Posted on

Hogyan tudod gyorsabban elérni az anyagi függetlenséget?

Ha már tudjuk, hogy miért okos dolog befektetni, akkor érdemes elkezdeni tervezgetni, hogyan érjük el a pénzügyi céljainkat. A cél pedig nem más, mint hogy minél hamarabb meg tudjunk élni a befektetéseinkből – azaz ne kelljen dolgoznunk a pénzért.

Az egyik módja annak, hogy minél hamarabb érjük el ezt a célunkat, az az, hogy minél nagyobb tőkét, tehát minél több pénzt kell befektetnünk minél hamarabb. Ugyanis az egyik ingyenebéd a befektetések világában az idő. Minél hamarabb kezd el valaki befektetni, annál nagyobb hozamot tud elérni.

Erre sokan mondanák, hogy “de nekem nincs olyan sok pénzem, hogy befektessek”.

A tapasztalatom az, hogy bármennyit keresnek az emberek, mindegyik kereseti szinten jellemző, hogy fölösleges dolgokra költenek. Ha elkezd valaki több pénzt keresni, akkor többet is költ.

Természetesen aki 2 millió forintot keres havonta, annak sokkal könnyebb visszavenni a havi költéseiből. Viszont aki havi pár tízezer forintból él, annak meg sokkal fontosabb, hogy ne költsön fölöslegesen, hiszen neki még az apróbb költések is extrém luxusnak számítanak.

Aki havi ötvenezer forintot keres, annak egy ötezer forintos parfüm megvásárlása hihetetlen luxus. A luxust a szó legrosszabb értelmében használom itt. Az a havi keresetének a 10%-a!

Az első lépés tehát, hogy nem költünk fölösleges dolgokra, hanem megtakarítunk. Mi a fölösleges?

A szükséges hétköznapi dolgok (lakhatás, rezsi, öltözködés, élelmiszer, közlekedés stb.) amikre mindenképp költened kell. Minden amire ezen felül költesz, az a “luxus” kategória. Ami nem feltétlenül jelent rosszat, viszont az ezekre való költés egyre távolabb visz az anyagi függetlenségtől.

Nem arról van szó, hogy nyomorogni kell, de sokkal kevesebb pénzköltéssel is lehet boldogan élni, mint az átlag ember pénzköltése.

Gyakori jelenség, hogy kispénzű emberek 200.000 forintos mobiltelefonnal járkálnak. Egyesek még azt a marketing szöveget is elhitték, hogy ingyen kapták ezt a telefont.

Az ingyenebéd nem abban van, hogy “ingyen” kapsz egy telefont a szolgáltatótól. Semelyik szolgáltató nem ad ingyen készüléket, annak az ára szépen bele van építve (kamattal!) a havi előfizetési díjba. Ha kiszámolod, a 2 éves hűségnyilatkozat alatt többet fizettél ki a telefonra, mintha boltban megvetted volna.

Az ingyenebéd abban van, ha nem a szolgáltatónak fizeted a havi 5 – 10 ezer forint extra költséget, hanem veszel egy 30 ezres telefont, a különbséget meg befekteted.

Az ingyenebéd abban van, hogy nem 200.000 forintos telefont veszek, ami a szolgáltató és a készülékgyártó zsebét tömi, hanem 200.000 forintért Apple részvényt veszek, ami azt jelenti, hogy cégtulajdonos leszek és részesedek a nyereségből.

Ha nincs 200.000 forintod, akkor szépen havonta magadnak perselybe teszed az 5-10 ezer forintokat. Ha a szolgáltatónak gondolkodás nélkül kifizeted, akkor magadnak miért ne tennéd?

Az anyagi függetlenség gyorsabb elérésének másik lépése, hogy növeljük a keresetünket, így több pénzünk lesz befektetni.

Ha nem keresel átlag felett, akkor képezned kell magad, új dolgokat kell megtanulnod. A többség nem képzi magát, mert bele sem gondol, hogy ez is egy lehetőség. Épp ezért relatív minimális tanulással is átlag feletti tudást szerezhetsz.

Az ma már nem egy életképes felfogás, hogy valamikor 10-15-20 éve tanultál valamit az egyetemen és abból megélsz életed végéig.

Ma már rengeteg dolgot akár ingyen, az interneten meg lehet tanulni, vagy olcsó könyvekből. Sok cégnél pedig annyira munkaerőhiány van, hogy ők maguk képzik ki az új embereket.

Tehát keresned kell új munkahelyet, ahol több pénzt fogsz keresni!

Vannak akik azt ajánlják, hogy vállalkozást kell indítani, hogy több pénzt keress. Általában akik ezt ajánlják, azok vagy tapasztalatlanok, vagy soha nem vállalkoztak. (Vagy pedig el akarnak adni neked egy jó drága tananyagot, hogy hogyan leszel gazdag ha vállalkozol…)

Én 20 éve vállalkozó vagyok, és az elején én is fűnek-fának azt ajánlottam, hogy vállalkozzon, mert az milyen fantasztikus. Tényleg fantasztikus, ha már működik a dolog, de az igazság az, hogy sokkal nagyobb a rizikó egy vállalkozásban, sokkal nagyobb tudást igényel, sokkal nagyobb a felelősség, sokkal nagyobb az anyagi kockázat benne. A vállalkozások 80%-a egy éven belül tönkremegy.

Az emberek 99%-ának egy jóval egyszerűbb út ha alkalmazottként dolgozik, és mellette passzívan befektet. Befektetőként pedig olyan vállalkozásokba teszem a pénzem, amik évtizedek óta bizonyították sikerüket, és a világ legjobb menedzsmentjei vezetik ezeket a cégeket.