Posted on

Ha biztosan bukni akarsz pénzt, akkor ezt csináld

részvény

Az egyik nagyon tipikus, és egyben félrevezető információ a részvényekkel kapcsolatban, hogy érdemes beállítani stop loss-t a megvásárolt részvényeinkre.

Mi is az a stop loss?

A brókerszámlán be lehet állítani, hogy egy részvényt automatikusan eladjunk ha annak esik az ára. Ez nem vicc, bár aki olvasta a korábbi cikkeket itt a blogon, az most remélem, hogy röhög, hiszen ez annyira abszurd.

Tehát ha mondjuk 70 dollárért vettél Starbucks részvényt, és a stop losst beállítod 40 dollárra, akkor amint leesik a részvény ára 40 dollárra, a részvényeid automatikusan eladódnak.

Bár én nem foglalkozom ingatlanbefektetéssel, de nagyon jól lehet szemléltetni a részvénnyel kapcsolatos félreértéseket. Ugyanis akár részvényt veszek, akár ingatlant, mindkét esetben egy pénztermelő eszközt veszek.

Mondjuk veszel egy ingatlant 40 millió forintért, és van rajta 6% hozamod. Tehát havonta 200.000 forintot termel neked az ingatlan a albérleti díjból.

De megmondod az ingatlanügynöködnek, hogy amint valaki ad rá egy 36 millió forintos árajánlatot, akkor azonnal automatikusan el is adod az ingatlant. Ugye milyen vicces? Pedig ez a stop loss.

Ironikus módon a stop loss (“veszteség megállítása”) nem megállítja a veszteséget, hanem realizálja az addig valóságban nem létező veszteséget.

Maradjunk a részvényeknél. Amikor részvényt veszek, egy cégben veszek részesedést.

Milyen vicces lenne a következő sajtóközleményt olvasni:

“XY Kft. ma bejelentette, hogy a 220 millió dolláros árajánlatra nemet mondott, tehát nem adta el a céget ennyiért, viszont egy 180 milliós árajánlatra automatikusan, és gondolkodás nélkül eladták a céget.”

Mindez a butaság abból a félreértésből adódik, hogy a legtöbben nem is tudják, hogy mit vesznek. Nem meglepő, hogy sokan pénzt buknak.

Szóval ha biztosan pénzt akarsz bukni, akkor állítsd be te is a stop loss-t.