Posted on

Ezért tudjuk, hogy lesz válság

hitelezési ciklusok

A sajtó imád arról írni, hogy “jön a válság”, és talán nincs is olyan hónap, hogy le ne írnák ezt a címet. Hiszen az ijesztgetéssel érnek el a legtöbb kattintást, és a több kattintás több bevételt jelent nekik.

Na, ez a cikk most nem erről szól. Ugyanis a válság az BIZTOSAN jön. Csak senki nem tudja, hogy mikor.

Ez a cikk inkább arról fog szólni, hogy miért tudjuk, hogy jönni fog egy válság.

De először is, mi az a válság, mi az hogy recesszió, mi az hogy depresszió?

Recesszió az, amikor a GDP (egy ország termelékenysége) két negyedévben is csökken.

Gazdasági válság (vagy más néven “depresszió”) pedig hosszabb ideig, évekig tartó és nagyobb visszaesést jelent.

A gazdasági visszaesések és növekedések mindig ciklikusan váltják egymást, ennek oka pedig nem más, mint a hitelezési ciklusok.

Mi az a hitelezési ciklus?

Először kezdjük ott, hogy mi lenne, ha nem létezne hitel. Ha nem létezne hitelezés, akkor csak egyetlen módja lenne, hogy növeljük a keresetünket: növelni kell a termelékenységen, azaz többet kell termelnünk. Kétféleképpen tudunk növelni a termelékenységen:

1. Vagy több órát dolgozunk
2. Vagy ugyanannyit dolgozunk, de hatékonyabban

Ha pedig valaki több pénzt keres, akkor többet is költ. És ami az egyik embernek költés, az a másik embernek bevétel.

Tehát ha kizárólag a termelékenység növelésével érnénk el növekedést, akkor egy viszonylag egyenletes, folyamatos növekedés lenne. Persze ez nem teljesen így van, de a leegyszerűsítés kedvéért mondjuk azt, hogy ez a növekedés egy egyenes vonalra felrajzolható egy grafikonon. Az alábbi grafikonon tehát az egyenes vonal jelzi ezt a növekedést:

forrás: Ray Dalio a hitelezési ciklusokról

Viszont itt jön képbe a hitelezés.

Mondjuk Béla keres évente 2 millió forintot. Bemegy a bankba, és megkérdezi, hogy mennyi hitelt tud felvenni. A bank pedig azt mondja, hogy 200.000 Ft hitelt ad.

Innentől Béla nem 2 millió forintot költ el, hanem 2,2 millió forintot. És ami az egyik embernek költés, az a másik embernek bevétel. Tehát a hitel miatt Béla többet költ, valaki másnak pedig emiatt növekszik a bevétele, mégpedig nagyobb mértékben, mint a termelékenység növekedése.

Szóval mivel Béla többet költ, ezért valaki más most már nem 2 millió forintot keres, hanem 2,2 millió forintot. Ezért ő is bemegy a bankba, és neki még több hitelt ad a bank.

Szóval a hitel rövid távon, mesterséges módon megnyomja a növekedést.

És ez egy öngerjesztő folyamat. A sorozatos hitelfelvételek pedig egyre jobban növelik azt, hogy mennyi pénzt költenek az emberek, és egyre jobban növelik a felvett hiteleket.

Ennek pedig több következménye is van.

A több pénzköltés a cégeknek is növeli a bevételeit, és ezért a cégek is gyorsabban növekednek. A gyorsabb növekedés miatt pedig egyre több alkalmazottat kell felvenniük. Az egyre több alkalmazott miatt pedig csökken a munkanélküliség.

A rekord alacsony munkanélküliség is az egyik jele annak, hogy a hitelezési ciklus csúcsán vagyunk.

A rekord alacsony munkanélküliség pedig munkaerő hiányt okoz, ami rákényszeríti a cégeket, hogy emeljék a fizetéseket. Az emelkedő fizetések miatt pedig az emberek még többet költenek…

A másik következmény, hogy ha az emberek többet költenek, akkor előbb utóbb elindulnak az árak felfelé – azaz beindul az infláció. Ha mindenkinek több pénze van, és ugyanannyi termékre van több vevő, akkor az árak csak felfelé tudnak menni.

Ha az embereknek több pénze van, akkor többet mennek nyaralni, tehát a hotelek megemelik az áraikat. Ha az embereknek több pénze van, akkor többen vesznek saját lakást, vagy “befektetési” célú lakást, ezért felmegy az ingatlanok ára.

A probléma az, hogy ez az egész nem fenntartható.

Az a bökkenő a hitellel, hogy azt egyszer vissza kell fizetni. Tehát ha valaki hitelből ma többet költ, az azt jelenti, hogy a jövőben majd kevesebbet tud költeni, amikor vissza kell fizetnie a hitelt.

Vagyis a ciklus következő szakasza az, hogy az emberek elkezdenek kevesebbet költeni. És ami az egyik embernek költés, az a másik embernek bevétel. Tehát az emberek elkezdenek kevesebbet költeni, ezért csökkennek a bevételek.

És ez is egy öngerjesztő folyamat. Mert a csökkenő bevételek miatt el kell kezdeni kirúgni az embereket, hiszen a cég nem tudja kitermelni annyi alkalmazott fizetését. Ha pedig kirúgják az embereket, akkor az még jobban csökkenti azt, hogy mennyit költenek. Hiszen ha valakinek nincs fizetése, akkor nem tud költeni.

Sőt, rengeteg ember, akiket kirúgtak, nem tudja fizetni a felvett hitelt, tehát a hitelek kezdenek bedőlni.

A korábbi ábrán látható két hullámos vonal. A kisebb hullám mutatja a recessziókat. Ezek általában 5-7 éves ciklusokban történnek. A nagyobb hullám pedig a nagyobb gazdasági válságot/ depressziót mutatja.

Tehát a hitelezési ciklus az, ami miatt mesterségesen meg van nyomva a növekedés, és a természeténél fogva ez a fajta növekedés nem fenntartható, ezért tudjuk azt, hogy jön a recesszió.