Posted on

Befektetési alapok – megéri?

befektetési alapok

Gyakori kérdés, hogy megéri-e aktívan kezelt befektetési alapba tenni a pénzünket. Logikusnak tűnhet, hogy valaki olyanra bízzuk a befektetéseinket, akinek ez a szakmája, ezzel foglalkozik főállásban.

Viszont a tapasztalat, a historikus adatok és statisztikák azt mutatják, hogy nem éri meg.

Az aktívan kezelt befektetési alapoknak elvileg az lenne a szerepe, hogy fölülteljesítsék a piaci átlagot. Hiszen ha csak a piaci átlagot tudják elérni, akkor fölöslegesen fizetünk nekik extra díjat, akkor elég megvenni egy passzív ETF-et, mint mondjuk az S&P 500-at, aminek minimális a költsége.

A Morningstar felmérése szerint az aktív alapkezelők 75%-a nem tudta fölülteljesíteni az S&P 500-at.

Ez a másik kutatási anyag szintén az mutatta ki, hogy az aktívan kezelt alapok jelentős többsége alul teljesítette az S&P 500-at.

Felvetődik a kérdés, hogy ha a szakmabeliek jelentős többsége nem tudja elérni még a piaci átlagot sem, akkor jobbnak gondoljuk-e magunkat, azaz érdemes-e nekünk egyedi részvényeket kiválasztani, vagy inkább vegyünk meg egy passzív indexkövető alapot?

Először is, nekem semmi meglepő nincs azon, hogy az emberek 90%-a csak minimálisan, felületesen ért a saját szakmájához. Vállalkozóként ez hosszú évek tapasztalata. Legyen az grafikus, programozó, fotós, könyvelő… teljesen mindegy milyen szakmát írok, nem akarok kiragadni, vagy kihagyni egyet sem.

Azt a szintet, amit a legtöbb ember elsajátít a saját szakmájában, nagyon minimális tanulással el lehet érni. Ha egy picit még el is mélyed az ember a témában, akkor meg már többet tud, mint a szakmabeliek nagy része.

Gyakran ingyenes forrásokból is… Jó pár tucat Youtube videó megnézése után többet tudtam a fotózásról, mint a fotósok többsége, akikkel dolgoztam. Olyanok, akik fotós iskolát végeztek, és ebből élnek. Amikor meg alap dolgokat kérdeztem, gyakran fogalmuk sem volt, hogy miről beszélek.

Nem meglepő tehát, hogy ebben a szakmában is az emberek többsége csak felületesen ért a témához.

A másik része ennek az lehet, hogy az aktív alapkezelőktől elvárják, hogy csináljanak valamit… aktívak legyenek. Azonban a részvénybefektetés nem egy olyan dolog, amivel minél többet dolgozol, annál jobb eredményeket érsz el.

Sőt, ami azt illeti, általában annál rosszabb az eredmény! Nem is emlékszem, hogy ki mondta azt a jó hasonlatot, hogy a portfólió olyan mint egy szappan… minél többet nyúlsz hozzá, annál kisebb lesz.

A részvénybefektetés egy hosszútávú dolog, tehát idő kell hozzá. A rövid távú aktivitás pedig bizonyítottan többet árt, mint használ.

Összességében tehát azt gondolom, hogy ha nem akarok foglalkozni a részvényekkel, akkor inkább teszem a pénzem passzív indexkövető alapba, aminek minimális a költsége.