Posted on

Hogyan találj befektetőt

Szóval van egy remek ötleted, amit megvalósítanál, vállalkozást építenél rá. Esetleg már fut is a vállalkozás, és termel valamennyi bevételt, de tőkére lenne szükséged, hogy növekedjen. Ehhez pedig a legésszerűbb dolog, ha befektetőt keresünk. Valakit, aki a tőkéjét kockázatatja, és ezért cégrészesedést kap. De hogyan, és hol lehet találni befektetőt?

Befektetőt találni sajnos nem egyszerű, nem egy tíz perces munka, mint mondjuk megrendelni egy robotporszívót egy webshopból. A befektető keresés sajnos “meddőhányó”, szokták mondani. Azaz rengeteg követ fel kell forgatni, rengeteg munka és idő mire találsz valakit. De nem is lehetetlen, főleg akkor, ha tudod, hogyan lehet növelni az esélyeid.

Gondolkozz befektetőként

Először is, a befektető fejével kell gondolkodnod. Egy befektető rengeteg dolgot megnéz mielőtt befektet egy projectbe, de legfőképpen ezeket a szempontokat veszi figyelembe:

1. Az ötlet vagy a termék

Mennyire egyedi az ötleted? Ha nem egyedi, akkor mi az ami miatt működni fog, ami miatt versenyképes lesz?

2. Üzleti terv

Ha nem tudsz rendes üzleti tervet készíteni, akkor máris csökkented az esélyeid. Az üzleti terv része a piackutatás is, azaz, hogy mennyire lesz kereslet az adott termékre / szolgáltatásra.

3. Az ügyvezető

Amikor egy vállalkozás még csak ötlet szinten van, tehát senki nem tudja, hogy működni fog, akkor a befektető igazából elsősorban a vállalkozóba fektet, nem a vállalkozásba. Azaz kérdés, hogy megvan-e a kellő képzettséged ÉS tapasztalatod, hogy véghez tudd vinni a terveket?

Tudd a számokat

1. Mekkora összeget kell elkérned

Tudnod kell azt is, hogy mekkora összeget kell elkérned az adott befektetőtől. Ennek nyilván több összetevője is van, hiszen lehet, hogy neked adott, hogy pontosan mennyi pénzre lenne szükséged. De ha mondjuk egy appot szeretnél népszerűsíteni online, akkor nehezebb belőni, mivel 2 millió forinttól 2 milliárdig bármi lehet, hiszen interneten rengeteg ügyfelet el tudunk érni hirdetésekkel.

Viszont ha egy átlag keresetű embert szeretnél befektetőként bevonni (mondjuk családtag, vagy ismerős), akkor nem valószínű, hogy 1-2 millió forintnál többet tud befektetni az illető. Ha pedig komolyabb befektetőt keresel, akkor viszont lehet hogy nem is érdekli semmi 200 millió forint alatt. (Találkoztam ilyen esettel.) Persze jól hangzik a 200 millió forintos befektetés, csak azzal meg már nem biztos, hogy tudsz érdemben mit kezdeni. Azaz megfelelő hozamot adni cserébe. Ezért érdemes először tapogatózni, kérdezni, hogy az adott befektető mekkora porjectben gondolkodik, vagy mekkorába szokott fektetni.

2. Mekkora hozamot ígérsz

Érdemes képben lenni a klasszikus, biztonságosabb befektetési formák, mint például a részvények és kötvények hozamával. A kockázat és a hozam ugyanis együtt jár. Egy kötvény meglehetősen biztonságos, ezért 1 – 4% körüli kamatot lehet rajta keresni. A részvény közepesen kockázatos, és éves szinten 7 – 10% hozamot lehet vele elérni. Viszont egy kezdő vállalkozás vagy startup a legmagasabb rizikófaktor. Épp ezért magasabb hozamot is kell, hogy ígérjen. Hiszen ha csak 10% hozamot tudsz ígérni, akkor senki nem fogja ekkora hozamért kockáztatni a pénzét. 10% hozamért csak beteszi a tőkéjét részvényekbe, amik (a startupokhoz képest) sokkal kisebb kockázatot jelentenek.

A kockázatnál azt is vedd figyelembe, hogy sokkal nagyobb a kockázat egy olyan projectnél, ahol még csak ötlet van, de bevétel nincs. Hiszen ekkor még senki nem tudja, hogy tényleg működni fog-e. Ha viszont már jelentős bevételt termel a vállalkozásod, akkor a befektető nem vállal akkora kockázatot, épp ezért nem is jár neki akkora részesedés. A sors iróniája, hogy minél sikeresebb már a projected, annál kevésbé van szükséged befektetőre (hiszen saját magad is bevételt termelsz), de minél inkább csak az elején jársz (pl. még nincs bevételed), annál kisebb az esélye, hogy befektetőt találj. Ördögi kör.

