Posted on

Hogyan ne veszítsünk pénzt a tőzsdén

A legelső dolog, ami az embereknek eszébe jut a tőzsdéről, hogy az kockázatos, mert pénzt lehet veszíteni. Mindenki hallott már sztorikat, hogy emberek sok pénzt buktak a tőzsdén, és persze senki nem szeret pénzt veszíteni.

De valójában ha néhány alap dolgot megtanulsz, akkor nagy eséllyel elkerülheted, hogy pénzt veszíts. Nézzük, mik ezek a dolgok, amiket érdemes megtanulni.

1. Ne pánikolj

Talán ez a leggyakoribb oka, hogy miért buknak pénzt az emberek a tőzsdén. A piac leggyakrabban csak emelkedik. Viszont vannak időszakok, amikor az árak összezuhannak, vagy egy kisebb korrekció van. Amikor tömegek kezdik eladni a részvényeiket, és minden esik.

Az ilyen helyzetekben a legtöbb ember nem tud racionálisan gondolkodni. Ez az amit pánik eladásoknak nevezünk.

Tavaly, amikor a vírus bekerült a hírekbe, egy nagy pánik volt a tőzsdén. Az S&P 500 31%-ot zuhant a csúcsról.

Tehát ha pénzt tettél részvényekbe pont a zuhanás előtt, és a pánik közepén, a “legalján” adtad el a részvényeid, akkor 31%-ot buktál.

De ha semmit nem csináltál, ma sokkal többet ér a befektetésed. Nem beszélve arról, hogy ha még vásároltál is a pánikban (mint ahogy azt én tettem), akkor ma még nagyobb hozamod van a befektetéseiden.

Úgyhogy vannak időszakok néha, amikor ilyen pánik eladások vannak, viszont csak akkor buksz pénzt, ha te is eladsz a pánikban. Azok a befektetők keresnek a legtöbb pénzt, akik VÁSÁROLNAK a piaci pánikokban.

És néha nincs is semmilyen racionális magyarázat arra, hogy miért esik a piac. 2018 decemberében az S&P 500 15%-ot zuhant. Két hónappal kéőss pedig az árak már megint ugyanott voltak, mint a zuhanás előtt. Mi történt? Semmi nem történt. Igazából senki nem tudja, hogy miért volt zuhanás.

A lényeg, hogy nem mindig racionális ami a tőzsdén történik az árakkal. De csak akkor buksz pénzt, ha eladod a részvényeid a pánikban.

2. Tudd, hogy mit veszel

Az is meglehetősen rizikós, ha olyan cégek részvényeit veszed, amikről nem tudsz semmit. Extrém rizikós, ha csak azért veszel egy részvényt, mert népszerű, vagy mert menő terméke van, vagy mert a hírekben hallottad már a nevét.

Csak azért mert egy cégnek menő a terméke, vagy ismert márkája van, még nem biztos, hogy jó befektetés. Ha a hájp alapján veszel részvényt, akkor nem befektetsz, hanem szerencsejátékot űzöl.

Ha nem akarsz egyedi részvényeket venni, akkor csak vedd meg az S&P 500 csomagot havonta, és aztán felejtsd el. Így nem kell olvasgatnod a cégek beszámolóit.

De ha egyedi részvényekbe fektetsz, akkor tudnod kell, hogy mi a helyzet a céggel. Mennyi pénzt termel, és hogy növekszik-e a bevétel, vagy csökken.

3. Ne vegyél túlértékelt részvényeket

Szóval találtál egy tökjó céget, aminek jól megy a biznisz, a bevétel növekszik, az osztalék növekszik, minden tökéletes. De mi a helyzet az értékeltséggel?

Az értékeltség extrém fontos, és tudjuk, hogy nem mindig racionális ami az árakkal történik a tőzsdén. Nagyon sok cég túlértékelt, és nagy rizikó megvenni ezeket a részvényeket.

Ha túlértékelt részvényeket veszel, akkor minimalizálod a hozamodat, sőt pénzt is bukhatsz.

Ez az egyik oka, amiért az emberek pénzt buknak a tőzsdén. Lehet hogy kiváló céget vesznek, de túl drágán veszik meg.

