Posted on

Ingatlan befektetés 2020

ingatlan befektetés

Ha 2003-tól 2014-ig vett valaki mondjuk téglalakást, akkor (az átlag négyzetméter árak alapján) nagyjából bruttó 10% hozamot lehetett elérni éves szinten az albérleti díjjal. De ne felejtsük el, hogy ez még messze nem az a pénz, amit nyereségként el lehet könyvelni. Ebből lejöttek nyilván a költségek (ha hitelre vette, akkor a kamat költsége, a 4% illeték, felújítás stb.)

Viszont 2003-tól 2014-ig összesen 29%-ot zuhantak az ingatlanok árai (átlag négyzetméterár Magyarországon, forrás: ingatlannet.hu statisztikák).

Ha a csúcson vett valaki, 2005-ben, akkor 2014-ben, kilenc évvel később már 43%-al ért kevesebbet az átlag négyzetméterár, ennyit zuhantak az ingatlanárak.

(Ezek mind inflációval korrigált árak. Az emberek általában azért gondolják jó befektetésnek az ingatlant, mert nem veszik figyelembe az inflációt, és nem reálárat néznek, hanem nominál árat.)

Ha valaki volt olyan szerencsétlen, hogy az elmúlt 4-5 évben vett ingatlant, akkor nagyjából 5% bruttó hozammal számolhatott az albérleti díjból. (Miközben a hivatalos infláció éves szinten 4%, a valós infláció pedig jóval több …)

Tavaly május óta az átlag négyzetméter ár már 6%-ot zuhant Magyarországon a téglalakásokon.

Ez volt a járvány előtt.

Most a járványnak köszönhetően ömlenek a piacra a kiadó és eladó lakások, ami nyilvánvaló árzuhanást okoz. Az egyetemisták hazamentek, így nem bérelnek, a rövid távú lakáskiadás (Airbnb) teljesen nullázódott, hiszen nincs turizmus. Most már mindenki szinte bármilyen áron kiadja az ingatlant, csak legyen aki kiveszi.

Az óriási túlkínálat miatt már rengetegen adják ki 100 ezer forint alatt az albérleteket. 30 négyzetméteres lakást már 50 ezerért is ki lehet venni.

Akik eddig Airbnbztek, tömegesen próbálják eladni az ingatlanokat. Sokan hitelre vették meg a második harmadik lakást, hogy kiadják Airbnb-n, és a kiadásból akarták fizetni a hiteleket… most se turisták nincsenek, se egyetemisták… az még hab a tortán, hogy elkezdődtek a tömeges kirúgások, hiszen rengeteg cégnek nincs bevétele, vagy jelentősen lecsökkent. Tehát akiket kirúgnak, azok már az alkalmazotti fizetésből sem fogják tudni fizetni a hiteleket.

A tömeges kirúgások másik hozadéka, hogy rengeteg albérlő nem fogja tudni fizetni az albérletet.

Sokan túlárazva vettek meg lakásokat a belvárosban, amiket ugyan turistáknak ki lehetett adni, viszont hosszú távú kiadásra teljesen alkalmatlanok (nincs lift, rossz a beosztása, forgalmas utcára néz az ablaka, lerobbantak a társasház közös terei, vagy balhés a szomszéd).

Akik a saját használatú ingatlant jó befektetésnek hiszik: Ha 2004-ben vettél családi házat, akkor az elmúlt 16 évben folyamatosan csökkent a reálértéke, összesen 22%-al kevesebbet ér ma egy családi ház, mint 16 éve (megint csak átlag négyzetméter ár Magyarországon). Nem beszélve arról, hogy egy családi ház az nonstop felújítást igényel, és zabálja a pénzt.