Posted on

A Bitcoin kockázata

Az elmúlt években rengeteg ember vonta be magát a Bitcoin és más kriptovaluták világába, akár kereskedés szintjén, akár bányászatba. Több ismerősömről (és azok ismerőseiről!) tudom, hogy pénzt raktak ezekbe, és egy nagyon hasonló trendet látok ezekben. A legnagyobb probléma, hogy ezek az emberek tipikusan nem tájékozottak semmilyen más típusú befektetéssel kapcsolatban, és emiatt nem is értik a kockázatokat.

Félreértés ne essék, nem vagyok Bitcoin ellenes, és semmi baj nincs azzal, ha a pénzed egy része Bitcoinban van. A baj akkor van, ha valakinek semmi másban nincs pénze, mindent ezekbe az extrém magas kockázatú eszközökbe fektet.

A Bitcoin nem termel pénzt

Először is, a Bitcoin – és más kriptovaluták – nem termelnek pénzt. De ennek a jelentőségét csak akkor érted, ha más befektetési formákkal is képben vagy, különösen a részvénybefektetéssel kapcsolatban.

Ha egy részvényt megveszel, akkor egy vállalatnak leszel az egyik tulajdonosa. Ezt még mindig nagyon sokan nem tudják. Persze a tőzsdén a befektetők “szavaznak” (licitálnak) a részvények árával, így a részvények árát mindig a befektetők kollektív döntése határozza meg. De a befektetők a részvények árát a mögöttes érték alapján határozzák meg – legalábbis hosszú távon.

Mi az a mögöttes érték? A részvény mögötti érték a vállalat, amelyik pénzt termel ÉS egyre több pénzt termel idővel, azaz növekszik. Ez az érték, a pénztermelő képesség, azaz hogy termékeket vagy szolgáltatásokat ad el a cég. És ha egy cég profitot termel, akkor ki tudod kalkulálni a cég értékét. A befektetők persze nem mindig értenek egyet azzal kapcsolatban, hogy mi is ez az érték, de hosszú távon a részvény értéke nem térhet el túlságosan a cég valódi értékétől.

És egy dolog biztos: ha egy cég profitot termel ÉS egyre többet, azaz növekszik, akkor az értéke nem lehet nulla. Mivel senki nem adna oda ingyen egy vállalatot, ami pénzt termel. Tehát a vállalat pénztermelő képessége garantálja, hogy a részvénybefektetésed nem mehet nullára. Természetesen semmi garancia nincs arra, hogy a cég a jövőben is pénzt fog termelni, de az esélyeid sokkal nagyobbak, összehasonlítva mondja egy olyan céggel, ami még semennyi pénzt nem termel.

Ehhez képest a Bitcoin és a többi kriptovaluta semennyi pénzt nem termel. Ezért nincs is semmilyen érték mögöttük. És mivel nincs mögötte semmilyen érték, ezért az árát kizárólag a “szavazás”, azaz a befektetők licitálása határozza meg. És ez egyben azt is jelenti, hogy a Bitcoin ára nullára is mehet. Nem termel pénzt, megenni sem tudod, nem tudsz lakni benne, semmit nem tudsz vele csinálni – azon kívül, hogy kereskedni tudsz vele – tehát gyakorlatilag nulla forintot ér.

Félreértés ne essék, NEM azt mondom, hogy nem érdemes Bitcoinba fektetni, és azt sem mondom, hogy nem tudsz vele pénzt keresni. Csupán annyit, hogy fontos érteni a különbséget, hogy össze tudd hasonlítani más befektetésekkel, például a részvényekkel. A probléma az, hogy sok befektető nem tudja ezeket a dolgokat. Azt gondolják, hogy nincs különbség, és mivel a Bitcoinnak nagyobb a volatilitása, ezért azt gondolják, hogy azzal több pénzt tudnak keresni.

A Bitcoinnal abszolút lehetséges pénzt keresni. De a pókerezéssel és a lottóval is. Az esélyeid soha nem nulla. A Bitcoin le fog nullázódni? Ezt senki nem tudja. Viszont ezek alapján egy intelligens következtetést tudunk levonni. És ez alapján fogadunk. Ezek alapján a Bitcoin sokkal nagyobb eséllyel fog lenullázódni, mint mondjuk a Coca Cola. Mindkét dolog megtörténhet, viszont a Coca Cola csak akkor fog lenullázódni, ha senki nem veszi meg a termékeit, és a cég nem tud profitot termelni. Arra pedig igen csekély az esély.

Biztonság

Manapság egyre több online átverés van, és ezáltal rengetegen buknak pénzt. Személy szerint az én cégemnek tavaly decemberben feltörték a Facebook hirdetési fiókját (annak ellenére, hogy kétfaktoros hitelesítés be volt állítva!), és 3 millió forint értékben költöttek el Facebook hirdetéseket néhány nap alatt. Mivel bankkártyás fizetés volt, ezért a bank azonnal visszahívta a fizetést, tehát maradéktalanul visszakaptunk minden pénzt.

Néhány hónappal ezelőtt egy magyar családot húztak le rengeteg pénzzel, nagyjából 40 millió forint értékben loptak el tőlük bankszámláról pénzt, sőt még a család állampapír befektetéseit is eladták a tolvajok. A család számítógépéhez fértek hozzá a bűnözők, ezáltal a jelszavakhoz, belépési adatokhoz, sőt még a SIM kártyáikat is valahogy eltérítették, amire a banki SMS-ek jöttek. Ha jól emlékszem, az OTP Bank teljes mértékben kártalanította a családot.

Ugyanez a helyzet a brókerszámláddal. Ha bármi történik, például a brókercég tönkremegy, a részvénybefektetéseid védve vannak.

De mi a helyzet a Bitcoinnal? A nagy sztori a Bitcoinnal, hogy senki nem tudja kontrollálni. Igen ám, de pont ezért senki nem is fog felelősséget vállalni akkor, ha téged meglopnak. Ha valaki feltöri a telefonod vagy a számítógéped, és hozzáfér a Bitcoin pénztárcádhoz, ellopja az összes pénzed, senkit nem fog érdekelni. A pénztárcád mögött nincs semmilyen intézmény aki kártalanítana.

Megismétlen, a történet nem fekete vagy fehér, és nem azt mondom hogy teljes egészében el kell kerülni a Bitcoint és más kriptovalutákat. Csak azt mondom, hogy ezek olyan kockázatok, amikkel a legtöbb befektető nem számol. Meg kell tanulnod az összes befektetés természetét, az alternativákat, és hogy milyen esélyeid vannak ezekkel. Az biztos, hogy ha kizárólag Bitcoinba fektetsz, semmilyen más befektetésed nincs, akkor rosszul csinálod.