Posted on Hozzászólás most!

Hogyan érdemes részvénybe fektetni

Sokakban felmerül a kérdés, főleg ha még semmilyen befektetésük nincs, hogy hogyan érdemes elkezdeni részvénybe fektetni. Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, milyen lépéseket kell megtenni és mégis hogyan működik az egész.

Nézzük mik a legfontosabb szempontok, amiket át kell gondolnod, ha érdekel a részvénybefektetés.

Mi az alternatíva?

Egy amerikai jazz zenész, Ellis Marsalis mondta: “Nem tudod, hogy milyen zenét szeretsz. Azt szereted, amit ismersz. Ahhoz, hogy tudd milyen zenét szeretsz, mindent ismerned kell.”

Ugyanez igaz a befektetésekre is. Ahhoz, hogy tudd melyik a legjobb befektetés, valamilyen szinten minden befektetési formát ismerned kell. Ugyanis a legjobb kérdés a befektetések világában az, hogy “mi az alternatíva?”.

Ha nem tudod, hogy mi az alternatíva, akkor nem tudod, hogy melyik a legjobb befektetés. Például a legtöbb ember semmi mást nem ismer, csak az ingatlanbefektetéseket. Ennek ellenére azt állítják, hogy az a legjobb befektetés. Miközben a részvényekkel nagyobb hozamokat lehet elérni, ráadásul sokkal kevesebb munkával.

De honnan tudjuk azt, hogy mi lesz a legjobb befektetés a jövőben? Nem tudjuk. Semmiben nem lehetünk 100% biztosak, DE ami a múltban működött, az nagy valószínűséggel a jövőben is fog.

Ehhez meg kell nézni, hogy hogyan teljesítettek az adott befektetési formák az elmúlt 30 – 50 vagy akár 200 évben. Szerencsére erről rengeteg adat van, és az elmúlt 200 évben a részvényeken lehetett a legtöbb pénzt keresni.

Megváltozhat ez a jövőben? Persze, bármi lehetséges. Csak nem nagy a valószínűsége.

Mi a célod?

A részvényeken kétfajta hozamunk lehet, árfolyamnyereség és osztalék. Árfolyamnyereség, ha ma megveszem a részvényt egy adott áron, és évekkel később sokkal többért tudom majd eladni. Bizonyos cégek pedig a megtermelt nyereség egy részét osztalék formájában kifizetik a részvénytulajdonosoknak.

Tehát az egyik esetben csak akkor van nyereségem, ha eladom a befektetésem, a második esetben pedig nem kell eladnom a részvényt, mégis pénzt kapok belőle.

A célodtól függ, hogy melyiket szeretnéd. Az osztalékokkal egy folyamatosan növekvő passzív bevételt termelő befektetésed lesz, és sokaknak az a célja, hogy az osztalékbevételekből megéljenek. Másokat nem annyira érdekel a bevétel, csak gyarapítani akarják a vagyonukat, ezért nem foglalkoznak az osztalékkal.

Tanuld meg, mit veszel

Fontos tudni, hogy mit veszel amikor részvénybe fektetsz. A részvény nem egy lottószelvény. Amikor részvényt veszünk, egy cégben veszünk részesedést. A részvény vásárlásával mi leszünk az egyik tulajdonosa a cégnek.

A részvénybefektetés tehát nem arról szól, hogy próbáljuk eltalálni az árfolyamgörbe rövid távú mozgását, hanem arról, hogy egy pénztermelő céget veszek, ami ideálisan, idővel egyre több pénzt fog termelni, azaz növekszik.

Tehát azt, hogy melyik részvénybe érdemes fektetni, azt nem az alapján döntjük el, hogy ránézünk az árfolyamgörbére, és próbáljuk megfejteni, hogy az felfelé fog-e menni. Ez nem befektetés, hanem kaszinó.

Befektetés az, ha ismered a részvény mögötti céget, tudod, mennyi pénzt termel, és milyen mértékben növekszik a bevétele.

