan miről van szó. Ki tartozik és kinek?

Azt valószínűleg mindenki tudja, hogy mi az a hitel vagy kölcsön. A banktól kölcsön kapunk pénzt, amit aztán vissza kell fizetnünk.

Azt már kevesebben tudatosítják, hogy a hitelnek költsége van, amit kamatnak hívnak. Tehát a bank pénzt keres azon, hogy hitelt ad nekünk.

Ugyanis a tőke nincs ingyen. Azaz ha hitelt, kölcsönt veszünk fel, akkor pénzt veszítünk.

Azt még kevesebben tudják, hogy nem csak mi vehetünk fel kölcsönt, hanem adhatunk is kölcsön, ÉS ezen pénzt is kereshetünk.

Természetesen nem arról beszélek, hogy ismerősöknek adjunk kölcsön, mert az extrém nagy kockázattal jár. Szokták mondani, hogy ha szeretnéd egy ismerősöd eltüntetni, akkor adj neki pénzt kölcsön.

A legkisebb kockázattal járó (szinte kockázatmentes) befektetés az, ha mi adunk kölcsön a magyar államnak. Erre találták ki az állampapírt.

Az állampapír egy kötvény, amit a magyar állam bocsájt ki. Ha én megveszem ezt a kötvényt, akkor a magyar állam nekem fog tartozni, és erre a tartozásra kamatot is fizet, tehát pénzt keresek vele. Úgyhogy amikor azt olvassuk, hogy “államadósság”, akkor ezekre az állampapírokra kell gondolni elsősorban.

Ráadásul, ahogy azt a cikkben is kifejtették, Magyarországon a legtöbb ilyen adósság a lakosság kezében van, ami azt jelenti, hogy a magyar állam a lakosságnak tartozik pénzzel, ÉS a lakosság kap kamatot azaz pénzt keres.

Úgyhogy nem kell elhinni semmi olyan agymosást, hogy a gonosz “befektetők” lehúzzák Magyarországot, mert Magyarország pénzzel tartozik nekik. Egyrészt nem értem, hogy miért releváns, hogy kinek tartozik az állam, hiszen a tőke nincs ingyen, tehát valakinek oda kell adni ennek a tőkének a költségét, azaz a kamatot. És ugye aki a tőkéjét odaadja, annak bizony jár a kamat. Másrészt bárki megveheti a kötvényeket és pénzt kereshet rajta, nem csak a “gonosz” emberek, már ha létezik ilyen fogalom.

Az már más kérdés, hogy ha a kormány olyan dolgokra vesz fel külső hitelt, amire semmi szüksége nincs az országnak. De a hitelt sajnos még akkor is vissza kell fizetni.

Tehát nem mindegy, hogy adósságom van, VAGY adósságot birtoklok. Az előbbinél én tartozok, az utóbbinál nekem tartoznak pénzzel.

Hogyan tudunk pénzt keresni az államadóssággal?

Egyszerűen magyar állampapírt kell venni. Hol tudunk venni? Postán, bankban, vagy az államkincstár weboldalán. Ehhez szükség van egy értékpapír számlára, ami az államkincstárnál teljesen ingyenes és online intézhető. Aztán online pár perc alatt meg is tudjuk venni, tehát már papír alapú dokumentum sem kell hozzá.