Posted on

Hogyan lehet részvényt venni

részvény

Ahhoz, hogy részvényt tudjunk venni, szükségünk van valamilyen befektetési számlára (vagy más néven értékpapír számlára), valamelyik brókercégnél.

A brókercég egy olyasmi intézmény, mint egy bank. A befektetési számla pedig hasonló egy bankszámlához.

Azzal a különbséggel, hogy a befektetési számlán pénzt is tarthatunk és értékpapírt is – értékpapír alatt például részvényt értünk.

Több hazai és külföldi intézménynél is lehet brókerszámlát nyitni. Ami számomra a legjobb választásnak tűnt, az a külföldi Interactive Brokers.

Miért pont Interactive Brokers? (A továbbiakban IB)

Befektetésnél nagyon kell figyelnünk a költségekre, mert az alacsonynak tűnő költségek hosszútávon megeszik a hozamunkat. Ha laikusan azt halljuk, hogy 1-2% költség, akkor azt hisszük, hogy az nem olyan sok, hiszen mi az az egy-két százalék? A befektetések világában viszont ez egy magas költségnek számít, mert hosszú távon (a kamatos kamat miatt) elviszi a hozamunk jelentős részét.

Az IB-nél alacsonyak a költségek. A számlavezetési díj havi 10 dollár (kb. 2900 Ft), de ez igazából egy inaktivitási díj inkább. Ugyanis amerikai részvényeken 1 dollár a vételi jutalék, azaz ha 10 részvényt veszek, akkor már nem kell pluszban havidíjat fizetnem. Ha pedig 3 részvényt veszek egy hónapban, akkor plusz 7 dollár inaktivitási díjat kell fizetnem.

Ha elérjük a 100.000 dollár értéket a részvényeinkkel, akkor pedig havidíj sincs, tehát ingyenes!

Mennyire biztonságos az IB?

Az IB egy tőzsdén bejegyzett részvénytársaság, és minden pénzügyi adata nyilvánosan elérhető.

Az IB cégnél 350.000 ügyfélnek van számlája, 86 milliárd dollár vagyonnal. Az ügyfelek pénzét több bankban tartják, nem egy helyen, és egyik bankban sincs a teljes pénz 5%-nál több.

A számlák 500.000 dollárig (kb. 145 millió forintig) biztosítva vannak. Magyar brókercégnél csak 30 millió forintig vagy biztosítva! Ez a biztosítás nem azt jelenti, hogy ha te hülyeséget csinálsz, és pénzt buksz, akkor visszatérítik. Ez azt jelenti, hogy ha maga a pénzintézet csődbe menne, akkor 145 millió forintig biztosítva van a pénzed.

Erről itt olvashatsz részletesebben: https://www.sipc.org/for-investors/what-sipc-protects

Korábban 10.000 dollár volt a minimum limit hogy IB számlát nyiss, ma már nulla pénzzel is lehet nyitni.

Amikor új számlát nyitok, akkor ugyanúgy, mint egy banknál, meg kell adnom a személyes adataimat (lakcímkártya, útlevél stb.), csak itt nem kell fizikailag bemennem a bankba, hanem online is lehet intézni.

Az Interactive Brokers számlanyitásról készítettem egy PDF-et, amiben lépésről lépésre bemutatom a regisztráció menetét, itt tudod letölteni feliratkozás után:

Ha megnyitottam a brókerszámlámat, akkor az első lépés, hogy pénzzel kell feltöltenem.

Ezt úgy is megtehetem, hogy forintot utalok – ehhez az IB egy magyar bankszámlát fog megadni (ha forintot utalok). És miután a forint rákerült a brókerszámlámra, ott át tudom váltani dollárra. (mivel csak amerikai részvényeket veszek, ezért dollárra van szükségem).

A másik opció pedig, ami nemrég lett elérhető, az a Revolut, amivel olcsón tudunk devizát váltani forintról, és semmilyen extra díja nincs, így érdemesebb ezt választani. Tehát forintot töltök fel Revolutra, átváltom dollárra és onnan ingyen átutalom az IB számlámra a dollárt.

Ha rajta van a pénz a brókerszámlámon, kezdhetek részvényeket venni

Mindegyik részvénynek van egy úgynevezett ticker kódja, amivel be lehet azonosítani. Ez általában 3-4 betűből áll.

Az Apple ticker kódja pl. AAPL, a Pepsi ticker kódja PEP, a Coca Cola ticker kódja pedig KO.

Az IB-nek van egy mobil appja és egy asztali szoftvere is, amivel tudunk részvényt venni. Ha megnyitottuk, a szoftver keresőjébe be kell írnunk az adott részvény ticker kódját.

Látni fogunk két árat, ASK és BID. Mit jelentenek ezek?

Ugyanúgy, mintha nyaralni mennél, és elmennél eurót váltani, akkor látsz egy vételi és egy eladási árat. A részvényeknél is ugyanez a helyzet.

Az ASK az az ár, amit az eladók elfogadnak a részvényért. A BID pedig az az ár, amit a részvényt venni akarók licitálnak, tehát hajlandóak fizetni érte.

Tehát meg kell adni, hogy milyen áron akarod megvenni, és hány darab részvényt akarsz (más néven pozíciót).

Hamarosan erről, a részvényvásárlás lépéseiről is lesz egy cikk, képernyőmentésekkel!

Ha ezen a linken keresztül nyitsz Interactive Brokers számlát, akkor 1000 dollár értékig ingyen kapsz részvényeket: https://bit.ly/3q0qy5K