Posted on

Főzzek vagy rendeljek?

Budapesten ha csak egy főételt rendelek, nem jövök ki 2500 – 2700 forintnál kevesebből. Nem igazán értem, hogy miért, amikor a hús ára soha nem volt még ilyen olcsó, és soha nem volt még ennyi futár. De valami oka biztos van, nem ez a lényeg. Amelyik étterem meg ennél olcsóbb, ott felmerül a kérdés, hogy miért olcsó, ha mindenki más drágább? Azaz egyből a minőségre gyanakszom, ami élelmiszer esetében extrém rizikós.

És akkor vegyük hozzá, hogy az éttermek nem éppen a legegészségesebb alapanyagokból főznek (glutén, étolaj stb.). A jelenlegi helyzetben meglehetősen felelőtlen így étkezni. Meg vagyok győződve róla, hogy az étrend az első számú oka a rengeteg betegnek.

És akkor ott van az, hogy nem tudhatom, hogy aki az ételt készítette, mennyire vigyázott, vagy fertőző-e az illető. A hús ára soha nem volt még ilyen olcsó. A csirkemellfilé ára 1500 Ft, valamikor még akciós és még olcsóbb. Ha megfőzöm magamnak, egy adag, azaz 100g csirke kerül 150 forintba, plusz némi körettel 200 Ft a teljes étkezés. És legalább tudom, hogy mi van benne. Azaz étteremben elköltés helyett a pénz 92%-át befektethetem. Persze mindig is gazdaságosabb volt főzni, de az elmúlt 20 évben soha nem volt még ekkora szakadék az étterem és a főzés között.