Posted on

Ezeket kell átgondolnod, mielőtt kávézót nyitsz

starbucks

Valószínűleg az egyik legnépszerűbb vállalkozás, amibe sokan belekezdenének, az egy kávézó üzemeltetése. El is képzeli az ember, hogy szép dizájnosan berendezi majd a kis kávézóját, jönnek majd a kedves vendégek minden nap, nincs főnök, nincs stresszelés az irodában.

De sajnos a legtöbb embernek, aki kávézót akar nyitni, semmi fogalma nincs a kávéról, egy kávézó üzemeltetéséről, hogyan működik egy vállalkozás, vagy hogy hogyan kell kezelni a vendégeket, vevőket. Csak épp látták, hogy a helyi kávézóban gyakran sok a vendég, biztosan jól fut és van egy álomvilág arról, hogy milyen jó is lenne kávézó tulajdonosnak lenni.

Pedig a látszat ellenére nem olyan egyszerű egy ilyen vállalkozást futtatni, mint azt a legtöbben gondolják.

Ha még soha nem dolgoztál vendéglátásban, akkor biztos, hogy meglehetősen kellemetlen meglepetések fognak érni, olyan dolgokban, amikre nem is gondoltál.

Bizony egyáltalán nem stresszmentes vállalkozás a vendéglátásban dolgozni. Csak a teljesség igénye nélkül, milyen dolgokkal szembesülhetsz:

– Lop tőled az alkalmazottad. Nehéz megbízható munkaerőt találni, és nagyon gyakori a vendéglátásban, hogy akár pénzt, akár raktárkészletet lop az alkalmazott.
– Rád romlik az árukészlet, az élelmiszer.
– Beszerzési problémáid vannak, nem tudsz beszerezni időre egy jó minőségű kávét, amit megszoktak a vevőid.
– Rendszeresen új alkalmazottat kell keresni, ráadásul versenyképes fizetést kell tudni nyújtani, hogy ne mondjon föl. Manapság meg aztán rekord szintű a munkaerőhiány.

Nem ritka, hogy az ilyen vállalkozásokban a tulajdonos napi 12 órákat dolgozik, hétvégén is. Elsőként megy a helyre, és utolsóként távozik.

Ha azt gondolod, hogy stresszmentes egy ilyen vállalkozás, akkor képzeld el azt a szituációt, hogy épp nem volt elég bevételed, de az alkalmazottaknak ma kell utalnod a fizetést, ja és a bérleti díjat is utalnod kell (ha voltál annyira körültekintő, hogy nem vettél meg hitelre egy ingatlant, amivel még többet buksz és még nagyobb rizikó). Közben szóltak, hogy megint nem tudják szállítani a kávét. A menedzsered pedig épp ma mondott fel, tehát keresned kell valakit nagyon sürgősen. A mosogató közben eldugult, és a Facebookon épp most kaptál négy negatív értékelést.

Félreértés ne essék, nem akarok senkit lebeszélni a vállalkozásról, hiszen én magam is vállalkozó vagyok 20 éve. Csak ezek mind olyan dolgok, amikről érdemes tudni, mielőtt döntést hoz az ember. Ha hajlandó vagy (és szeretnél) keményen dolgozni, és folyamatosan új dolgokat megtanulni, és higgadtan tudod kezelni a fent leírt helyzeteket, akkor neked való ez a fajta vállalkozás, és működhet is.

Ha pedig jó pár év tapasztalatod van benne, mondjuk 10 évet menedzserként dolgoztál egy kávézóban, és mindent tudsz a kávéról és a vendéglátásról, még akkor is ott van az a tény, hogy nem vagy vállalkozó. Ugyanis egy vállalkozónak egy kicsit mindenhez értenie kell, nem csak a kávéhoz.

Márkaépítés, vevőszerzés/marketing, menedzsment, pénzügyek, adózás, HR… és még lehetne sorolni.

De tegyük fel, hogy te ezekkel mind képben vagy, és kitanulod (ami nem lehetetlen) a vállalkozás különböző területeit. Még ebben az esetben is rizikót vállalsz.

A világ legsikeresebb kávézólánca, a Starbucks egy év alatt 150 kávézót zárt be tavaly. Ez azt jelenti, hogy 2-3 naponta lehúzta a rolót egy kávézója.

Persze a Starbucks céget nem kell félteni, mert egy fantasztikus vállalat, és ennél jóval több kávézót nyit, folyamatosan növekszik és nyereséges.

