Posted on

Ezért számít az osztalék

osztalékfizető részvények

Néha az ember belefut olyan tartalomba – legyen az akár videó, akár blog bejegyzés – ahol olyan kijelentéseket tesznek, hogy az osztalék nem számít. Azaz, hogy nem számít, hogy egy cég fizet-e osztalékot a részvénytulajdonosoknak.

Gyakran komoly “szakértők” is leírnak ilyet, hogy nem számít az osztalék. Azonban aki kicsit is utánaolvas a témában, annak egyértelműen kiderül, hogy akik ilyen kijelentéseket tesznek, azok csak nagyon felületesen értenek ehhez a területhez.

A J.P. Morgan 2013-ban publikált egy tanulmányt erről, ami megmutatja, hogy bizony számít az osztalék.

A tanulmány kimutatta, hogy az osztalékfizető amerikai részvények hosszú távon nagyobb hozamokat adtak, mint az osztalékot nem fizető részvények.

Ezen kívül azt is kimutatták, hogy az osztalékfizető részvényekkel ugyanolyan bevételeket lehetett elérni, mintha ugyanannak a cégnek a kötvényét vettük volna meg. A különbség az volt, hogy ha a cég részvényét vettük meg, akkor még árfolyamnyereség is volt rajta. (Ehhez csak én írom még megjegyzésként, hogy ha ráadásul ezeket a részvényeket alulárazva vesszük meg, akkor még extra árfolyamnyereségünk is van.)

Talán a legfontosabb különbség az, hogy azok a cégek, akik elkötelezettek a folyamatosan növekvő osztalék kifizetés mellett, okosabb döntéseket hoznak. Az ilyen cégek menedzsmentje tudja azt, hogy prioritásba kell tennie, hogy a részvénytulajdonosok megkapják az osztalékot, hiszen tudják, hogy ez az elvárása a befektetőknek. És ennek a folyamatosan fenntartott és növekvő osztaléknak a “mellékterméke” a hosszú távon növekvő árfolyam.

Nagyon sok szakértő és befektető még a mai napig abban a tévhitben van, hogy az osztalékfizető részvények lassabban növekednek, mint az osztalékot nem fizető részvények. Ez valójában egy elavult nézet a 80-as, 90-es évekből, amikor az árfolyam növekedése mellett eltörpültek az osztalékok.

Az elmúlt 40 évben az S&P 500 osztalékfizető részvényei felülteljesítették az osztalékot nem fizető részvényeket.

forrás: J.P.Morgan

Az ábrán láthatjuk, hogy az S&P 500-ban lévő osztaléknövelő cégek éves átlagban 9,5% hozamot hoztak, míg az osztalékot nem fizető cégek csak éves átlag 1,6%-ot.

Bár sokan azt hiszik, hogy amelyik cég osztalékot fizet, az nem tud úgy növekedni, mint az osztalékot nem fizető cégek, több tanulmány is kimutatta már, hogy ez nem igaz. Az osztalék kifizetése semmilyen hátrányt nem jelent a növekedésben. A cégek általában azt a pénzt fizetik ki osztaléknak, amit érdemben nem tudnak növekedésre fordítani. Vagy inkább először meghatározzák, hogy mennyi lesz az osztalék, és a maradék pénzzel kell gazdálkodniuk.

Emellett egy cég osztalékfizetési politikája lehetővé teszi, hogy a menedzsment okosabb döntéseket hozzon – például ne legyenek fölösleges beruházások, és jobban odafigyelnek a költségekre. Azok a cégek, amelyek osztalékot fizetnek, erősen törekednek is arra, hogy továbbra is tudjanak osztalékot fizetni, hiszen ha visszavágnák vagy megszüntetnék az osztalékot, akkor a befektetők ezt a részvények tömeges eladásával büntetnék, azaz lezuhanna az árfolyam.

Egy másik tanulmány, amit a Guinness Atkinson alapkezelő készített, szintén azt támogatja, hogy számít az osztalék. Konkrétan a tanulmány címe az, hogy “Miért számít az osztalék”.

“A profit az csak egy vélemény, viszont az osztalék az tény.”

Indítják ezzel a kijelentéssel a tanulmányt. Ami annyit jelent, hogy egy cég ezerféle képpen tudja kozmetikázni a beszámolóját, és azt mutatni hogy profitja van, miközben ez nem biztos, hogy tényleg így van. Viszont egy valamit nem lehet kozmetikázni: az osztalékot. Mert az konkrétan kifizetett pénz.

Néhány fontosabb infó a tanulmányból:

Ha 1940-ben 100 dollárt fektettünk volna az S&P 500-ba, akkor ma 174.000 dollárt érne a befektetésünk, AMENNYIBEN az osztalékokat is visszaforgattuk volna. Ha az osztalékot nem számoljuk, akkor csak 12.000 dollárt érne ma a befektetésünk.

Itt még megjegyezték, hogy ez CSAK az S&P 500 egészére vonatkozó kalkuláció, tehát még csak nem is fókuszáltak kimondottan az osztalékfizető cégekre. Ha kizárólag az osztalékfizető cégekre kalkulálnánk ezt, akkor az eredmény még durvább lenne.

Osztalékfizető részvényekbe fektetni nagyon jól véd az infláció ellen, mert az osztalék minimum az infláció mértékével, de gyakran még nagyobb mértékben növekszik. (Hiszen a cégek be tudják építeni az inflációt az áraikba.)