A különbség a napi kereskedés és a befektetés között

Laikusoknak általában az jut eszébe a tőzsdéről, hogy az emberek napi szinten, villámgyorsan kereskednek a részvényekkel. Vonalakat húznak az árfolyamgörbére, és ez alapján próbálják megjósolni, hogy milyen irányt fog venni az árfolyam.

Azonban ez, a napi kereskedés nem befektetés, hanem szerencsejáték. Napi kereskedéssel szinte biztos, hogy pénzt fogsz bukni. Mivel még senki nem tudott vele hosszú távon pénzt keresni. Ezt számtalan tanulmány és statisztika bizonyítja.

Ha napi szintű kereskedéssel akarsz foglalkozni, akkor tehát nem érdemes feltenni a vagyonod rá, mivel semmivel nem vagy nagyobb biztonságban, mintha a kaszinóban ruletteznél.

A befektetők nem vásárolnak és pláne nem adnak el részvényeket napi szinten. De még csak heti szinten sem. Egy befektető először megismeri a céget, mennyit pénzt termel és hogyan növekszik a cég. Megnézi a részvény értékeltségét, aztán megveszi a részvényt, és tartja. Akár élete végéig.

Döntsd el, mennyit fektetsz be havi szinten

Korábban írtam erről egy cikket, azaz mennyi pénzt fektessünk részvényekbe. A részvénybefektetés egy havi szintű rutin kell, hogy legyen, egészen addig, amíg el nem érjük vele a pénzügyi célunkat.

De előtte érdemes átgondolni, hogy milyen egyéb befektetéseid, vagyontárgyaid vannak, és ez alapján eldönteni, hogy havi szinten mennyi pénzt akarsz részvényekbe tenni.

Passzív vagy aktív befektetés

Alapvetően kétfajta megközelítést alkalmaznak a részvénybefektetők. A legpasszívabb befektetési forma, ha megveszel egy részvénycsomagot, amiben kvázi “minden benne van”. Ilyen részvénycsomag például az S&P 500. Ebben az 500 legnagyobb amerikai cég részvénye van benne. Olyan cégek mint IBM, Coca Cola, Pepsi, Starbucks, Tesla, Amazon, Apple, Google, Facebook stb.

Ha egy ilyen passzív indexkövető alapot veszel, akkor szinte semmit nem kell tudnod a részvényekről – leszámítva azt, hogy a világ legjobb cégeiben veszel részesedést. Ha ebbe fektetsz, akkor teljesen passzív lehetsz, azaz egyáltalán nem kell semmit csinálnod, csak megvenni minden hónapban a csomagot, és aztán elfelejteni. Azért, mert ezzel szinte az egész piacot megveszed, a piac pedig hosszú távon csak növekszik. Ha pedig 1-1 részvény mégsem teljesítene jól, akkor az csak pici töredéke az 500 cégnek, így nem számít.

A másik részvénybefektetési megközelítés pedig az, ha egyedi részvényeket veszünk. Ehhez viszont már tudni kell elemezni a cégek pénzügyeit, mennyi bevételük van, hogyan növekednek, milyen értékeltségen forognak, és ilyen dolgokat. Ez valamivel több munkát ÉS tudást igényel, de messze nem annyit, mint amit egy napi kereskedő csinál. Tehát még mindig nem kell napi 6 órát, de még cska heti 6 órát sem foglalkozni ezzel, akkor sem, ha egyedi részvényeket veszel.

Természetesen a passzív és aktív megközelítést kombinálni is lehet. Például ha nem vagy elég magabiztos abban, hogy képes vagy kiválasztani a legjobb egyedi részvényeket, akkor a befektetésed fele lehet passzív indexben, és csak a többi pénzből veszel egyedi részvényeket.

Ha ezen a linken keresztül nyitsz Interactive Brokers számlát, akkor 1000 dollár értékig ingyen kapsz részvényeket: https://bit.ly/3q0qy5K

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.