Posted on

Hogyan nyerj pénzt a vásárlásaidon

Ha nem eredeti áron veszünk meg valamit, hanem akciósan, akkor az olyan, mintha hozamunk lenne a vásárlásainkon. És egyben azt is jelenti, hogy több pénzünk marad befektetni, és hamarabb érjük el az anyagi függetlenséget, azaz hogy ne kelljen dolgoznunk a pénzért. Ezek a látszólag apró spórolások pedig a kamatos kamat miatt idővel óriásira nőhetnek.

1. Az akciós termék szisztéma

Amikor mondjuk rendszeresen bevásárolunk élelmiszerből, háztartáshoz szükséges dolgokból (tisztítószer stb.), akkor érdemes az “akciós termékek szisztémáját” követni. A szisztéma lényege, hogy három szabály van:

– Ha valami normál áron kapható, akkor csak annyit vegyünk belőle, amennyi feltétlenül szükséges 1 hétre.
– Ha valami akciós áron van, akkor vegyünk belőle minél többet, akár hónapokra előre (hacsak nem romlandó).
– Ha valami túl drága, akkor ne vegyünk belőle semennyit, csak ha létszükséglet.

Ezzel a szisztémával lehet a legtöbbet spórolni a vásárlásainkon.

2. Nagyobb kiszerelés

Gyakran a nagyobb kiszerelés olcsóbb, ezért érdemes megnézni, hogy kilója / litere mennyi annak a terméknek amit megveszünk. A nagyobb kiszereléssel így szintén pénzt tudunk spórolni.

3. Sajátmárkás termékek

Az ismert márkák helyett keresd a bolt sajátmárkás, vagy noname termékeit (pl. tisztítószerek), mert ezek gyakran sokkal olcsóbbak viszont ugyanolyan jó minőségűek, mint azok a termékek, amiket TV-ben reklámoznak.

4. Vedd meg januárban

Vannak időszakok, amikor óriási leárazások vannak, ezeket érdemes figyelni. Például januárban 50-60%-os kedvezménnyel szórják ki az előző év ruháit. Hasonló leárazások lehetnek más időszakokban is, mondjuk ősszel a nyári ruhákra.

5. Vedd meg Aliexpressen

Vannak termékek, amiket a hazai webshopok is Kínából rendelnek, csak ők még ráteszik a vámot, áfát, nyereséget, szállítást. Ha te ugyanezt megrendeled Kínából, akkor ezekért nem kell pluszban fizetned, és ugyanazt a terméket kapod. Attól nem kell félni, hogy megérkezik-e. Az Aliexpress maximálisan védi a vevőt. Tehát ha megírod nekik, hogy nem kaptad meg a csomagot, vagy összetörve jött, akkor kérdés nélkül visszautalják a pénzed!

Évek óta rendelek Aliexpressről és még mindig minden megjött. Ha hibás volt, azonnal visszautalták az árát, még a terméket sem kellett visszaküldenem.

Viszont ha olyan dolgot akarsz venni, ami nem létszükséglet, hanem csak “szép és csillogó” (mondjuk egy okoskarkötő vagy egy új körömlakk), akkor inkább gondolkozz el, hogy megéri-e elbukni azon azt a pénzt, amit termelne neked ha befektetnéd.

6. Legyen bevásárlólistád

Bevásárlás előtt mindig írj egy listát, hogy mi az amire szükséged van! És kövesd is pontosan. Ezzel TALÁN meg tudod előzni, hogy ne legyenek impulzus vásárlásaid, azaz hogy érzelemből megvegyél olyan dolgokat amikre nincs is igazán szükséged.

7. Vedd meg online (Tesco házhozszállítás)

Persze a boltok minden pszichológiai trükköt bevetnek, hogy minél több pénzt költs el náluk ha már ott vagy… kellemes zene, tágas tér a polcok között, szemmagasságban elhelyezett termékek… a gyerekek szemmagasságában elhelyezett színes édesség vagy játék.

Ha nem tudsz uralkodni magadon, akkor inkább rendeld meg online. Budapesten legalábbis már a Tesco, az Auchan és a Spar is házhoz szállít. Remélhetőleg ez hamarosan mindenhol elérhető lesz. És a gyerek sem fog hisztizni, hogy vegyél neki valami “szemetet”.

Mi azt vettük észre, hogy valahogy mindig fele annyit költünk, ha Tesco házhoz szállítást rendelünk… érthetetlen. 🙂

8. Vedd meg használtan

Az egyik legnagyobb kiadás az ember életében az autó. Egy felmérés azt mutatta ki, hogy egy átlag milliomos soha nem vesz 5 évesnél fiatalabb autót! Az autók az első 5 évben veszítenek legtöbbet az értékükből, pedig akkor még teljesen használhatóak.

Vagy például használt ruhákat is nyugodtan lehet keresni. Szerintem a férfiak 99%-a soha nem veszi fel az esküvői öltönyét az esküvő után. Ezért találni (egyszer) “használt” jó öltönyöket féláron.