Posted on

Hogyan működnek a részvények

A részvények az egyik legnépszerűbb befektetési forma a világon, bár itthon még jelentősen le vagyunk maradva ezen a téren. Pedig részvényeket ma már bárki vehet aki szeretne pénzt keresni. De hogyan működnek a részvények, és hogyan tudunk velük pénzt keresni?

Mi az a részvény?

Amikor egy cég a “tőzsdére megy”, az azt jelenti, hogy bárki megveheti a részvényeit a tőzsdén. Amikor részvényt veszünk, cégrészesedést veszünk. Vagy máshogy fogalmazva, a cég egyik tulajdonosává válunk.

Persze attól, hogy megveszed a Tesla részvényét, még nem kell elmenned a céges üzleti találkozókra, és nem kell bevonnod magad a céggel kapcsolatos mindennapi teendőkbe, tehát ez nem olyan, mintha egy saját kis vállalkozást indítanál. A részvénytulajdonosok csak passzív befektetők, akiknek az égvilágon semmi munkát nem kell elvégezni.

Hogyan tudunk pénzt keresni részvényekkel?

Kettő oka lehet annak, hogy meg akarunk venni egy részvényt. Először is azért, mert a cég pénzt termel, és a profit egy részét kifizetik a részvénytulajdonosoknak. Ezt hívják osztaléknak. Tehát ha megveszel egy részvényt, akkor neked is jár az osztalék, azaz pénz. Már amennyiben osztalékfizető cég részvényét vetted. Ugyanis nem mindegyik cég fizet osztalékot!

A másik ok amiért részvényt akarunk venni, hogy később drágábban adjuk el. Mondjuk ha megveszek egy részvényt 100 dollárért, akkor később 200 dollárért akarom eladni. Ezt hívjuk árfolyamnyereségnek.

Persze a részvényekkel nem csak keresni, hanem pénzt veszíteni is lehet.

Ha a cégek pénzt termelnek, akkor hogyan lehetséges az, hogy pénzt lehet veszíteni a részvényekkel? Ennek több oka lehet.

Először is, lehet hogy egy nagyon jó cég részvényét vetted meg, csak a probléma az, hogy túl drágán vetted. Ugyanis a tőzsdén az ár és az érték nem mindig egyezik. A részvények lehetnek alulárazottak, túlárazottak is.

milyen részvényt érdemes venni

És a részvényárak állandóan fel és le mozognak. Ezt hívják volatilitásnak.

Tehát lehet, hogy egy nagyon jó cég részvényét vetted meg, csak a probléma az, hogy akkor vetted, amikor túl drága volt. És ilyenkor nagy az esélye hogy pénzt fogsz bukni. Ugyanis a részvény árak, hosszú távon, mindig visszatérnek a valós értékhez.

Szóval mit tegyünk, hogy ne veszítsünk pénzt a tőzsdén?

Alapvetően két stratégiát követhetsz. Az egyik, ha “csomagban” veszed meg a részvényeket, úgynevezett ETF-ekben vagy passzív indexkövető alapokkal. Ezek a “csomagok” rengeteg cég részvényét tartalmazzák.

Például az S&P 500 az 500 legnagyobb amerikai cég részvényét tartalmazza. Olyan cégek, mint Pepsi, Tesla, IBM, Microsoft, Google, Facebook, Amazon, 3M, Apple, Nike, Starbucks stb.

Ezekből a részvényekből sok a túlárazott, de ugyanakkor sok az alulárazott részvény is. Szóval összességében a csomag megvásárlásával egy piaci átlagot kapsz, azaz kiegyenlítik egymást. Ha egy ilyen részvénycsomagot veszel, akkor nem kell foglalkoznod az egyedi cégek elemzésével, mivel a piaci átlag hosszútávon csak növekszik.

A másik stratégia, ha megtanuljuk hogyan azonosítsunk jó befektetési lehetőségeket egyedi részvényekben. Ehhez meg kell tanulnunk, hogyan kell elemezni egyedi részvényeket.

Fontos tudni, hogy a befektetők nem próbálják megfejteni a részvényárak rövid távú mozgását. Bár nyilván az a cél, hogy a részvényeinket magasabb áron adjuk el mint amennyiért vettük, nem napi de még csak nem is heti szinten kereskedünk a részvényekkel.

A befektetők évtizedek alatt halmozzák fel a vagyonukat részvényekben, és a jövőben TALÁN eladják a részvényeiket, mondjuk ha nyugdíjba mennek.

Ha te a részvényárak napi mozgását akarod eltalálni, akkor nem befektetsz, hanem spekulálsz, vagyis szerencsejátékot űzöl. A kettő között óriási különbség van. De fontos tudni, hogy a napi kereskedésből még senki nem gazdagodott meg – csak a brókercégek.

A legbiztonságosabb módja a részvénnyel való pénzkeresetnek a hosszú távú gondolkodás, azaz megvesszük a részvényt, és hosszú évekig vagy évtizedekig tartjuk. Ez nyilván sokkal egyszerűbb akkor, ha osztaléknövelő részvényeket tartunk, amik folyamatosan bevételt generálnak nekünk.