
Az egyik legnagyobb mindennapi költekezésünk az élelmiszer. És természetesen az evés nem választás kérdése, mindannyiunknak enni kell. Ugyanakkor sokkal okosabban is lehet gazdálkodni a pénzzel, mint ahogy a legtöbben csinálják.
Sokkal tudatosabbak is lehetünk azzal kapcsolatban, hogy mennyit eszünk, mit eszünk, mennyi étel landol a kukában, vagy hogy valamiért túl sokat fizetünk-e.
Ráadásul ezek a dolgok nem csak a pénztárcánkra vannak hatással, hanem az egészségünkre és a környezetünkre is.
Nézzük meg, mi az a néhány dolog, amivel jelentős pénzt tudunk spórolni az ételeken.
Egyél kevesebbet
Először is a szervezetünknek nincs szüksége annyi ételre, amennyit a legtöbb ember eszik. Létezik néhány olyan népcsoport a Földön, akik nagyon hosszú életet élnek, 100 év fölött. Például Japánban és Olaszországban. Több tanulmány is kimutatta, hogy két dolog közös azok között, akik 100 évnél tovább élnek: 1. Valamilyen fizikai munkát vagy sportot űznek. 2. Sokkal kevesebb kalóriát esznek.
Az elhízás az első számú népbetegségek között van a világon, és ez egyre csak növekszik. Különösen olyan országokban, ahol emelkedett az átlag életszínvonal. Akik több pénzt keresnek, többet esznek, és elhíznak. Én ezt a tendenciát látom Magyarországon is az elmúlt 5 – 10 évben. Gyakran észreveszem az utcán, hogy soha nem volt még ennyi kövér ember Magyarországon, és ez csak néhány éve szembetűnő.
1991 a Szovjet Unió olcsó petróleumot szállított Kubának, viszont amikor összeomlott a Szovjet Unió, a kubai gazdaságnak és mezőgazdaságnak is lőttek. Azt gondolnánk, hogy szegény kubaiak biztosan betegeskedtek az éhezés miatt. De nem ez történt. Hanem az ellenkezője.
Ez a tanulmány leírja, hogy azóta a kubai emberek egészsége drasztikusan javult. A szív- és érrendszeri betegek, elhízottak, cukorbetegek, infarktusok, és más betegségek száma drámaian csökkent Kubában az éhezés óta.
Az időszakos böjtölés egy újabb, tudományosan is alátámasztott mozgalom, ami bizonyítja, hogy ha kevesebbet eszünk, egészségesebbek leszünk. Az időszakos böjtölés az, amikor legalább 16 órán keresztül semmit nem eszünk. Többek közt olyan előnyökkel jár, mint: felgyorsult zsírégetés, csökkent inzulinrezisztencia, csökkenti a gyulladást a szervezetben, beindítja a növekedési hormont, ami fiatalabbá tesz minket, új agysejtek jönnek létre, és beindítja az autofágiát, ami a szervezet sejtmegújítása.
Szóval ha kevesebbet eszel, egészségesebb lesz, lassabban öregszel és még pénzt is spórolsz.
Egészséges étkezés
Természetesen nem csak az ételek mennyisége, hanem a minősége is fontos. Az egyik legegészségesebb alapanyag a cukor. A cukortól kövérek leszünk, cukorbetegek, szívbetegek és még számtalan betegséget okoz. A legújabb tanulmányok szerint a rák egy sejtszintű anyagcsere probléma, amit a túl sok cukor okoz!
A cukor rengeteg élelmiszerben benne van – üdítők, konzervek, müzlik, gyümölcslevek. És ami azt illeti, a cukortól éhesebbek leszünk. Az inzulin egy olyan hormon, ami a tápanyagokat a sejtekhez szállítja a szervezetünkben. És a cukor egy hatalmas kilengést okoz az inzulinszintükben – több cukor, nagyobb inzulinreakció. És az inzulin pedig egy másik hormonra van hatással, a ghrelin nevű hormonra, amit másnéven éhség hormonnak is neveznek.
