Posted on

Ingatlan árak

“Csúcson az ingatlanárak”

“Megfizethetetlen a saját lakás”

“Az ingatlanárak mindig csak felfelé mennek”

“Az ingatlan jó befektetés”

Tényleg?

Ha 2005-ben valaki egy 50 négyzetméteres ingatlant akart venni, akkor egy átlag magyar fizetésből kiindulva (és az átlag nm ár alapján) nagyjából 13 évnyi fizetéséből tudta megvenni.2019-ben a “csúcson” már csak 10 évnyi átlagfizetés kellett egy 50 nm-es ingatlan megvételéhez.

Megmosolyogjuk az idősebb embereket, hogy panaszkodnak ha 10 forinttal emelkedett a parizer ára, hiszen “régebben sokkal olcsóbb volt.” De valójában az átlag ember is teljesen fogalmatlan arról, hogy infláció van, és élete legnagyobb bizniszét fedezi fel a kétszámjeggyel növekvő ingatlanban. Nem veszi észre, hogy nem csak az ingatlan árak, hanem az átlag fizetés is legalább annyit emelkedett.

Persze a “hivatalos” infláció csak 3-4%. Ami nyilván csak azért van, mert az ingatlanok árát nem veszik figyelembe a méréskor.Ez pedig azért nonszensz, mert az emberek 99%-ának az ingatlan a legnagyobb vagyontárgya, tehát élete legnagyobb kiadása. Ha 10 évnyi teljes fizetést kell egy lakásra költeni, és az ingatlanárak 7 évig 10-15%-os növekedést értek el éves szinten, akkor hogy a büdös életben nincs infláció?Aki mondjuk eladta a lakását, és hónapokig vagy évekig nem vett új lakást, akkor később már csak jóval drágábban tudott venni. Azaz KEVESEBBET ÉRT A PÉNZE. HELLÓ! Ez konkrétan a tankönyvi leírása az inflációnak.

(Adatok forrása: KSH és Ingatlannet.hu statisztikák)