Posted on

Hogyan fektess be kis pénzt

Valószínűleg mindenki szeretne passzívan pénzt keresni valamilyen befektetéssel, azaz hogy ne neki kelljen dolgoznia a bevételért, hanem a pénze dolgozzon neki. Azonban nagyon sok embernek nincs túl sok félretett pénze, amivel beszállhatna, így sok esetben bele sem kezdenek. Mit tudsz tenni akkor, ha kevés pénzed van, de szeretnél elkezdeni befektetésekkel foglalkozni?

Amikor befektetésről vagy részvényekről van szó, akkor mindenki kiöregedett, öltönyös milliárdosokra gondol, és sokan azt hiszik, hogy csak akkor tudsz befektetéssel foglalkozni, ha nagyon sok pénzed van. De az igazság az, hogy bárki, akár kis pénzzel is el tud kezdeni befektetni, és idővel sok pénzt tud keresni a befektetésein. A vagyongyarapítás abban áll, hogy képesek vagyunk-e rendszeresen jó pénzügyi döntéseket hozni.

Kezdd el most

Hogy mennyit fogsz keresni befektetésekkel, az három dolgon múlik:

1. Mennyire korán kezded el.
2. Mennyi pénzt fektetsz be.
3. Mekkora hozamot tudsz elérni.

Először is, felejtsd el azt, hogy neked nagyon sok pénzt kell összegyűjtened ahhoz, hogy elkezdj befektetni. Bármennyi kis pénzed van, kezdj el befektetni most! Hidd el, hogy hálás leszel magadnak ezért később. Mert ahogy írtam, az hogy MIKOR kezdesz el befektetni, nagyban befolyásolja, hogy mennyi pénzt fogsz keresni. Alapszabály, hogy minél hamarabb kezdesz befektetni, annál több pénzt fogsz keresni.

Sok embert ismerek, aki azért nem kezdett még el befektetni, mert “nincs elég pénze”, hogy elkezdje. És ezt 5-6 éve mondja. Ha viszont csak 5 évvel ezelőtt elkezdtél volna befektetni, már sokkal jobb helyzetben lennél, BÁRMENNYI pénzt is tettél volna bele. Ugyanis az 5 évvel ezelőtti szintet például a részvénypiac (amin a legtöbbet lehet keresni) már soha nem fogja elérni. Ha pedig beleszámítjuk az 5 év alatt kapott osztalékokat, akkor meg pláne behozhatatlan.

A másik probléma az, hogy akik nem kezdenek el akár kis pénzzel is befektetni, azok általában el is költik a pénzt – így soha nem is lesz több pénzük. Ha már betetted a pénzed részvénybe, és a brókerszámládon van, akkor tudod, hogy ahhoz nem szabad hozzányúlnod, tehát nem fogod elkölteni. Ha csak ott van a bankszámládon a pénz, akkor bármikor egyszerűen elköltheted valamire, amire nincs is igazán szükséged.

Az is fontos, hogy ha kis pénzzel kezdesz, akkor kialakítasz egy olyan diszciplínát, ami megköveteli a befektetést. Például rendszeresen havonta valamennyit mindenképp a befektetési számládra utalsz, és nem költöd el, hanem mondjuk részvényt veszel belőle. Ezt el kell kezdeni valahol, és rá kell állítani a gondolkodásmódunkat, azaz meg kell győzni magunkat, hogy jobban járunk a részvénnyel, mintha elköltenénk azt a pénzt. És az sem utolsó szempont, hogy a technikai dolgokhoz (például hogyan, és mikor veszek meg egy részvényt) ÉS a részvénypiaci hullámzásokhoz hozzá kell szokni. A piac ugyanis vagy fent van, vagy lent. Ezt pedig sokkal jobb kis pénzzel megtanulni, mint nagyobb vagyonnal.

Fektess önmagadba

A második pont a hozam szempontjából ugye az, hogy mennyi pénzt tudsz befektetni. Ha több pénzt fektetsz be, nyilván több pénzt fogsz keresni a befektetéseiden. Viszont itt ugye pont arról beszélünk, hogy mi van akkor, ha kevés pénzünk van. Ez esetben marad az, hogy milyen korán kezdted el a befektetést ÉS mekkora hozamot tudsz elérni.

A legtöbb ember ilyenkor biztosan azt várja, hogy találjon valami fantasztikus befektetést, amibe csak nagyon kevés pénzt tesz bele, és abból majd hatalmasat fog kaszálni. De az igazság az, hogy sokkal SOKKAL könnyebb növelni a kereseted, mint magasabb hozamot elérni. Lehet, hogy nem ezt a választ vártad, de erre a válaszra van szükséged.