3. Mekkora cégrészesedést adsz

A befektető cégrészesedést fog kapni. Kérdés az, hogy mekkora százalékot. Erre nincs konkrét recept, hiszen ez megegyezés kérdése. Ha te is és a befektető is azt gondoljátok, hogy 40 millió forint 60%-ot ér, akkor annyit ér. Ha te is és a befektető is azt gondoljátok, hogy 40 millió forint 30%-ot ér, akkor annyit ér.

De azért vedd figyelembe, hogy ha túl kicsi százalékot adsz (mondjuk 5%), akkor az nem fogja érdekelni a befektetőt. Hiszen a kis százalékkal még akkor sem fog rajta sokat keresni, ha nagyon sikeres lesz a vállalkozás. Ha pedig túl nagyot adsz, akkor te fogsz túl keveset keresni egy olyan dolgon, ami nem csak a te ötleted, de te is fogsz megdolgozni a sikeréért.

Az első körök

Első körben érdemes megkeresni a közeli hozzátartozókat. Család, barátok, ismerősök. Hiszen ezek között az emberek között lehet olyan, aki épp befektetne valahova. A részvénypiacon a mai árakon nem lehet túl nagy hozamokat elérni, és a kötvények is alig érik el az inflációt. Ráadásul most elég sok pénze van az embereknek (úgy általánosságban), alacsonyak a kamatok, olcsók a hitelek. Ha pedig hozzád közeli embereket keresel meg, annak meg van az az előnye, hogy ők már ismernek téged, jobban megbíznak benned. Egy vadidegen befektetőnél sokkal nehezebb bizalmat kiépíteni.

Ha pedig már vannak vevőid – mert már fut a biznisz – akkor őket is megkeresheted. Ehhez nem árt, ha minimum a vevőid email listája meg van. A vevők, a terméked vagy szolgáltatásod rajongói között is lehetnek olyanok, akik épp befektetést keresnek. Az sem utolsó szempont, hogy a vevőid nagy valószínűséggel imádják a terméket, ezért őket már nem kell meggyőzni ilyen téren.

Események

Ha a közvetlen környezetedben nem találsz befektetőt, akkor viszont el kell kezdened máshol keresni. Erre az üzleti, befektetői rendezvények a legalkalmasabbak, ahol kapcsolatokat tudsz építeni. A Tőkeportál.hu például rendszeresen posztol ilyen eseményekről a weboldalán. A helyi rendezvényeken helyi befektetőkkel tudsz találkozni, ami azért lényeges, mert sok befektető lokálisan szeret befektetni, illetve személyesen sokkal könnyebb bizalmat építeni, mint online.

Az ilyen eseményeken te magad vagy az arca a vállalkozásodnak. Az első benyomás pedig nagyon sokat számít. Kutatások szerint egy találkozás első hét másodpercében eldől, hogy mit gondol vagy érez rólad a másik. Az olyan apró dolgok, mint az alkalomhoz illő öltözet vagy egy mosoly az első találkozáskor óriási különbséget tudnak tenni. Érdemes felkészülni, hogyan tudod röviden, lényegretörően bemutatni az ötleted, és nem árt, ha névjegykártya is van nálad, amin nem csak a kontakt adataid vannak, hanem akár 1-2 mondatban le van írva maga az ötlet is, hogy később is emlékezzen rá akinek adod.

Portálok

Ha pedig már itthon sem találsz befektetőt, érdemes nemzetközi vizekre evezni. Ez nyilván csak akkor tud működni, ha a projected is képes nemzetközi növekedésre. Ehhez ma már rengeteg ilyen portál van ahol a befektetők és a vállalkozók megtalálhatják egymást. Néhány ilyen portál a teljesség igénye nélkül:

angel.co
nexea.co
seedinvest.com
angelinvestmentnetwork.net
lifescienceangels.com
hydeparkangels.com
onstartups.com
goldenseeds.com
techcoastangels.com

Azt azért vedd figyelembe, hogy ha egy külföldi befektetőt komolyan érdekli a projected, akkor személyes találkozót fog kérni – vélhetőleg nem Magyarországon. Ezért készülj arra, hogy ha külföldi befektetőt találsz, akkor utaznod kell. Ebben persze benne van az a rizikó, hogy a saját költségeden utazol, mégsem lesz semmi az egészből, ez benne van a pakliban.

Linkedin

A legjobb közösségi oldal befektető keresésre valószínűleg a Linkedin. Bizonyos emberek itt konkrétan beírják a profiljukba, hogy “investor” vagy “angel investor”. Ez utóbbi érdemes keresni egyébként. Az angel investorok akik általában ötletekbe, startupokba fektetnek a legelején. A Linkedin ingyenes verziójával csak korlátozott számban tudsz kapcsolatba lépni emberekkel, viszont érdemes kipróbálni a fizetős verziót.