Tehát minél több cukrot eszel, annál éhesebb leszel. És nem csak a cukor, hanem a keményítő tartalmú ételek, mint például a gabonák, rizs, búza, tészták, sütemények. A keményítő ugyanis cukorrá alakul a szervezetben.
Ha nem eszel cukrot, és lecsökkented a szénhidrát bevitelt, sokkal kevésbé leszel éhes a nap folyamán. Azaz kevesebbet fogsz enni, anélkül hogy éheznél.
És ugye ha kevesebbet eszel, az nem csak az egészségednek fog jót tenni, hanem a pénztárcádnak is, illetve hosszabb, minőségibb életet tudsz élni. Nem beszélve arról, hogy a gyógyszereket is megspórolod ezzel.
Legyen bevásárlólistád
Készíts bevásárlólistát mielőtt vásárolni mész és ragaszkodj ahhoz. Rengeteg dolgot impulzívan veszünk meg, és mellesleg a boltok tudják ezt, és rengeteg trükköt alkalmaznak arra, hogy többet költsünk. De itt a legjobb tipp a diétára: sokkal könnyebb követni egy egészséges étrendet, ha meg sem veszed, és nem tartod otthon az egészségtelen ételeket.
Vidd a listádat, és tartsd magad hozzá, ne vegyél semmi olyat amire nincs szükséged, vagy egészségtelen.
Ja és még egy tipp: soha ne vásárolj élelmiszert éhesen!
Ha van nálatok élelmiszer házhozszállítás, az még jobb. Mert online vásárláskor kevésbé vásárolsz impulzívan. Legalábbis én ezt vettem észre. Nálunk van Tesco házhozszállítás, és azt vettem észre, hogy sokkal kevesebbet költök amióta online vásárolok, és házhoz hozzák. És persze időt is spórolok ezzel.
Kezdj el főzni
Néha rendben van, hogy étterembe megyünk. De napi szinten nekünk kell főzni magunkra. Tudom, hogy sokan nem szeretnek főzni, és nekem sem a legkedvesebb időtöltésem. De amíg az ételen akarunk spórolni (azaz még nem vagyunk dollármilliomosok), addig muszáj rendszeresen főzni.
Amikor étteremben eszel, akkor nem csak a kajáért fizetsz. Hanem fizeted a szakács, a tulajdonos, a pincér, a futár fizetését is. Fizeted az étterem bérletidíját és rezsijét, fizeted mindezeken az áfát és egyéb adókat.
Nem beszélve arról, hogy ha te főzöl, akkor legalább tudod, hogy mi van benne. Az éttermek nagyrésze még mindig olyan egészségtelen alapanyagokkal főz, mint a napraforgóolaj, glutén és cukor amik erősen gyulladáskeltőek és hizlalók.
Szóval főzz magadra, ma már milliónyi recept videó van Youtubeon, úgyhogy nincs kifogás.
Fagyaszd le
Rengeteg étel jut a szemétbe, ami szomorú. És nem csak a pénztárcánk bánja, hanem a környezetünk is. Rengeteg formája van az ételpazarlásnak, például az USA-ban a farmokon sokkal többet termelnek mint amire szükség van, hogy védekezzenek az időjárás ellen. Vagy például amikor az emberek a tányéron hagyják az ételt, vagy a hűtőben megromlani.
Sajnos néha velem is megtörténik ez az utóbbi, a hűtőmben megromlik valami, amit még fel sem bontottam. Ezért szoktam rá arra, hogy szinte mindent lefagyasztok, még amit megfőztem, vagy sütöttem, azt is. Sajtot, húst (nyersen vagy sütve is), zöldséget, gyümölcsöt, vajat. Szinte mindent. Így szinte örökre eláll, nem romlik meg.
És ezzel nem mellesleg időt is spórolok. Néha csak felkockázok egy nagyobb mennyiségű csirkét, sót, fűszert teszek rá, és megpirítom egy tepsin. Aztán kis adagokra osztaom, és lefagyasztom. Ezzel hetekre előre megvan a kajám, és nem kell főznöm. Csak kiveszem a fagyasztóból, és mikroban meglegítve majdnem olyan, mintha frissen sütöttem volna.
