Posted on

Ezért működik az érték alapú befektetés

Amikor Jack Schwager, “A piac varázslói” könyvsorozat írója beszélt az érték alapú befektetésről, Joel Greenblatt szavait idézte:

“Az érték alapú befektetés nem mindig működik. A piac nem mindig ért veled egyet. Idővel a részvények ára a valós értéket követi, viszont rövid távon, ami néha két – három év is lehet, vannak időszakok, amikor nem működik. És ez egy nagyon jó dolog.”

Nagyon nehéz az érték alapú megközelítést követni, hacsak nincs elég magabiztosságod benne. A könyveimben és az óráimon rengeteg időt töltök azzal, hogy megértessem az emberekkel, hogy átlag feletti cégeket veszünk átlag alatti áron. Ha szerinted van értelme ennek a megközelítésnek, akkor elég magabiztos leszel, hogy kövesd ezt a stratégiát, még akkor is, amikor (rövid távon) nem működik. Csak akkor fogsz megmaradni egy olyan stratégiánál, ami épp nem működik, ha érted is, hogy mit csinálsz.

Az érték alapú megközelítés pontosan azért működik hosszú távon, mert néha rövid távon nem működik.

Sajnos a legtöbb ember a részvénypiacon nem érti, hogy mit csinál. Viszont ezeknek az embereknek a türelmetlensége eredményez kiváló lehetőségeket annak a kevés embernek, akik hosszú távon gondolkodnak.