Posted on

Bondora – keres pénzt hitellel

bondora

Tudjuk, hogy manapság egy bankbetét nem igazán fizet szabad szemmel látható kamatot, ami azt jelenti, hogy konkrétan pénzt bukunk rajta. Ezzel szemben viszont a bank kiadja a pénzünket hitelként, gyakran 38%-os vagy még magasabb kamattal.

Ilyenkor arra gondol az ember, hogy én is adhatnék kölcsön embereknek, kihagyva a bankot, és kétszámjegyű kamatokat keresnék rajta. Hiszen ez még a hitelfelvevőnek is megéri, hogy nem 38% kamatot fizet, hanem mondjuk 12%-ot, és én is többet keresek vele, mint egy bankbetéttel.

A probléma ezzel az, hogy óriási a rizikó közvetlenül magánszemélyeknek, vagy ismerősöknek kölcsön adni. Szokták mondani, hogy ha szeretnéd, hogy eltűnjön egy barátod, akkor adj neki kölcsön pénzt. (És az a durva ebben, hogy ez nem vicc.)

Ha a teljes befektetni kívánt összeget egy embernek adod kölcsön, az óriási rizikó, mert ha eltűnik az illető, vagy nem tudja visszafizetni, akkor te is a teljes tőkédet bukod.

Viszont létezik egy új, alternatív befektetési forma, ami megoldást jelenthet erre a problémára. A közösségi hitelezés vagy “P2P lending” angolul.

A Bondora nevű online platform összekapcsolja azokat, akik hitelt akarnak nyújtani, azokkal akik hitelt akarnak felvenni – kihagyva ezzel a bankokat. Bár azért nyilván a Bondora is keres az ügyleten, viszont itt jóval nagyobb nyereség jut a befektetőknek, mintha bankbetétbe tennék a pénzüket.

Az átlagos kamat, amivel hitelt nyújt a Bondora, 35% körüli. Ami azt tükrözi, hogy ezek igen kockázatos hitelek. Általában fedezet nélküli személyi kölcsönök.

Viszont ellentétben azzal, hogy ha mi adnánk kölcsön valakinek, a Bondora ugyanúgy mint egy bank, képes behajtani a pénzt (vagy legalábbis megpróbálja behajtani). Tehát nekik erre is van rendszer és kapacitás.

Például a Bondora, a bankokhoz hasonlóan, az adósok bankszámlájáról is jogosult levonni a pénzt, vagy peres eljárást is indíthat. Ennek ellenére természetesen itt is vannak olyan hitelek, amik bedőlnek – mint ahogy bármilyen banknál is.

Viszont a másik előnye a rendszernek, hogy bármekkora összeget is fektetsz be, azt nem egy darab ügyfélnek adják kölcsön, hanem egy egész portfóliót lehet kialakítani, tehát akár több száz ügyfél hitelébe is tudsz fektetni egyszerre. Ez nyilván diverzifikációt jelent, és csökkenti a kockázatot.

Írtam, hogy az átlagos hitel kamat 35%, viszont ez még nem a befektetők nyeresége. A befektetők átlagosan olyan 10% körüli hozamot kapnak a befektetéseikre. Ez még mindig kb. kétszer akkora, mint akármelyik hiper-szuper állampapír. Azonban ha már az állampapírhoz hasonlítgatjuk, akkor érdemes tudni, hogy nyilván nagyobb is a kockázata ennek a befektetésnek. Főleg, hogy a magyar állampapír szinte kockázatmentesnek számít.

Érdemes elolvasni mindent a weboldalon, például fent vannak a statisztikák is a kiadott hitelekről és az eddigi megtérülésekről, itt tudsz regisztrálni fiókot: Bondora regisztráció