Posted on

Hogyan legyünk gazdagok – Marc Cuban szerint

hogyan legyünk gazdagok

Marc Cuban egy amerikai milliárdos, többek közt a Dallas Mavericks kosárlabdacsapat tulajdonosa. Amikor a dotkom lufi tetőzött, Marc eladta a broadcast.com weboldalt a Yahoo-nak 5,7 milliárd dollárért. Nemrég megosztott néhány tippet, hogyan tudunk közelebb kerülni a meggazdagodáshoz. Nézzük is, milyen tanácsokat ad.

1. “Élj úgy, mint egy diák

Amikor először kezdünk egy kicsit több pénzt keresni, akkor rögtön arra gondolunk, hogy végre megvehetünk drágább dolgokat is. Egy szép új autó, egy nagyobb ház, medence, külföldi nyaralás…

Viszont ha meg tudunk maradni ugyanazon a költési szinten, mint korábban, és a többi pénzt befektetjük, akkor garantáltan gazdagok leszünk.

A bónusz ebben az, hogy rájössz, hogy semmivel nem vagy boldogtalanabb, ha kevesebb pénzt költesz – sőt, nagyobb biztonságban fogod érezni magad. Számtalan tanulmány kimutatta, hogy az emberek nem lesznek boldogabbak a több pénz költésével.

A rossz hír viszont az, hogy ha ezen a szinten sem vagy boldog, akkor milliárdosként sem leszel az, mert a több pénz költése ezt nem fogja megoldani.

Viszont ha sokkal több pénzt keresel, mint amennyire szükséged van, akkor máris gazdag vagy.

2. “Ne használj hitelkártyát”

Ezt én kiegészíteném azzal, hogy ne használjunk semmilyen hitelt. A hitel egy negatív cashflow, a befektetés totál ellentéte. Erről írtam már itt.

3. “Tedd félre hat havi kereseted

Nem befektetésbe, hanem pénzként! Ha kirúgnak az állásodból, vagy épp utálod a jelenlegi állásod, vagy bármi történik a bevételeiddel, akkor nem leszel bajban.

4. “Fektesd a pénzed olcsó részvényindexbe”

Ha nem értesz a részvényekhez, és megelégszel az átlagos piaci hozammal (kb. éves átlagban 9% hozam), akkor azt tanácsolja, hogy fektesd a pénzed valamilyen S&P 500 követő indexbe.

Ennek hátránya, hogy nem biztosít folyamatos cashflowt (ellentétben az osztalékfizető részvényekkel), hanem csak a részvény eladásával tudsz pénzt kivenni. Viszont ha épp piaci visszaesés van (ami biztos hogy lesz valamikor), akkor nem jársz túl jól, ha épp egy visszaeséskor adod el a részvényeid.

5. “Fektess 10%-ot valamilyen kockázatos helyre”

Ha szeretsz kockáztatni, akkor azt javasolja, hogy a pénzed 10%-át tedd valami kockázatos helyre – példának Bitcoint említ. Viszont azt is hozzáteszi, hogy ha ezt teszed, akkor számolj azzal, hogy ez már elbukott pénz.

Ennek az oka egyértelmű, a kockázatosabb befektetésekkel sokkal nagyobb hozamokat lehet elérni, de ugyanakkor nagyobb az esély is arra, hogy elbukjuk a pénzt.

6. “Vásárolj nagy tételben vagy akciósan”

A szokványos befektetéseken annyira alacsonyak a rövid távú hozamok, hogy jobban járunk, ha akciósan vásárolunk valamit. Ha mondjuk 50% kedvezmény van a fogkrémen, akkor vegyél többet, ami 1-2 évre elegendő. Ekkora hozamot semmivel nem lehet elérni rövid távon.

7. “Mindig alkudozz”

Nem csak a piacon, de meglepően sok helyen lehet alkudozni. Ha mondjuk elmész egy jóga órára, ahol 15.000 Ft a bérlet, mondd hogy neked csak 10.000 Ft-od van. El fogják fogadni a pénzt, hidd el. Ha nem, akkor máshol is lehet jóga órára menni.

8. “Olvass könyveket”

Persze nem Harry Pottert, hanem pénzügyi, befektetéssel kapcsolatos könyveket. A tudás az egyik legjobb befektetés. Néha 1 könyv meg tudja változtatni a teljes gondolkodásunkat, vagy a hozzáállásunkat az élethez, esetleg a pénzügyi tudásunkat.