Posted on

Infláció Magyarországon

Kijött, hogy 5,1% az infláció Magyarországon. Önmagában persze ez nem sokat mond, de ha megnézzük az elmúlt 6-7 évet, akkor egyértelműen növekvő a trend. Bár szinte mindenki tudja, hogy a valós infláció magasabb, szerintem nagyjából 8-10% volt az elmúlt években.

Az infláció az egyik oka, hogy nem vettem magyar állampapírt. Ha Magyarországon 3-4% az infláció, USA-ban pedig 1,8-2%, akkor nem nehéz megjósolni, hogy milyen irányba megy a forint-dollár árfolyam. De ha nem csak az elmúlt pár évet nézzük, hanem mondjuk az elmúlt 30-at, ha 30 évvel ezelőtt dollárra váltottál volna forintot, és SEMMIBE nem fekteted, akkor is éves szinten 6% “hozamod” lett volna, ennyit romlott azóta a forint a dollárhoz képest.

A másik, hogy akárhogy is kongatják a vészharangot, egyelőre az USA a világ legerősebb gazdasága, és a dollár a tartalékdeviza. Azaz az egész világon elfogadott fizetőeszköz.

Ezzel szemben a forint egy pici, csökkenő népességű ország devizája. Nem beszélve arról, hogy európai szinten kimagaslóan magas nálunk a korrupció.

Évek óta megy a spekulálás, hogy Kína lesz a következő gazdasági nagyhatalom, viszont egy bökkenő van ezzel, pont ma jött ki, hogy Kínában már elkezdett csökkenni a népesség, ami egy komoly visszafogó ereje a gazdasági növekedésnek. Mindenesetre még a kínai részvényekre is inkább fogadok, mint bármilyen forint alapú befektetésre.