Posted on

Ezért egyre gazdagabbak a gazdagok

Gyakran előkerülő téma pénzügyi oldalakon, hogy egyre nagyobb a társadalom anyagi megosztottsága. Arról viszont valahogy senki nem beszél, hogy ennek mi az oka.

Pedig a válasz nagyon egyszerű és egyértelmű.

Az ábrán a kék sáv mutatja a társadalom alsó 50%-ának vagyonát, a felső pirosas szín pedig a felső 1%-ot. Ez az arány nagyjából egybe eshet a pénzügyi tudatosság arányával a társadalomban.

Ugyanis a kispénzű ember, aki tipikusan pénzügyileg tudatlan, elszórja a pénzét. A kispénzű ember vesz ájfónt hitelre, repjegyet (még ha fapados is) Barcelonába, új autót hitelre, nagyobb házat hitelre, havonta egy újabb konyhai kisgépet stb. Ezért a kispénzű ember mindig kispénzű marad.

Erről nem az állam tehet, nincs semmi összeesküvés, nem a “gonosz” gazdagok tehetnek róla, sőt még Soros sem tehet róla, meg az Illuminati sem.

Ezzel szemben a gazdagodó emberek nem vásárolnak fölösleges dolgokat, és minél kevesebb pénzük van, annál jobban meghúzzák a költéseiket. A fölösleges költések helyett olyan eszközökbe teszik a megkeresett pénzüket, amik még több pénzt termelnek nekik. Leginkább részvényekbe.

Érdemes megfigyelni az ábrán, hogy a felső 1%-nak akkor csökkent a vagyona, amikor pl. 2009-ben visszaesés volt a részvénypiacon.

Bill Gates például elmondta, hogy a vagyonának MINIMUM 60%-át mindig részvényben tartja.

Gyakran hangoztatott ideológia, hogy csökkenteni kellene ezt a vagyoni különbséget, megadóztatni a gazdagokat például. Segítene ez bármin?

Ha az ok a pénzügyi tudatlanság, akkor semmin nem változtatna, maximum ideiglenesen.

Tegyük fel, hogy a világ összes vagyonát szétosztanánk a Föld lakossága közt egyenlően. Mi történne? A pénzügyileg tudatlan emberek hamar elszórnák a pénzüket, elköltenék luxus termékekre és szolgáltatásokra, a pénzügyileg tudatos emberek pedig továbbra is pénztermelő eszközökben tartanák. Azaz nagyon hamar visszaállna minden, a pénzügyileg tudatlan emberektől elvándorolna az 1% felé a vagyon – hiszen ők pénztermelő eszközöket vesznek és tartanak, ahelyett, hogy fölösleges luxusra költenék.

Ezt már csak onnan is lehet tudni, hogy a felmérések szerint a lottónyertesek közel 100%-a 3-4 év alatt elszórja a vagyonát, és még nagyobb adósságba kerül, mint előtte volt.

Tehát az, hogy te melyik kategóriába tartozol az ábrán, az csak rajtad múlik, hogy hosszú távon mibe teszed a pénzed.

Ha ezen a linken keresztül nyitsz Interactive Brokers számlát, akkor 1000 dollár értékig ingyen kapsz részvényeket: https://bit.ly/3q0qy5K