És ez nem valami különleges dolog a Starbucksnál. A kávézók bezárása egy rendszeres dolog.

Tehát érdemes elgondolkodnod, hogy te okosabb vagy-e, mint a világ legsikeresebb kávézó cége. Jobb üzleti modelled van-e, jobban tudod-e menedzselni az alkalmazottakat, a pénzügyeket, a beszerzést, a marketinget, trendibb brandet tudsz-e kitalálni náluk (naponta tízezer Starbucks logós pohár fotót töltenek fel Instagramra az emberek).

És ha minderre “igen” a válaszod, akkor már csak egy kérdés: jobban meg tudod-e ítélni a Starbucksnál (akik 15 óránként nyitnak egy új kávézót, de 2-3 naponta bezárnak egyet), hogy HOL érdemes kávézót nyitni?

Ha a válaszod még mindig az, hogy igen, akkor gondolj bele, hogy nem csak a Starbucks-szal kel versenyezned. A kávézó nyitása valószínűleg az egyik legnépszerűbb vállalkozási forma, ami rengeteg ember álma, tehát óriási a verseny.

Olyat még senkitől nem hallottam, hogy az az álma, hogy WC papírt gyártson, de a kávézó valószínűleg a top 10-es listán van.

Ha rákeresünk Google-ben arra, hogy “kávézó bezárt“, akkor 438.000 találatot dob ki a kereső. Csak magyar nyelven. Azért az gondolom egyértelmű, hogy nem azért zárnak be egy kávézót, mert túl sok pénzt termel…

Hogyan fektetek én kávézóba?

Ha már olvastál pár blogbejegyzést, akkor nem fog meglepetésként érni: Starbucks részvényt veszek, ezáltal cégtulajdonos vagyok, és részesedek a nyereségből, anélkül hogy egy percet is dolgoznom kellene. A Starbucks negyedévente osztalékot fizet nekem csak azért, mert megvettem a részvényét.

De mielőtt rohannál Starbucks részvényt venni, egy kicsit higgadj le. Ugyanis nem elég tudni, hogy jó cégnek veszem a részvényét. Az sem mindegy, hogy milyen áron vesszük a részvényt.

A részvények ára ugyanis nem mindig tükrözi a cég értékét. Valamikor túlértékelik a céget (és felmegy a részvény ára), valamikor meg alulértékelik (tehát leesik a részvény ára).

Ha egy kiváló cég ára leesik, akkor érdemes megvenni. Én a Starbucks cég részvényét nagyjából 1 éve vettem, azóta 78%-al nőtt a részvény értéke (plusz még kb. 3% osztalékot is kapok az eredeti tőkémre).

Mai áron semmiképp nem venném meg a Starbucks részvényt!

Mivel a részvény ára hatalmasat nőtt tavaly óta, ezért ha te most vennél Starbucks részvényt, akkor csak 1,64% osztalékot kapnál a tőkédre.

Úgyhogy nagyon nem mindegy, hogy mikor vesszük az adott részvényt!

Azt is fontos tudni, hogy nem azért vettem Starbucks részvényt, mert egy ismert, trendi márka, hanem azért, mert megnéztem a cég pénzügyeit, nyereségét, osztalékfizetését… mögé néztem a cégnek.

Sokan esnek abba a hibába, hogy csak azért megvesznek egy részvényt, mert ismert márka, és benne van a hírekben, ami óriási hiba és kockázat.

Szóval én személy szerint sokkal inkább bízom a pénzem a Starbucksra, és fialtatom ott a vagyonom, minthogy dolgoznom és stresszelnem kelljen egy saját kávézóban.

Mennyi pénzt?

Ha mondjuk Budapesten megvennél egy 150 négyzetméteres ingatlant a kávézónak, akkor 50 millióért nem fogsz kapni (hitelre venni pedig felelőtlenség és óriási kockázat, plusz még a kamaton is pénzt buksz). Ha pedig már 50 millió forintom van, akkor hülye lennék egy helyen kockáztatni ennyi pénzt. Akkor sokkal kisebb rizikó egy diverzifikált részvény portfólióba fektetni.

Osztalékfizető részvényben például már rögtön első évben havi 170.000 Ft osztalékot kapok ennyi pénzre, munka nélkül, és ez csak az osztalék, ebben nincs benne az árfolyamnyereség.