Posted on

Jó befektetés a toronydaru?

toronydaru befektetés

Nemrég egy ismerősöm mesélte, hogy állítólag korábban magyar lottónyertesek építési darukat vettek, és abból milyen jó bevételek vannak – “napi 1 millió Ft”. És hogy “ez milyen jó befektetés, mert 1 millió Ft az sok pénz.”

A történet vagy igaz, vagy nem, nem is ez a lényeg. A sztoriban inkább a lényeges dolog, amiről érdemes beszélni, hogy napi 1 millió Ft az jó hozam-e, vagy nem.

Először is, hozamot a tőkére számolunk, százalékban, éves szinten. Nem derült ki, hogy mennyi pénz lett befektetve, ennél fogva a napi 1 millió Ft az lehet kevés is, meg sok is.

Ha pl. 12 milliárd forintot fektetett be, akkor az éves 365 millió forint csak 3% hozamot jelent, ami nagyjából az inflációval egyenlő, tehát reálértékben semmit nem keres vele, hiába van napi 1 millió Ft belőle.

Tehát ha csak az inflációt éri el a hozamod, akkor tulajdonképpen semmit nem kerestél. Ha pedig saját vállalkozásba fekteted, akkor még dolgoznod is kell azért, hogy semmit ne keress a tőkéden.

Ha viszont csak 1 milliárd forintot fektetett be, akkor éves szinten 36,5% a hozama, ami elég magasnak számít.

Az sem derült ki, hogy az 1 millió Ft az bruttó bevétel, vagy nyereség? Nagyon nem mindegy. Ha bruttó bevétel, akkor attól még nagyon messze van a nyereség.

A bevételen 27% áfa van, egyéb adók, egy cég a bevételének közel felét adóba fizeti. Aztán vannak költségek is (fogalmam nincs milyen költségei vannak egy toronydarunak), gondolom embertelen drága rá a biztosítás, és még ki tudja milyen költségek vannak.

Egy vállalkozó ismerősömnek 1 milliárd forintos bevétele van éves szinten, de a nyeresége csak 50 millió Ft, azaz a nyereség csak a bevétel 5%-a. Ha egy ilyen vállalkozásban számoljuk a napi 1 millió forint bruttó bevételt, akkor az csak napi 50.000 Ft nyereség.

Egy gyors Google keresés azonnal kidobja, hogy havi 400.000 forintért már lehet bérelni toronydarut. Ez azt jelenti, hogy a napi bruttó 1 millió Ft bevételhez 75 darab darut kell bérbe adni. Ha 1 millió Ft napi nyereséget szeretnénk, akkor valószínűleg ennek a duplája.

Ehhez persze az kell, hogy a 150 daruból minden egyes darab állandó jelleggel használatban legyen! Ha nincs kereslet ennyi darura, akkor máris ugrik a bevétel.

Ettől még lehet, hogy a toronydaru egy jó befektetés, ezt én nem tudom, itt igazából a gondolkodás a lényeg. A tanulság inkább az, hogy ha ilyen sztorit hallunk, akkor először ezeken gondolkodjunk el.

Sokan úgy vágnak bele egy vállalkozásba, beruházásba, hogy a szomszédjuk/ismerősük azt mondta, hogy az milyen jó biznisz, és fogalmuk sincs, hogy mit kellene kiszámolni. Hallanak egy ilyen történetet, és máris fejest ugranak az adott vállalkozásba.

Ezért van az, hogy sokan ingatlanba fektetnek, holott azt sem tudják, hogyan kell hozamot számolni a tőkén, és hogy milyen költségei vannak az ingatlannak.