Posted on Hozzászólás most!

Bűnös részvények – miért nem szüntetik be az egészségtelen termékeket

“Legizgalmasabb” hír a napokban, hogy Ronaldo arrébbtolt két üveg Coca Colát, és erre bezuhant az árfolyam. Ennek apropóján sokan kommentelték, hogy “nem is baj, úgyis egészségtelen”.

Gyakran felmerül a fogyasztók körében, hogy miért nem szüntetik be az olyan egészségtelen termékeket, mint például a cukros kóla vagy a cigaretta. A történet azonban nem ilyen egyszerű.

Az átlag ember ugyanis nem tudja, hogyan működnek ezek a cégek, és mivel járna az ilyen termékek vagy cégek megszüntetése.

A befektetők

Először is, az olyan cégek, mint a Coca Cola vagy a Philip Morris nem egy ember kezében van, hanem több tízezrek vagy akár százezrek tulajdonában van. Olyan részvénybefektetők, mint te vagy én. Sokaknak a nyugdíja múlik azon, hogy ezek a tőzsdei cégek hogyan teljesítenek, mennyi osztalékot fizetnek.

Tehát ezeknek a cégeknek a beszüntetése először is azzal járna, hogy nyilván összezuhanna a részvényárfolyam, megszűnne az osztalék, mivel elértéktelenedne a cég, ezért sokan tönkremennének, vagy rengeteg pénzt buknának. És nem csak a gazdagok, hanem a kis emberek is.

Hozzáteszem, meg sem tehetné senki, hogy tönkreteszi a céget, hiszen a tulajdonosok nem engednék. Ha bárki olyan kerülne a cégvezetésbe, aki ártani akar a cégnek, a tulajdonosok azonnal kirúgnák, és keresnének helyette másik embert. Senki nem szeret pénzt veszíteni.

Vagy máshogy fogalmazva: Ha neked a nyugdíjadnak a 40%-a olyan részvényekből jönne, amik egészségtelen terméket árulnak (és azért elég sok ilyen van), akkor szeretnéd-e, hogy ezek a cégek tönkremenjenek?

Az alkalmazottak

Ezek az óriáscégek irdatlan mennyiségű embert alkalmaznak. A Coca Colának több, mint 82 ezer alkalmazotta van, a Philip Morrisnak 77 ezer. Tehát egy ilyen cégóriás gyakran közel százezer embernek biztosít megélhetést, a cég tönkretételével ezek az emberek mind utcára kerülnének.

És ha beszüntetnénk az összes egészségtelen terméket áruló céget, akkor hatalmas tömegek kerülnének utcára, ami senkinek nem lenne jó, mivel beütne egy recesszió. Ha tömegeknek nincs fizetése, akkor tömegek nem költenek pénzt, azaz mindenhol lecsapódik.

A konkurencia

Ha a Coca Cola megszűnne, a helyére lépne a Pepsi. Tehát valószínűleg semmivel nem fogyasztanának kevesebb üdítőt az emberek. Akik eddig Coca Colát ittak, azután Pepsit innának, ami természetesen fantasztikus hír lenne a Pepsi tulajdonosoknak (mint például én). Ami azt jelenti, hogy semmi pozitív hatása nem lenne a megszüntetésnek, ellenben rengeteg ember sok pénzt veszítene, és utcára kerülne.

Erre lehet, hogy azt gondolja valaki, hogy akkor a Pepsit is meg kellene szüntetni. De a Pepsi is 70 ezer embert foglalkoztat, és rengeteg befektető pénze van benne, tehát így még több ember menne tönkre.

A rajongók

Bár lehet, hogy te vagy én nem fogyasztjuk a kólát vagy a cigarettát, a bolygón milliók napi szinten veszik és szeretik a terméket. A Coca Cola a legismertebb márka a bolygón. A Coca Cola megszüntetése hatalmas felháborodással járna.

Persze mondhatjuk, hogy ők is jobban járnának, ha nem fogyasztanák, ami igaz is. Kérdés az, hogy jogunk van-e megmondani bárkinek, hogy mit fogyasszon és mit ne.

Ronaldo

Azt érdemes tudni, hogy az emberek egyre tájékozottabbak és tudatosabbak, ezért egyre kevesebb egészségtelen termék fogy. És ezt a cégek is látják. A Coca Cola bevételei 10 éve csökkennek! Egyre kevesebben isznak cukros üdítőt, és egyre kevesebben dohányoznak.

És ha belegondolunk, ebből a szempontból Ronaldo jelentéktelennek tűnő megmozdulása egy újabb mérföldkő ebben. Sokan írták kommentekben, hogy “persze korábban elfogadta a szponzor pénzt a Coca Colától”. És mi van, ha azóta meggondolta magát? Mi van akkor, ha ma már nemet mondana egy ilyen szponzorációra? Nem hiszem, hogy pénz híján van, bár nem tudhatom.

Mi van, ha ő is rájött, hogy nem egészséges, és ezt kifelé is kommunikálja. Mi van akkor, ha rájött, hogy rengetegen figyelnek rá, ezért felelőssége van. Rengeteg sportrajongó, rengeteg gyerek felnéz rá. És tudja, hogy ha valamit ő mond, a gyerekek, a rajongók azt követni fogják.

A Coca Cola épp ezért próbál átállni a cukormentes termékek felé. (Sajnos ezt egyelőre aszpartámmal oldja meg, ami szintén nem egészséges.)

A Philip Morris is komoly erőfeszítéseket végez annak érdekében, hogy sokkal egészségesebb alternatívát nyújtson a hagyományos cigarettákkal szemben. Az IQOS nevű “égés nélküli” termékét pedig egyre többen használják mint egészségesebb alternatíva.

Újabban pedig a brókercégek is támogatják azt, ha valaki olyan részvényekbe akar fektetni, ami az elveivel is összhangban áll. Az Interactive Brokers felületén is követni tudjuk, hogy olyan részvényekbe fektettünk-e, amik egyeznek az elveinkkel. Az “Impact Dashboard” oldalon tudjuk ezt megnézni.

Ha ezen a linken keresztül nyitsz Interactive Brokers számlát, akkor 1000 dollár értékig ingyen kapsz részvényeket: https://bit.ly/3q0qy5K

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.