Én mindig olyan részvényeket veszek, amik alulértékeltek. Ez minimalizálja a kockázatomat ÉS maximalizálja a hozamom. Például a Whirlpool részvényét akkor vettem, amikor még alulértékelt volt, és most 150%-os árfolyamnyereségem van rajta. Nem beszéle az 5,46%-os osztalékhozamomról.

Ha a Whirlpoollal valami negatív esemény történik, és a részvény ára a felére zuhan, én még akkor is keresni fogok rajta pénzt, mivel alulárazva vettem.

4. Diverzifikálj

Egy másik hiba amit elkövethetsz, hogy nem diverzifikálsz. Pedig azt szokták mondani, hogy a diverzifikáció az egyet ingyenebéd a befektetések világában.

Sokan hallanak például valami pletykát, hogy mondjuk a szomszédjuk keresett kétszázezret a Tesla részvényével, és a pletyka alapján belenyomnak egy rakás pénzt ebbe az egy részvénybe.

Ha minden pénzed 1 részvénybe teszed, és az az egy cég összeomlik, akkor az összes pénzed bukod. De ha 30 különböző részvényben van a pénzed, akkor csak a pénzed 3%-a van egy cégben. Tehát ha egy cég befuccsol, akkor csak a pénzed 3%-át bukod.

Még a legokosabb, legsikeresebb befektetőknek is meglehetősen diverzifikált portfóliója van. Bill Gatesnek 24 részvényben van a pénze. Warren Buffettnek 46 részvényben.

5. Kerüld el az osztalékcsapdát

Erről már írtam korábbi cikkben. Ha osztalékbevételre számítasz, akkor fontos tudni az osztalék csapdáról.

Ha egy részvényen magas az osztalékhozam, akkor az nem azért van, mert senki más nem tud erről a részvényről rajtad kívül. Hanem azért, mert valami gebasz van a céggel.

Általában a legmagasabb osztalékhozamú cégek a legkockázatosabbak.

Bár lehetnek kivételek, de nagyon tudnod kell, hogy mit csinálsz, amikor magas osztalékhozamú részvényt veszel.

Én általában elkerülöm azokat a részvényeket, amiknek magasabb az osztalékhozama mint 5% – 6%. Bár néha teszek kivételt, és nagyon ritkán megveszek részvényt 8 – 9%-os osztalékhozammal is.

6. Legyél passzív

A logika azt diktálná, hogy ahhoz, hogy pénzt keressünk részvényekkel, aktívnak kell lennünk, és kemények kell dolgoznunk. Pedig ez távol áll a valóságtól.

A Fidelity nevű brókercég felmérést végzett, hogy mely befektetők kerestek a legtöbb pénzt 2003 és 2013 között. Kiderült, hogy a legjobb befektetők vagy halottak, vagy elfelejtették, hogy részvényeik vannak.

Szóval gondold ezt végig egy pillanatra. A LEGINAKTÍVABB befektetők, akik azért voltak inaktívak, mert vagy meghaltak, vagy elfelejtették, hogy részvényeik vannak, ők keresték a legtöbb pénzt a tőzsdén!

Ez azért van, mert az emberek állandóan megpróbálják kijásztani a rövid távú mozgását az áraknak. Pedig már számtalanszor bizonyították, hogy SENKI soha nem tudta még megjósolni a rövid távú mozgásokat.

Sőt, minél aktívabb valaki, annál több pénzt veszít.

Ezért is szokták mondani, hogy a részvényportfólió olyan mint egy szappan – minél többet nyúlsz hozzá, annál kisebb lesz.

Persze ha egyedi részvényeket veszel, akkor érdemes rájuk nézni ÉVES SZINTEN, de nem napi szinten.

A média szeret napi szinten írni a részvények ármozgásáról, de ez azért van, mert nekik MUSZÁJ írni valamiről napi szinten, ezzel keresnek pénzt.

De napi szinten követni a tőzsdét teljesen haszontalan. Rendszeresen eladni meg újra vásárolni a részvényeket pedig idő és pénzt pocsékolás.

Ha ezen a linken keresztül nyitsz Interactive Brokers számlát, akkor 1000 dollár értékig ingyen kapsz részvényeket: https://bit.ly/3q0qy5K