Rákereshetünk emberekre foglalkozás, lokáció, munkahely és egyéb paraméterek alapján. Sokat tudsz javítani az esélyeiden, ha nem csak egy hosszú emailt küldesz, hanem készítesz egy videó előadást, amit így már online gyorsan prezentálni tudsz a potenciális befektetőknek. Az is fontos, hogy legyen kitöltve rendesen a Linkedin profilod, beleértve a profi, üzleti jellegű fotódat, hiszen mivel nem személyesen találkozol a befektetőkkel, ezért a profilod lesz az első benyomás számára, amiről tudjuk, hogy fontos.

Alternatívák

Ha nem találsz befektetőt, akkor más alternatívák is vannak arra, hogy tőkét szerezz az ötletedhez. Nézzük meg, hogy mik ezek az alternatívák.

HITEL

A legkézenfekvőbb, ha vállalkozói hitelt veszel fel. Manapság nagyon alacsonyak a kamatok, és már mindenkinek adnak hitelt akinek pulzusa van. Így szinte biztos, hogy sokkal könnyebb hitelt felvenned, mint befektetőt találnod. A hátulütője viszont, hogy a hitel maximálisan a te rizikód. Ha befektetőt hozol be a vállalkozásodba, akkor neked szinte alig van kockázatod, hiszen ha csődbe is megy a vállalkozás, te akkor sem tartozol semmivel a befektetőnek. A kockázat ilyenkor maximálisan a befektetőt terheli. Ha viszont hitelt veszel fel, akkor azt a pénzt kamatostul vissza kell fizetned még akkor is, ha csődbe megy a céged.

BEVÉTEL

Legegyszerűbb és legkisebb kockázatú módja a tőkebevonásnak, ha bevételt termelsz. Ha pedig már kevés pénzből is tudsz bevételt termelni – bármennyi is legyen az – akkor egy befektetőnek is sokkal vonzóbb lesz a project, hiszen látni fogja, hogy már működik a dolog valamilyen szinten, van bevétel. A bevételből pedig félre is lehet tenni – sőt, az elején az egész bevételt érdemes visszaforgatni növekedésre.

Ha viszont azt gondolod, hogy rengeteg pénz kellene ahhoz, hogy akár csak egy vevőd is legyen, akkor érdemes azon gondolkodni, hogyan tudod megoldani, hogy mégis elinduljon a vállalkozásod. Például nem kell semmilyen szolgáltatás vagy termék ahhoz, hogy elkezdj potenciális vevőket toborozni – vagy másképp fogalmazva, követőket. Ha mondjuk elindítasz egy blogot vagy videóblogot, Facebook csoportot, ahova rendszeresen posztolsz tartalmat az ötleteddel kapcsolatban, el tudod kezdeni gyűjteni a potenciális vevőket. A követőket pedig számtalan módon lehet monetizálni – mondjuk egy crowdfunding kampánnyal.

CROWDFUNDING

Crowdfunding, vagy magyarul közösségi finanszírozás az, amikor egy meglévő közönség (vevők, rajongók, követők) dobják össze a pénz. Egy crowdfunding kampány keretében az emberek elővételben kifizetik a terméket, ami még lehet hogy csak terv, így az ötletgazda a bejövő pénzből tudja legyártani magát a terméket.

Ez akkor tud legjobban működni, ha már van saját közönséged, egy követőtábor, vagy mondjuk email feliratkozóid egy hírlevélen. Ha valamilyen hasznos tárgyat/kütyüt terveztél, akkor pedig gyakran saját közönség nélkül is jelentős pénzeket lehet keresni – a crowdfunding portál közönségéből. Magyar találmány például egy sörfőző gép, ami Kickstarteren több száz millió forintot gyűjtött össze egy kampánnyal. A legismertebb crowdfunding oldalak az Indiegogo.com és a Kickstarter.com.

A crowdfunding egyik formája az equity crowdfunding. Ilyenkor több mikro-befektető dobja össze a pénzt egy ötletre, és nem terméket, hanem cégrészesedéseket kapnak. Hogy ezt a magyar törvények keretein belül meg lehet-e valósítani, azt nem tudom. Az egyik legjobb equity crowdfunding portál a fundable.com.

SZPONZOR

Nagyon fontos tudni, hogy a szponzoráció NEM ADOMÁNYOZÁS! Óriási különbség van a kettő között és sokan keverik. Adomány az, amikor valaki úgy ad pénzt, hogy azért semmit nem vár el cserébe. A szponzoráció viszont gyakorlatilag reklámfelület vásárlása. Tehát ha nincs “reklámfelületed”, akkor szponzort se várj.

A szponzor ugyanis azt fogja nézni, hogy mennyi embert tudsz elérni, mennyi embernek tudod reklámozni a szponzort. Hogy ehhez mekkora szám kell, az iparág függő, de ha nincs legalább 5 – 10 ezer követőd, akkor ne is gondolkozz szponzorációban. A szponzorációval is ördögi kör, hogy minél kisebb vagy, annál kevésbé vagy vonzó egy szponzornak, pedig ugye pont akkor jönne legjobban a pénz. Tehát szponzorációban akkor lehet gondolkodni, ha már sok vevőd, követőd van.