Vegyél belőle többet amikor akciós
Részvényt is akkor veszünk, amikor akciós. De élelmiszert is ugyanígy tudunk nézni, hogy mikor melyik akciós. Gondolj bele, ha valamit 40% kedvezménnyel veszel, az olyan, mintha 40% hozamod lenne a pénzeden, az nem olyan rossz.
A szabály: ha akciós, vegyél belőle többet. Ha nincs rajta akció, akkor csak egyet vegyél belőle. Ha túl drága, ne vedd meg, vagy keress olcsóbb alternatívát.
Vásárolj nagy kiszerelést
Akár ugyanazt az ételt olcsóbban is meg tudjuk venni, még akkor is ha nincs rajta kedvezmény. Általában a nagyobb kiszerelés olcsóbb, de nem mindig! Néha a kisebb kiszerelés az olcsóbb, úgyhogy erre is figyelni kell.
Mindig úgy nézzük az árakat, hogy darabszámra vagy kilóra vetítve.
Ne a márkát vedd
A népszerű, TV-ben reklámozott termékek általában drágábbak, pedig ugyanazt árulják. Az emberek pedig általában nem tudatosak ebben, csak megveszik azt a márkát, amit ismernek, amit a TV-ben láttak. Pedig csak jól van reklámozva, és ezért drágább is.
Szóval ne a márkát vedd, kivéve ha tudod, hogy az a jobb.
Gyakran a boltok saját márkás termékei ugyanolyan jó minőségűek, és olcsóbbak.
Ne vegyél palackozott vizet
Gyakran kérdezik emberek, hogy mi értelme van a palackozott víznek. Nem tudják, hogy a csapvízben mennyi szennyeződés, méreganyag van. Először is, a klór az egy méreg, ezzel van tele a csapvíz. Természetesen nem halunk meg tőle, de mégis csak egy méreg, amit nem szabadna innunk.
És nem, a tévhittel ellentétben, nem “száll ki” a klór a vízből, ha vársz egy picit.
És a csapvízben gyógyszermaradványok is vannak, növényirtók, ólom, rozsda, higany, és rengeteg káros vegyianyag. És mondom, nem halunk meg rögtön, ha megiszunk egy csapvizet, de a cukortól sem halunk meg rögtön, mégis naponta több tízezer ember hal meg cukorbetegségben. A cukor is évtizedek alatt fejti ki hatását.
A palackozott víz az egyik alternatíva, de két probléma is van vele. Egyrészt a palackok nagyon szennyezik a környezetet, másrészt sok pénzbe kerülnek.
A legjobb, ha beszerzel egy vízszűrőt, és megszűröd a csapvizet. Én ezt a szűrt vizet használom, nem csak italokhoz, hanem főzéshez is. (Nekem döbbenetes volt látni egyszer, hogy egy ismerősöm szűrt vizet ivott, de a levesbe sima csapvizet tett…)
Még a kávénak is érezhetően jobb íze van szűrt vízzel. Egyébként az éttermek vagy a jobb kávézók is tisztított vizet használnak általában.
The best thing to do is get a water filter to filter the tap water. I use this filtered water not just for drinking but also for cooking too. And even coffee tastes better with filtered water. If you go to a restaurant, they usually use filtered water.
Ültess zöldségeket
Rengeteg embernek van kertje, mégsem ültetnek zöldségeket. Ami nagyon furcsa nekem, hiszen szinte ingyen lenne kajájuk. Ezzel nem csak pénzt lehet spórolni, de teljesen más érzés a saját termesztésű zöldségeket enni.
Ez ugyanolyan mint saját magadnak főzni, valahogy más íze van.
De még ha nincs is kerted, a balkonon is lehet például paradicsomot nevelni. Bár bevallom, hogy nekem ez még nem jött össze, most például valamilyen pók atkák lepték el a paradicsompalántákat, és nem tudom mit lehet kezdni vele.