Igen, kényelmes lenne, ha nagyon kevés pénzből, passzívan tudnánk nagyon sok pénz keresni. És nem mondom azt, hogy ilyen nem létezik, de erre nagyon kevés az esély. Ha viszont saját magadba fektetsz, mondjuk elvégzel valami tanfolyamot, fejleszted magad a saját a szakmádban, vagy akár kitanulsz egy új szakmát, akkor sokkal több pénzt tudsz keresni. Igaz, hogy ez egyáltalán nem passzív, mert erőfeszítés, munka és idő, viszont minimális pénzbefektetéssel ezzel tudsz a legtöbb pénzt keresni. Tegyük fel, hogy kitanulsz egy szakmát. Most mindegy, hogy 1 év alatt, vagy 4 év alatt, de meg tudod csinálni – ha akarod. Ha most 200 ezer forintot keresel, és utána 400 ezer forintot, akkor 15 év alatt 36 millió forinttal fogsz TÖBBET keresni. Ha pedig sokkal több pénzt keresel, akkor nem kérdés, hogy a befektetésed is sokkal gyorsabban fog nőni.

Manapság jellemző, több ismerősömnél látom, hogy kevés pénzből nagyon gyorsan akarnak sok pénzt keresni, ezért nagy hozamokat hajszolnak. De a befektetések világában alapvető, hogy a nagy hozam nagy kockázattal párosul. És manapság mi az ami nagy hozamokat ígér? A Bitcoin és egyéb kriptovaluták. Nyilván nagyon szépen hangzik, hogy beteszek 1-2 milliót Ethereumba, aztán milliárdos leszek, de sajnos erre kicsi az esélyed. Ha viszont ugyanazt a pénzt önképzésre költenéd, akkor sokkal nagyobb fizetést tudnál elkérni, azaz sokkal biztosabban növekedne a pénzed. Tehát felejtsd el a kockázatos befektetések hajszolását, és inkább tanulj helyette, sokkal nagyobb eséllyel fogsz több pénzt keresni.

Csökkentsd a kiadásaid

Nagyon sok embernél nem az a gond, hogy nem keres elég pénzt. A probléma az, hogy sokat keres, de sokat is költ. Sőt, ami azt illeti, sokan keveset keresnek, és úgy is túl sokat költenek. Pedig a világ legegyszerűbb dolga visszavenni a költéseinkből. Sokkal egyszerűbb, mint magasabb hozamot elérni ÉS sokkal egyszerűbb, mint magasabb fizetést kérni. Ugyanis a legtöbb ember rendszeresen költ fölösleges dolgokra.

A spórolás kategória egy hatalmas téma, ezért egy fejezetben nehéz részletesen belemenni, de az alap az, hogy arra költsünk pénzt, amire TÉNYLEG szükségünk van. Mi az amire tényleg szükségünk van? Azok a dolgok, amik nem választás kérdése, hanem muszáj befizetni. Ilyenek a lakhatás, a rezsi, az élelmiszer, a ruhák és a közlekedés. Minden más az már döntés kérdése. Legfőképp az olyan dolgok, mint a medence, a robot porszívó, vagy egy drága okostelefon. Ma nagyon könnyű elkölteni minden pénzünket, mert ma már végtelen mennyiségű termék és szolgáltatás van, és a cégek ezerrel nyomják az arcunkba a reklámokat. Ezért nagyon tudatosnak kell lenni abban, hogy mire költünk és mire nem. És semmivel nem leszel boldogtalanabb, ha nem robotporszívóra költöd a pénzed, hanem inkább befekteted, sőt.

Tanulj befektetésről

A vagyongyarapodásunk üteme azon is múlik, hogy mekkora hozamot tudunk elérni a befektetéseinken. Igaz, hogy nem érdemes hatalmas hozamokat hajszolni, és emiatt túl kockázatos eszközökbe fektetni, de azért érdemes megtanulni a különböző befektetési formákat ahhoz, hogy tudd, hogy melyikkel lehet nagy valószínűséggel, és ésszerű kockázat mellett több pénzt keresni.

De akár egy befektetésen belül is képezheted magad ahhoz, hogy jobb megtérüléseid legyenek. Például ha ingatlanba fektetsz, valószínűleg több pénzt fogsz vele keresni, ha nem ész nélkül csinálod (mint a legtöbb ember), hanem utánaolvasol. Részvénybefektetésnél pedig nem árt megtanulni, hogy hogyan értékeljünk egy céget, ugyanis ha alulárazott részvényeket veszünk, akkor nagyobb hozamot tudunk elérni, mint az átlag.

Ez is az önképzés kategória, ahol minimális pénztbefektetéssel látványos eredményt lehet elérni. Ha csak néhány tananyagot és könyvet megveszel, az nem kerül többe néhány tízezer forintnál, mégis többet fogsz tudni a témáról, mint a legtöbb befektető. Ugyanis a legtöbb befektető manapság egyáltalán nem tájékozódik mielőtt pénzt tenne valamibe.